Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Γάζα: Σφοδρές μάχες στα τούνελ – Προς τον Νότο κατευθύνονται χιλιάδες άμαχοι

Την κατάληψη προπυργίου της Χαμάς, έπειτα από πολύωρη μάχη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι Ισραηλινοί βομβάριδαν οκτώ νοσοκομεία τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ αίσθηση προκαλεί βίντεο με Παλαιστίνιους κρατούμενους που παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν νοσοκομεία για τις επιχειρήσεις τους.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε έντονους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στο βορρά και στη Σάμπρα στη δυτική Γάζα. Νωρίτερα, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa είχε μεταδώσει ότι από το χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο στην Ταμπαλίγια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πλήγματα κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Γάζα και μία από τις λίγες που εξακολουθούν να λειτουργούν, σύμφωνα με το Al Jazzera. Το νοσοκομείο υπέστη μεγάλες ζημιές, όπως και οι γύρω υποδομές, σπίτια και δρόμοι. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τα ξημερώματα στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Νασρ στη δυτική Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Ισραηλινός στρατός, την ίδια ώρα, δημοσιοποιεί την ανάκριση μελών της Χαμάς που παραδέχονται ότι μαχητές της κρύβονται στα νοσοκομεία και χρησιμοποιούν ασθενοφόρα για να μην κινούν υποψίες. “Γιατί χρησιμοποιούμε ασθενοφόρα; Για να αποφύγουμε τις υποψίες. Τρόφιμα, εκρηκτικά, όπλα μεταφέρονται με ασθενοφόρα. Είναι πιο ασφαλές. Δεν τα βομβαρδίζουν” τονίζει ένας εξ αυτών.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση σε πολυκατοικία στην πόλη Μπάνι Σουχεΐλα, ανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Αρκετοί τραυματίες στην επίθεση μεταφέρθηκαν επίσης στο Νοσοκομείο Νασσέρ για νοσηλεία.

Ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε επίσης ένα αρτοποιείο στη συνοικία Αλ Σαγιαγιά, καθώς και διάφορους στόχους στην Μπέιτ Λαχίγια. Σε μια ξεχωριστή αεροπορική επίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένα σπίτι κοντά στην περιοχή της πλατείας Σάβα της πόλης της Γάζας χτυπήθηκε επίσης και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τα τραυματισμένα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Nahal κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως φυλάκιο 17, στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης. Οι στρατιώτες πολέμησαν με στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στο προπύργιο, οι οποίοι βρίσκονταν και «υπέργεια και σε υπόγεια διαδρομή στην περιοχή». Σύμφωνα με τους IDF, δεκάδες τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών.

Υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματα εντόπισαν πολλά όπλα και αποκάλυψαν σήραγγες, συμπεριλαμβανομένης μιας που βρισκόταν δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο. Τα στρατεύματα βρήκαν επίσης «σημαντικά» σχέδια μάχης της Χαμάς στο φυλάκιο 17.

Τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας εντόπισαν εξάλλου ένα εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χαμάς και μια αποθήκη όπλων μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Οι IDF υποστηρίζουν ακόμα ότι τα στρατεύματα τους ανέκτησαν έναν αριθμό βομβών στο σημείο. Δίπλα στον χώρο κατασκευής και την αποθήκη όπλων βρίσκεται ένα παιδικό υπνοδωμάτιο, υποστηρίζουν οι IDF.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας υποστηρίζουν ότι σκότωσαν έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς, υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις της ομάδας με αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους (ATGM) στην κεντρική Γάζα. Σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ, οι IDF λένε ότι ο Ιμπραχήμ Αμπού Μαγκσίμπ ήταν ο επικεφαλής της συστοιχίας ATGM της Χαμάς στη λεγόμενη ταξιαρχία κεντρικών στρατοπέδων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του “σφίγγουν τον ασφυκτικό κλοιό” γύρω από την πόλη της Γάζας, καθώς συνεχίζουν την επίθεση που εξαπέλυσαν ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως αμάχους. Οι μαχητές πήραν επίσης περισσότερους από 240 ανθρώπους ομήρους, ανάμεσά τους μωρά και ηλικιωμένους. Ορκιζόμενο να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ ανταπέδωσε με ανελέητους βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.500 ανθρώπους, πολλοί από αυτούς παιδιά.

Οκτώ νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τους οκτώ έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναθεωρώντας προηγούμενο απολογισμό του.

Αρχικά το υπουργείο είχε κάνει λόγο για πέντε νεκρούς και αργότερα για έξι από αυτή την επιδρομή, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκαν ακόμη 13 Παλαιστίνιοι.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι “σημαντική δύναμη του στρατού κατοχής” πραγματοποίησε επιδρομή στη Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στη Τζενίν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το IDF υποστηρίζει ότι τα στρατεύματα έχουν συλλάβει περίπου 1.430 καταζητούμενους Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 900 που συνδέονται με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, περισσότεροι από 155 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Νέος διάδρομος για τους αμάχους

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα έντονων βομβαρδισμών, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια “τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση” σε ζώνες μάχης χωρίς αρκετό φαγητό και νερό, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 50.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην κύρια ζώνη μάχης της βόρειας Γάζας την Τετάρτη, μια απότομη αύξηση του αριθμού από τις αρχές της εβδομάδας. “Φεύγουν επειδή καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς έχασε τον έλεγχο στο βορρά και στο νότο είναι πιο ασφαλές“, δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο Αραβόγλωσσος Εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, Αντισυνταγματάρχης Avichay Adraee, λέει ότι το Ισραήλ άνοιξε ξανά ένας διάδρομος για τους αμάχους της Γάζας στα βόρεια της Λωρίδας για να διαφύγουν προς τα νότια μεταξύ 10:00 π.μ. και 4:00 μ.μ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει την προοπτική κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Την Τετάρτη επανέλαβε την άρνησή του, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Πηγή: AFP, Times Of Israel, Al Jazzera

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντήσει με τον Μπάιντεν

Στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ήταν γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν είναι σε καλό στάδιο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε την...

Στις Βρυξέλλες «τελειώνουν» τη Φον ντερ Λάιεν – Οι 6 υποψήφιοι Πρόεδροι της ΕΕ...

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν λένε ότι είναι το ξεκάθαρο φαβορί για μία δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, η αλήθεια όμως είναι οτι η νίκη...

Βρετανικά ΜΜΕ: Επιδεινώνεται η υγεία του βασιλιά Καρόλου

Το σχέδιο για την επικείμενη κηδεία του Δεν είναι καλά τα νέα για τον βασιλιά Καρόλου, καθώς σύμφωνα με ξένα Μέσα, η κατάσταση της υγείας...

Τσέρνομπιλ: 38 χρόνια από την καταστροφή – Πως συνέβη το πυρηνικό ατύχημα(βίντεο)

Η πυρηνική καταστροφή στο Τσέρνομπιλ είναι το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ήταν ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό...

Πιάστηκε πλοίο του Πάνου Λασκαρίδη με 850 κιλά κοκαΐνης

Νέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας...

Σαν σήμερα 25 Απριλίου ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια

Σαν σήμερα 25 απριλίου το 1850 ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ και εβδομάδες, σφυροκοπώντας τον βορρά, απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόλεμος στη Γάζα: Tην ισραηλινή αντιπρόταση για κατάπαυση του πυρός έλαβε και μελετά η Χαμάς

Στη Μέση Ανατολή μία νέα προσπάθεια με την μεσολάβηση των Αιγυπτίων βρίσκεται σε εξέλιξη...

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα (23/4) σε όλη τη Γάζα, όπου σημειώθηκαν κάποιοι από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς εδώ...

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο – ιρανική σύγκρουση

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση...

Washington Post: Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ μετά την επίθεση στο Ιράν

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που είναι από τις πιο βαριά...