Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Γιατί χειροτερεύουν οι ημικρανίες όσο μεγαλώνουμε;

Εάν αισθάνεστε ότι οι ημικρανίες που αντιμετωπίζετε, χειροτερεύουν ή αυξάνονται όσο μεγαλώνετε, τότε δεν είστε οι μόνοι.

Ενώ η γήρανση από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου, όσα κάνουμε στην καθημερινότητά μας, μπορεί να συνδέονται με την αυξημένη τους συχνότητα. Με τις σωστές συνήθειες όμως, μπορούμε να «θωρακίσουμε» την υγεία μας και να μειώσουμε την εμφάνισή τους.

Μερικοί από τους λόγους, που οι ημικρανίες μπορεί να έχουν ενταθεί, περιλαμβάνουν:

Αντιμετωπίζετε πρόσθετα άγχη

Το ανεξέλεγκτο στρες είναι η κύρια αιτία ημικρανιών καθώς και πονοκεφάλων έντασης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Παράλληλα η αντιμετώπιση του στρες μπορεί να γίνει πιο δύσκολη με την ηλικία, λόγω χρόνιων παθήσεων, έλλειψης ύπνου και δυσκολιών της ζωής.

Εάν έχετε αναλάβει πολλά σε διάφορους τομείς της ζωής σας ή περνάτε γενικά μια δύσκολη κατάσταση, όπως η περίοδος πένθους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ημικρανίες εμφανίζονται συχνότερα.

Μπαίνετε στην εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, που σχετίζονται με τον μηναίο έμμηνο κύκλο, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που συνδέονται με τους πονοκεφάλους.

Οι διακυμάνσεις σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά την περιεμμηνόπαυση (την περίοδο που το σώμα σας αρχίζει να μεταβαίνει στην εμμηνόπαυση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες, πιο σοβαρές ημικρανίες, σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic.

Άλλα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους, εξάψεις, αλλαγές στη διάθεση και αϋπνία, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Πίνετε περισσότερο καφέ

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα ημικρανιών με δύο τρόπους: η κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων με καφεΐνη μπορεί να ξεκινήσει μια κρίση ημικρανίας ενώ και η στέρηση καφεΐνης είναι ένας ακόμη πιο συχνός παράγοντας ημικρανίας.

Επιπλέον, η καφεΐνη είναι διουρητική, που σημαίνει ότι μπορεί να σας κάνει να ουρείτε περισσότερο, αυξάνοντας την πιθανότητα αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση με την σειρά της, αποτελεί επίσης μια κοινή αιτία ημικρανίας.

Τα άτομα που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ημικρανία σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν ένα ή δύο, σύμφωνα με έρευνα στο American Journal of Medicine.

Δεν κοιμάστε καλά

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, όσο μεγαλώνουμε έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε περισσότερα προβλήματα ύπνου, όπως η δυσκολία να αποκοιμηθούμε ή να κοιμηθούμε συνεχόμενα χωρίς διακοπές. Η αϋπνία, ειδικά όταν είναι χρόνια, αποτελεί ακόμα μια αιτία εμφάνισης ημικρανιών.

Σε μελέτη με άτομα που εμφάνιζαν ημικρανίες, εκείνοι με την χαμηλότερη ποιότητα ύπνου έτειναν να έχουν υψηλότερο αριθμό ημικρανιών ανά μήνα σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν καλύτερα.

Πηγή: VITA

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Είναι ένα από τα γνωστότερα παγκοσμίως ελληνικά προϊόντα. Έχει άπειρα οφέλη για την υγεία μας, γι’ αυτό κι έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων. Η...
Το όσπριο που προστατεύει από καρκίνο του παχέος εντέρου

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες; Υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ ατόμων που νοσούν με...
Για καλή υγεία αναγκαίος ο επαρκής ύπνος

Ο ύπνος και τα μυστικά του

Ο ύπνος είναι δυσεύρετος στις μέρες μας. Ενώ οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μας κρατήσουν...

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι περισσότεροι τα προτιμούν για την δροσερή, ήπια και γλυκιά γεύση τους. Είτε ανήκετε σ’ εκείνους που αγαπούν τα αχλάδια, είτε σ’ αυτούς που τα αποφεύγουν,...
Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του προστάτη;

Ποιο είδος καρκίνου αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια;

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ήδη σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και προβλέπεται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα διπλασιαστεί μεταξύ 2020-2040. Ο...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο...

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Σήμερα, περίπου 1,28 δισεκατομμύρια ενήλικες μεταξύ...

Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον : «Μη μένεις OFF. Δήλωσε ‘παρΟΝ’»

Η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον (11 Απριλίου), φέρνει στο προσκήνιο τη νόσο και τα εκατομμύρια των ατόμων σε όλο τον κόσμο που...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί...

«Κλείδωσε» το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις – Πόσο αυξάνονται οι χηρείας και αναπηρίας

«Κλείδωσε» το ποσοστό αναπροσαρμογής στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου, ενώ, μέσω του νέου...

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί τον Ιούνιο – Τι ποσοστά «κουρεύονται»

Τις εισφορές ενός ολόκληρου μήνα κερδίζουν εργοδότες και εργαζόμενοι από την μείωση των ποσοστών...

Τελειώνει το ψέμα: Γι’ αυτό αυξάνονται ραγδαία οι νοσηλείες των πλήρως εμβολιασμένων

Τις τελευταίες μέρες φουντώνει όλο και πιο πολύ η κουβέντα για την αποτελεσματικότητα των...