Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold Switzerland.


Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο ελβετικός οίκος, εάν θέλετε να κατανοήσετε την κατεύθυνση του χρέους, τα επιτόκια, το δολάριο, τον πληθωρισμό, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, τον χρυσό και το τελικό παιχνίδι των ΗΠΑ, θα ήταν καλύτερα να μην ακούσετε τους ειδικούς.

Πρέπει να γίνουν αντιληπτοί οι «σκληροί» δείκτες όπως οι αποδόσεις των ομολόγων (που κινούνται αντιστρόφως στην τιμή των ομολόγων) και τα βασικά στοιχεία των δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης.

Αλλά, όπως έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές: Η αγορά ομολόγων είναι που έχει σημασία, γιατί τα ομόλογα έχουν να κάνουν με το ΧΡΕΟΣ.

Εάν κατανοείτε τα ομόλογα, και ειδικότερα την κρυφή (πραγματική) εντολή της Fed να σώσει τα κυρίαρχα IOU του θείου Σαμ, τότε θα μπορείτε να προβλέψετε (και όχι ημερομηνία) το μέλλον των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, του χρυσού, του BTC, του USD και, ναι, του πληθωρισμού.

Πόσο υψηλό είναι το χρέος; 120% και συνεχίζει να αυξάνεται…

«Το χρέος της Αμερικής σε απόλυτα μεγέθη είναι 34 τρισεκ., το χρέος προς το ΑΕΠ είναι 120%, το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ είναι περίπου 6% και κάθε 100 ημέρες προσθέτουμε άλλο 1 τρισεκ. $ σε δανεισμό στην ξεδιάντροπη καρτέλα του εθισμού στο χρέος που μεταμφιέζεται σε καπιταλισμό» λέει η Gold Switzerland.

Ακόμη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θα ομολογήσει ότι, εάν δεν εκδώσουμε περισσότερα χρέη, ο κουμπαράς μέχρι το 2030 θα είναι άδειο.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ κοιτάζουν προς τα κάτω το βαρέλι των 212 τρισεκ. δολ. σε μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις, αλλά μόνο 190 τρισεκ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία.

Με άλλα λόγια, και με βάση μαθηματικά, η Αμερική έχει κυριολεκτικά τον ισολογισμό μιας μπανανίας.

Οι υπέρμαχοι του καθεστώτος (δηλαδή, οι πολιτικοί που αμφισβητούν την αλήθεια και τα μαθηματικά), θα σας πουν ότι δεν υπάρχει κρίση.

Οι έξυπνοι θα μας υπενθυμίσουν ότι με δολ. γίνεται το 85% των συναλλαγών, τεράστιος όγκος (80%) διεθνών εμπορικών διακανονισμών, ενώ το αμερικανικό νόμισμα τυγχάνει συνεχούς ζήτησης από τα συστήματα πληρωμών Eurodollar, παραγώγων και SWIFT.

Με άλλα λόγια, το δολάριο θα είναι μια χαρά.

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ ήταν αυτοκτονική – σαν γραμμή πλημμύρας…

Μέσα σε μόλις 2 χρόνια, είδαμε αναμφισβήτητα σημάδια αποδολαριοποίησης από τα BRICS+ και μια εξαιρετικά χαρακτηριστική αλλαγή στη δυναμική του πετρελαίου (20% του παγκόσμιου πετρελαίου το 2023 που πωλήθηκε εκτός USD), κάτι που στην προ κυρώσεων εποχή ήταν αδιανόητο.

Και πάλι όμως, η αγορά ομολόγων είναι το παν.

Εξίσου σημαντικό, η αγορά ομολόγων έχει τα πάντα να κάνει με το χρέος, και το τρέχον αμερικανικό χρέος πνίγει τις ΗΠΑ και μειώνει την αξία του δολαρίου, ένα αργό τρισεκατομμύριο τη φορά.

Ο «πόλεμος κατά του πληθωρισμού» ήταν ένα τέχνασμα, καθώς κάθε έθνος που έχει εμποτιστεί από χρέη πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά του για να διογκώσει το χρέος.

Ακόμη και ο Larry Summers, ο οποίος είναι ο κλασικός εμπρηστής δήλωσε δημόσια ότι o πραγματικός ΔΤΚ των ΗΠΑ κορυφώθηκε πέρυσι στο 18%, και όχι στο επίσημο εύρος 3,7%…

Εάν στη συνέχεια επιμείνουμε σε μια αναλογία χρέους/ΑΕΠ των ΗΠΑ που είναι 30% υψηλότερη σήμερα από ό,τι το 2009, βλέπουμε το χρέος έχει αυξηθεί.

Με άλλα λόγια, ο πόλεμος μας ενάντια στον πληθωρισμό χάθηκε.

Και έρχεται super QE, δηλαδή ποσοτική χαλάρωση, με τη Fed να εγχέει περισσότερη ρευστότητα στην αγορά – κάτι που θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Powell έχει προβλέψει ανοιχτά μειώσεις επιτοκίων το 2024, και είναι πιθανό αυτές να έρθουν έως ή κοντά στον Σεπτέμβριο.

Προς το παρόν, και μόνο η υπόσχεση (τα λόγια) για επιτοκιακές μειώσεις στάθηκαν αρκετές ώστε οι αγορές να γράψουν νέα ιστορικά υψηλά, παρά το ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό.

Η επακόλουθη πτώση στην Εκτίμηση Μεταβλητότητας στην αγορά των options (Δείκτης «MOVE») ήταν ένα νέο σημάδι ότι η αγορά ετοιμάζεται για μια νέα πλημμύρα ρευστότητας που θα μειώσει την αξία του δολαρίου…

Με την έκδοση περισσότερων βραχυπρόθεσμων IOU με τη μορφή γραμματίων, αφαιρείται η πληθωριστική πίεση από τα ανοιχτά μη αγαπημένα αμερικανικά δεκαετή, των οποίων η τιμή μειώνεται, με άσχημα αποτελέσματα όχι μόνο για τις περιφερειακές τράπεζες, που συνετρίβησαν, αλλά και το πορτοφόλι του θείου Σαμ.

Εν προκειμένω, όπως σημειώνουν τα T-Bills, «oι καμπύλες απόδοσης και οι επιπτώσεις της μπορεί να ακούγονται… βαρετές, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία.

Τα ακραία επίπεδα έκδοσης T-Bill (σε αντίθεση με τα δεκαετή IOU) παρουσιάζουν τεράστιο discount – οι ΗΠΑ δεν οδεύουν σε οικονομική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται ΗΔΗ σε κρίση.

Σήμερα, οι εκδόσεις T-Bill είναι σε υψηλό 20ετίας και αποτελούν πάνω από το 85% του συνόλου των εκδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Αυτή η έκδοση μικρής διάρκειας μοιάζει πολύ περισσότερο με το QE, δηλαδή με απλή εκτύπωση χρημάτων – η οποία, σας υπενθυμίζουμε, είναι εξαιρετικά πληθωριστική/πληθωριστική.

Η τελευταία φορά που είδαμε τέτοια απόγνωση, που φέρνει στο μυαλό το QE, από την πλευρά της καμπύλης αποδόσεων ήταν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και της κρίσης του COVID.

Αλλά, σύμφωνα με τους λεγόμενους «ηγέτες» μας, δεν είμαστε σε κρίση σήμερα. Όπως μας θυμίζουν συνέχεια, βρισκόμαστε σε «πλήρη απασχόληση» και το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται κατά 6%.
Επίσης, το ονομαστικό ΑΕΠ που «αυξάνεται» με χρέος άνω των 23 τρισεκ. δολ. είναι απλώς «ανάπτυξη».

Εν ολίγοις, «Ξέρετε ότι η κρίση χρέους έρχεται όταν οι ΗΠΑ καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμη έκδοση δανείων».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Υφαντής: O πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη μετατραπεί σε μία σε ισραηλινο...

Το διττό μήνυμα του Ιράν και του Ισραήλ «που έφτασαν κοντά σε περιφερειακή σύγκρουση αλλά επικράτησε προς το παρόν η ψυχραιμία», αναλύει ο καθηγητής...

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Ρυθμίσεις …Αυτορρυθμίσεις …Μεταρρυθμίσεις

Μόλις μπήκαμε στην εποχή της Άνοιξης, η φύση αυτορρυθμίζεται και αναγεννάται. Κάθε φυσικό σύστημα, οργανικό ή όχι, είναι προικισμένο με τις ιδιότητες της αυτορρύθμισης. Δηλαδή,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis...

Gold Switzerland: Ο κόσμος θα βιώσει μια καταστροφική κατάρρευση – Η Κόλαση είναι αιώνια στην οικονομία του χρέους

Στα χρόνια της οικονομίας του χρέους η Κόλαση είναι η αιώνια οφειλή Θα βιώσει ο...

Η θηλιά του χρέους: 242,6 δισ. χρωστούν οι ιδιώτες και 341 δισ. ευρώ το κράτος

200 χρόνια μετά την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και πάλι σφίγγει η "θηλιά"...

Συναγερμός για την έκρηξη δημοσίου και ιδιωτικού χρέους

Η μεγάλη φετινή ύφεση, έστω και αν είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει...