Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020
15.5 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1956.... Έναρξη της κρίσης του Σουέζ: Δυνάμεις του Ισραήλ εισβάλλουν στη χερσόνησο του Σινά, με την ενίσχυση της Βρετανίας και της Γαλλίας, εναντίον...

Η Άγκυρα αυξάνει την ένταση – Σε ετοιμότητα για τις τουρκικές προκλήσεις οι ΕΔ

Η Άγκυρα αυξάνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και οι ειδικοί περιμένουν περαιτέρω ένταση.

Το μπαράζ παραβιάσεων τις τελευταίες μέρες, η πολεμική ρητορική και οι δηλώσεις συνεχίζονται, ενώ ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας λειτουργεί ασταμάτητα, Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες.

Η επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα στο νοτιανατολικό Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ πρόκειται να πάρει νέες διαστάσεις, καθώς όπως εκτιμούν οι επιτελείς, το επόμενο διάστημα θα έχουμε κλιμάκωση των παραβιάσεων και των προκλήσεων.

Τα σχέδια των γειτόνων μας με τη νέα χρονιά παρέμειναν το ίδιο προκλητικά. Στη θάλασσα και τον αέρα διαρκώς καταγράφονται συμπεριφορές που δεν λένε ν’ αλλάξουν, δείχνοντας πως στόχος τους παραμένει όχι μόνο η πρόκληση αλλά ίσως η επιδίωξη ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί να συμβεί με ποικίλους τρόπους, λένε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βλέπουν την κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά να παίρνει την ανιούσα.

Στον αέρα έχει φανεί πως τα γεράκια της Άγκυρας έχουν δώσει το πράσινο φως στους νεότατους ιπταμένους τους- αφού οι έμπειροι παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής- μετά την εκπαίδευσή στα μεγάλα ύψη και τις παραβιάσεις της στιγμής, να ξεκινήσουν τις εναέριες προκλήσεις παραμονής εντός του Ελληνικού FIR και παρά τις κλήσεις δια ασυρμάτου να φύγουν από τον εθνικό εναέριο χώρο, αυτοί παραμένουν, με αποτέλεσμα οι Έλληνες πιλότοι να εμπλέκονται στις κλειστές αερομαχίες.

Την ώρα που ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε τις κόκκινες γραμμές του με ταυτόχρονο μήνυμα σύνεσης προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Άγκυρα σήκωσε το γάντι και απάντησε με σερί παραβιάσεων, όπως αναφέρει το Hellas Journal.

Επιτελείς του πενταγώνου λένε πως οι Τούρκοι δεν ξεχνούν σε καμία περίπτωση τις πρόσφατες δηλώσεις Αποστολάκη από την θέση του Α ΓΕΕΘΑ, γι’ αυτό και θα διατηρήσουν την τεχνητή ένταση και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ότι επιδιώκουν.

Εκτιμήσεις για κορύφωση των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων

Ωστόσο και στη θάλασσα παρόμοια φαίνεται πως είναι η κατάσταση με τον αέρα, παρά το γεγονός πως δεν έχουμε το λεγόμενο καθημερινό δελτίο παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εντός Εθνικών χωρικών υδάτων.

Τουρκικά πλοία διαφόρων τύπων, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, με πρόφαση πολλές φορές το μεταναστευτικό και την προσέγγιση λεμβών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά δράττουν της ευκαιρίας για παραπάνω ελιγμούς.

Περίτρανα φαίνεται και κάτι ακόμα μέσα από αυτή την πρακτική: ότι ενώ έχουν εικόνα από πού ξεκίνησαν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν προς την Ελλάδα, ενώ παρακολουθούν τις κινήσεις τους, δεν κάνουν το παραμικρό και μόνο όταν περάσουν στα Ελληνικά νερά αρχίζουν τις κινήσεις μόνο και μόνο για να καταγράψουν τις παραβιάσεις.

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κορβέτες, παράκτια περιπολικά, ακταιωροί, μέχρι και αρματαγωγό, κινήθηκαν μη αβλαβώς, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, σε διαφορετικά γεωγραφικά σημεία του Αιγαίου, ορισμένες μάλιστα από τις περιοχές που βρέθηκαν- και είχαν δίπλα τους πάντα Ελληνική μονάδα επιφανείας- είναι απ’ εκείνες που οι Τούρκοι πολλές φορές έχουν προσπαθήσει ν’ αμφισβητήσουν στο πλαίσιο της διαχρονικής αναθεωρητικής τους πολιτικής η οποία ολοένα και προκαλεί με κάτι καινούριο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η καταγραφή της παραβίασης είναι διπλή μιας και τα πλοία της επιχείρησης για το μεταναστευτικό είναι αναπτυγμένα στο Αιγαίο και οι Αξιωματικοί τους καταγράφουν τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Πάντως το επόμενο διάστημα, όπως λένε ανώτατοι Αξιωματικοί, οι Τούρκοι θα θελήσουν να δείξουν τη δύναμή κυρίως στα νοτιοανατολικά, κάτω από το Καστελόριζο, με ασκήσεις και μονάδες επιφανείας που θα βγουν σχεδόν απ’ όλους τους ναυστάθμους.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα Ελληνικά πληρώματα των πλοίων επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο και σε όλο το μήκος του, θα παρακολουθούν εικοσιτέσσερις ώρες τις κινήσεις που θα κάνει η τουρκική αρμάδα όπου κινηθεί.

Τέλος η προπαγάνδα της Τουρκίας μέσω twitter πέφτει στο κενό, ιδιαίτερα όταν ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων φαίνεται ότι το ερενητικό Barbaros οδηγήθηκε τις προηγούμενες ώρες σε υπήνεμα σημεία βόρεια της Κύπρου, την ώρα που με σχεδόν έντεκα μποφόρ, το παρουσίαζαν να κάνει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ συνοδεία τουρκικής φρεγάτας.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Μητσοτάκης από υποβρύχιο «Κατσώνης»: Είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες για τα κυριαρχικά μας...

"Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης, όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό...

Μήνυμα στην Τουρκία από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην Ημερήσια Διαταγή για την 28η Οκτωβρίου(βίντεο)

"Οι σύγχρονοι επιβουλείς ας μην κάνουν το ίδιο λάθος… ας μην αποδειχθούν το ίδιο υπερφίαλοι… ας διαβάσουν καλά τις...
Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

Δένδιας: Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ εγγύηση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή

«Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την εμβάθυνση και την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ...
Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Μητσοτάκης: Η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα

Νέα μηνύματα της Αθήνας προς την Τουρκία, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και του Ισραήλ.
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Η ύψιστη διάκριση της Πόλεως των Αθηνών στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη από τον...

Την ύψιστη διάκριση της ελληνικής πρωτεύουσας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών, απένειμε απόψε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο...
Δένδιας - Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Δένδιας – Λαβρόφ: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ κατά...
Πέτσας: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής

Πέτσας: Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής

«Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία επιδίδεται σε μια επίμονη προσπάθεια να αποδείξει πως όχι μόνο αποτελεί ταραξία στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
942ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το Παρίσι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα

Το Παρίσι, ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα, μετά...

Η Τουρκία συνεχίζει τις ακρότητες και τις προκλήσεις – Κόβει το Αιγαίο στη μέση

Η Τουρκία παρουσιάζοντας το νέο της Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης, συνεχίζει...

Παρίσι και Βερολίνο δίνουν διορία μία εβδομάδα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις

Η Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή