Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
17.2 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1929.... Διοργανώνεται για πρώτη φορά η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων Όσκαρ, στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, στο Λος Άντζελες.

Η …κληρονομιά Γαβρόγλου φέρνει τσουνάμι μετεγγραφών στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, το επόμενο στοίχημα που καλείται να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα τω νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύθηκαν εν μια νυκτί με τους νόμους Γαβρόγλου, αλλά και τα… κύματα των μετεγγραφών που θα πνίξουν τα κεντρικά Ιδρύματα.

Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στα Ιδρύματα, μιας και η «βόμβα» αναμένεται να σκάσει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με την κατάργηση των ΤΕΙ και τις άκρατες και αλόγιστες αντιστοιχίσεις τμημάτων που άφησε ως κληρονομιά ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, θα «πνίξουν» συγκεκριμένες σχολές και τμήματα από μετεγγραφόμενους φοιτητές, με τους εκτιμώμενους υπολογισμούς να κάνουν λόγο ακόμα και για πολλαπλάσιο αριθμό του αρχικού αριθμού εισακτέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία δεν θα προχωρήσει για τους φετινούς εισακτέους σε αλλαγές της νομοθεσίας για τις μετεγγραφές, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται προβληματικό. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, η υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της αντιμετώπισης του προβλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και με στήριξη στα Ιδρύματα, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος, και όχι μιας αιφνίδιας -αν και προς τη σωστή κατεύθυνση- αλλαγής, με γνώμονα να μην ανατρέψει τον σχεδιασμό των ελληνικών οικογενειών. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Ιούλιο έγινε από τους μαθητές βάσει της Υπουργικής Απόφασης που όριζε τις νέες αντιστοιχίσεις που προέκυψαν από τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Μια αλλαγή της νομοθεσίας θα έφερνε ανατροπές σε φοιτητές που ακολούθησαν πιστά τις δυνατότητες που τους προσέφερε ο νόμος.

Η βαθμολογία

Σε πλήρη αλλά αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές από τις επερχόμενες μετεγγραφές. Σε δεύτερο στάδιο, υπάρχει η πρόθεση η πολιτική ηγεσία να ενισχύσει μέσω του τακτικού προϋπολογισμού τα πανεπιστήμια που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.

Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος για τις μετεγγραφές ψηφίστηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το 2015. Ορίζει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία μοριοδοτούνται, ενώ υπάρχει και «κόφτης». Δύο σημαντικά σημεία του νόμου είναι τα εξής:

– «Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ, όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες σχολές ή τμήματα. Οι σχολές ή τα τμήματα εκάστου ΑΕΙ μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα».

– «Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης».

Η πιστή εφαρμογή του νόμου με το 15% «προστατεύει» τα πανεπιστήμια από κύματα μετεγγραφών, ενώ το κριτήριο της επίδοσης του φοιτητή στις πανελλαδικές εξετάσεις περιορίζει έως έναν βαθμό το φαινόμενο εισαγωγής σε δημοφιλή Ιδρύματα φοιτητών με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από το «10».

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας καταστρατηγούσαν πρώτες τον νόμο αψηφώντας το ποσοστό που υπερψήφισαν τα κόμματά τους στη Βουλή, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονταν τα πανεπιστήμια με επιπλέον φοιτητές.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος Μπαλτά για τις μετεγγραφές εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διατηρώντας μια ισορροπία σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της οικονομικής αδυναμίας πολλών οικογενειών να συντηρήσουν παραπάνω από ένα σπίτια, τα νέα δεδομένα στον ακαδημαϊκό χάρτη τον μετατρέπουν σε δυσλειτουργικό.

Μέχρι πέρσι, οι μετεγγραφές γίνονταν μεταξύ πανεπιστημίων και μεταξύ ΤΕΙ. Η κατάργηση των ΤΕΙ και η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων ουσιαστικά πρόσθεσαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητών των ΤΕΙ στην ήδη μεγάλη δεξαμενή των μετεγγραφών μεταξύ των πανεπιστημίων. Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων όπου μέχρι πέρσι δεν είχαν αντίστοιχο τμήμα για μετεγγραφή και φέτος βρέθηκαν με άλλα πέντε τμήματα, τα οποία είναι όλα στην περιφέρεια.

Τα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα Γεωπονίας, τα τμήματα Πληροφορικής που εδράζουν σε κεντρικά πανεπιστήμια κινδυνεύουν να «πνιγούν» τον Οκτώβριο από χιλιάδες επιπλέον πρωτοετείς. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν υψηλές βάσεις λόγω του νόμου των μετεγγραφών, θα δεχτούν φοιτητές με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής.

Το «αλαλούμ» του νέου συστήματος

– Δέκα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών με αντιστοίχιση μεταξύ τους υπάρχουν φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, όταν πέρσι υπήρχαν μόνο δύο. Το τμήμα στο ΟΠΑ έχει βάση εισαγωγής 16.371, ενώ το πιο χαμηλόβαθμο βρίσκεται στην Πρέβεζα με 5.004.

– Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης μέχρι πέρσι ήταν το μοναδικό, ενώ φέτος έχει άλλα πέντε με τα οποία είναι αντίστοιχο. Στην Κοζάνη το πιο χαμηλόβαθμο είναι 4.490 μόρια, ενώ στο ΟΠΑ είναι 17.979 μόρια.

– Στην Πληροφορική φέτος οι αντιστοιχίσεις εκτοξεύτηκαν στις 15 (!), με μία εξ αυτών να αφορά στο τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Στο ΕΚΠΑ το τμήμα έχει βάση 17.015, ενώ το τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει βάση 10.745 μόρια.

– Στις Γεωπονικές Σχολές επικρατεί αλαλούμ. Αν και πλέον περίπου 20 τμήματα ξεκινούν με τον τίτλο Γεωπονία, μόνο τα 10 έχουν αντιστοίχιση. Και πάλι, η ψαλίδα στις βαθμολογίες είναι τεράστια. Το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στον Βόλο με 8.807 μόρια έχει αντιστοίχιση με το αμιγώς Γεωπονικό Τμήμα του ΑΠΘ με βάση εισαγωγής 14.644 μόρια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε ανοδική πορεία το ΕΚΠΑ στην παγκόσμια κατάταξη του Center for World University Rankings...

Το Κέντρο Παγκόσμιων Πανεπιστημιακών Κατατάξεων - Center for World University Rankings (CWUR) δημοσίευσε για το έτος 2021-2022 την κατάταξη των 2.000 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως....
Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι προβλέπει η μείωση της ύλης

Πανελλήνιες 2021: Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και ελάχιστη βάση εισαγωγής

Το γραφείο τύπου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προγράμματος των πανελλαδικών εξετάσεων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων 2021, ανακοινώνει...
Kλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά νους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου * στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα * στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας. Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε σχετικά: «Η ασφάλεια των μαθητών είναι η απόλυτη και μόνη προτεραιότητά μας. Μετά από σχετικά αιτήματα των δήμων της Αττικής, όπου τα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να είναι έντονα και να σημειώνονται χιονοπτώσεις και να επικρατεί ισχυρός παγετός, προχωρήσαμε στην απόφαση να παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη τα σχολεία».

Υπουργείο Παιδείας: Με ένα self test την εβδομάδα η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία...

Με ένα self test την εβδομάδα θα συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη...
Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι εκπαιδευτικοί

Ανοίγουν στις 10 Μαΐου τα σχολεία όλων των βαθμίδων – Πως θα προμηθευθούν self...

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και γι αυτό το λόγο οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι φοιτητές που...
εκπαίδευση, Ελλάδα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1926.... Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική δια νόμου για παιδιά ηλικίας 6 ως 14 ετών.
Δήμος Αθηναίων: Καθαρά και ασφαλή υποδέχονται τη Δευτέρα μαθητές και δασκάλους τα Δημοτικά Σχολεία

Κεραμέως: Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία θα ανοίξουν νωρίτερα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία πιο νωρίς το Σεπτέμβριο, άφησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό...
Η Κεραμέως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα τον Ιούνιο

Κεραμέως: Στις 14 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις – Δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες...

Στις 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σε γυμνάσια και λύκεια δεν...

Βρείτε μας

7,793ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χρυσοχοΐδης για την φύλαξη των πανεπιστημίων: Μόνο η αστυνομία μπορεί

«Στο ερώτημα αν η αστυνομία είναι αναγκαία σήμερα στα πανεπιστήμια η απάντηση είναι μόνο...

Το ΚΙΝΑΛ θέλει περισσότερους Μουσουλμάνους από την Θράκη στα Ελληνικά Πανεπιστήμια – Μπροστάρης ο Χάρης Καστανίδης!

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2021 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εισαγωγή...

Τσίπρας: Με συνταγή Τράμπ η επίθεση στα Πανεπιστήμια – Ταλιμπάν της δεξιάς ο Χρυσοχοΐδης

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας...

Όλες οι αλλαγές στα Πανεπιστήμια – Τι προβλέπεται για Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής, το Μηχανογραφικό, το όριο φοίτησης

Κατατέθηκε την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή