Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ιδανική διατροφή που μας βοηθά να διατηρήσουμε το ιδανικό βάρος , καταλήγουν οι επιστήμονες αφού μελέτησαν τον τρόπος που τα τρόφιμα δρουν σε διαφορετικά πειραματόζωα, ανάλογα με τα γονίδια τους.
Οι ερευνητές προχώρησαν στην εκτροφή τεσσάρων διαφορετικών ομάδων ποντικών, με τέσσερα διαφορετικά μοντέλα διατροφής. Την Δυτικού Τύπου ,την Ιαπωνική, την Μεσογειακή και μια δίαιτα τύπου Atkins, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλής σε υδατάνθρακες.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν στη Μεσογειακή δίαιτα εκχύλισμα κόκκινου κρασιού και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού στην Ιαπωνική, με στόχο οι δίαιτες αυτές να μοιάζουν περισσότερο με μια κλασική δίαιτα που ακολουθούν οι άνθρωποι. Τα ποντίκια είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ότι ήθελαν ανάλογα με τι δίαιτα που είχε επιλέγει για αυτά, αλλά οι επιστήμονες αποφάσιζαν και έλεγχαν τις ποσότητες.
Έξι μήνες αργότερα, ανακάλυψαν ότι μία ομάδα ποντικών με συγκεκριμένο γονιδιακό προφίλ, έγιναν παχύσαρκα και εμφάνισαν προβλήματα στο ήπαρ με την δίαιτα Δυτικού Τύπου, αλλά δεν βρήκαν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία όλων των ποντικιών μετά από την δίαιτα Atkins. Κάποια από τα ποντίκια που ακολούθησαν δίαιτα τύπου Atkins, πάλι λόγω γονιδιακής διαφοροποίησης, εμφάνισαν σημάδια μεταβολικού συνδρόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πιο υγιή από αυτά που ακολούθησαν Δυτικού Τύπου δίαιτα.
Ένας από τους ερευνητές, ο Δρ William Barrington, από το North Carolina State University, δήλωσε ότι : “υπάρχει μια υπερβολική γενίκευση για τα οφέλη στην υγεία ή τους κινδύνους που συνδέονται με συγκεκριμένες δίαιτες. Η μελέτη μας έδειξε ότι το αποτέλεσμα της δίαιτας είναι πιθανό να εξαρτάται από το γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου, σε σχέση με τη διατροφή, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα από μια δίαιτα, ενώ άλλοι όχι”.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορούν, από τις υποθέσεις να περάσουν στις αποδείξεις ότι συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες εμπλέκονται στον τρόπο που η κάθε δίαιτα δρα σε κάθε ένα από εμάς.
Πηγή: Independent