Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
25.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Σεπτεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  To 1669...Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο), έπειτα από πολιορκία 21 ετών και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.

Η …κληρονομιά Γαβρόγλου φέρνει τσουνάμι μετεγγραφών στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, το επόμενο στοίχημα που καλείται να διαχειριστεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα τω νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ιδρύθηκαν εν μια νυκτί με τους νόμους Γαβρόγλου, αλλά και τα… κύματα των μετεγγραφών που θα πνίξουν τα κεντρικά Ιδρύματα.

Το θέμα έχει προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στα Ιδρύματα, μιας και η «βόμβα» αναμένεται να σκάσει τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με την κατάργηση των ΤΕΙ και τις άκρατες και αλόγιστες αντιστοιχίσεις τμημάτων που άφησε ως κληρονομιά ο τέως υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, θα «πνίξουν» συγκεκριμένες σχολές και τμήματα από μετεγγραφόμενους φοιτητές, με τους εκτιμώμενους υπολογισμούς να κάνουν λόγο ακόμα και για πολλαπλάσιο αριθμό του αρχικού αριθμού εισακτέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία δεν θα προχωρήσει για τους φετινούς εισακτέους σε αλλαγές της νομοθεσίας για τις μετεγγραφές, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο αποδεικνύεται προβληματικό. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, η υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει τον δρόμο της αντιμετώπισης του προβλήματος με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και με στήριξη στα Ιδρύματα, που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος, και όχι μιας αιφνίδιας -αν και προς τη σωστή κατεύθυνση- αλλαγής, με γνώμονα να μην ανατρέψει τον σχεδιασμό των ελληνικών οικογενειών. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τον Ιούλιο έγινε από τους μαθητές βάσει της Υπουργικής Απόφασης που όριζε τις νέες αντιστοιχίσεις που προέκυψαν από τα νέα πανεπιστημιακά τμήματα. Μια αλλαγή της νομοθεσίας θα έφερνε ανατροπές σε φοιτητές που ακολούθησαν πιστά τις δυνατότητες που τους προσέφερε ο νόμος.

Η βαθμολογία

Σε πλήρη αλλά αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος νόμου σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ζημιές από τις επερχόμενες μετεγγραφές. Σε δεύτερο στάδιο, υπάρχει η πρόθεση η πολιτική ηγεσία να ενισχύσει μέσω του τακτικού προϋπολογισμού τα πανεπιστήμια που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος.

Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος για τις μετεγγραφές ψηφίστηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το 2015. Ορίζει οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία μοριοδοτούνται, ενώ υπάρχει και «κόφτης». Δύο σημαντικά σημεία του νόμου είναι τα εξής:

– «Ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι ίσος με το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων, κατά το έτος αναφοράς, ανά σχολή ή τμήμα των ΑΕΙ, όπως αυτό θα οριστεί από τις οικείες σχολές ή τμήματα. Οι σχολές ή τα τμήματα εκάστου ΑΕΙ μπορούν να εισηγηθούν αιτιολογημένως μεγαλύτερο ποσοστό. Σε περίπτωση δεκαδικού υπολοίπου, κατά τον αριθμητικό υπολογισμό των θέσεων, γίνεται στρογγυλοποίηση στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραιη μονάδα».

– «Σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ανωτέρω μοριοδότηση, λαμβάνονται υπόψη τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ των αιτούντων κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης».

Η πιστή εφαρμογή του νόμου με το 15% «προστατεύει» τα πανεπιστήμια από κύματα μετεγγραφών, ενώ το κριτήριο της επίδοσης του φοιτητή στις πανελλαδικές εξετάσεις περιορίζει έως έναν βαθμό το φαινόμενο εισαγωγής σε δημοφιλή Ιδρύματα φοιτητών με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από το «10».

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας καταστρατηγούσαν πρώτες τον νόμο αψηφώντας το ποσοστό που υπερψήφισαν τα κόμματά τους στη Βουλή, με αποτέλεσμα να υπερφορτώνονταν τα πανεπιστήμια με επιπλέον φοιτητές.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος Μπαλτά για τις μετεγγραφές εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διατηρώντας μια ισορροπία σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της οικονομικής αδυναμίας πολλών οικογενειών να συντηρήσουν παραπάνω από ένα σπίτια, τα νέα δεδομένα στον ακαδημαϊκό χάρτη τον μετατρέπουν σε δυσλειτουργικό.

Μέχρι πέρσι, οι μετεγγραφές γίνονταν μεταξύ πανεπιστημίων και μεταξύ ΤΕΙ. Η κατάργηση των ΤΕΙ και η ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων ουσιαστικά πρόσθεσαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητών των ΤΕΙ στην ήδη μεγάλη δεξαμενή των μετεγγραφών μεταξύ των πανεπιστημίων. Υπάρχουν περιπτώσεις τμημάτων όπου μέχρι πέρσι δεν είχαν αντίστοιχο τμήμα για μετεγγραφή και φέτος βρέθηκαν με άλλα πέντε τμήματα, τα οποία είναι όλα στην περιφέρεια.

Τα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα Γεωπονίας, τα τμήματα Πληροφορικής που εδράζουν σε κεντρικά πανεπιστήμια κινδυνεύουν να «πνιγούν» τον Οκτώβριο από χιλιάδες επιπλέον πρωτοετείς. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά έχουν υψηλές βάσεις λόγω του νόμου των μετεγγραφών, θα δεχτούν φοιτητές με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής.

Το «αλαλούμ» του νέου συστήματος

– Δέκα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών με αντιστοίχιση μεταξύ τους υπάρχουν φέτος στον ακαδημαϊκό χάρτη, όταν πέρσι υπήρχαν μόνο δύο. Το τμήμα στο ΟΠΑ έχει βάση εισαγωγής 16.371, ενώ το πιο χαμηλόβαθμο βρίσκεται στην Πρέβεζα με 5.004.

– Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης μέχρι πέρσι ήταν το μοναδικό, ενώ φέτος έχει άλλα πέντε με τα οποία είναι αντίστοιχο. Στην Κοζάνη το πιο χαμηλόβαθμο είναι 4.490 μόρια, ενώ στο ΟΠΑ είναι 17.979 μόρια.

– Στην Πληροφορική φέτος οι αντιστοιχίσεις εκτοξεύτηκαν στις 15 (!), με μία εξ αυτών να αφορά στο τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στην Βιοϊατρική. Στο ΕΚΠΑ το τμήμα έχει βάση 17.015, ενώ το τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει βάση 10.745 μόρια.

– Στις Γεωπονικές Σχολές επικρατεί αλαλούμ. Αν και πλέον περίπου 20 τμήματα ξεκινούν με τον τίτλο Γεωπονία, μόνο τα 10 έχουν αντιστοίχιση. Και πάλι, η ψαλίδα στις βαθμολογίες είναι τεράστια. Το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος στον Βόλο με 8.807 μόρια έχει αντιστοίχιση με το αμιγώς Γεωπονικό Τμήμα του ΑΠΘ με βάση εισαγωγής 14.644 μόρια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα - Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Αυτά τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Τι ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα. Όπως...
Παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων στις 50 Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων στις 50 Σχολές Μαθητείας του...

Οι σχολές, προσφέρουν εκπαίδευση σε 32 ειδικότητες με αμειβόμενη πρακτική άσκηση. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με...
Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας

Κεραμέως: Η χρήση μάσκας στα σχολεία είναι υποχρεωτική για λόγους δημόσιας υγείας

Σε συστράτευση για τη χρήση μάσκας στα σχολεία κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας το μεσημέρι της Τετάρτης.

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία

Εκκλησία και υπουργείο Παιδείας βρήκαν λύση για τον αγιασμό στα σχολεία που ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο αγιασμός...
Οριστικό! Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Οριστικό! Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τελικά όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης η υπουργός Παιδείας Νίκη...
Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Βάσεις 2020: Τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους

Άνοιξε στις 8 και μισή το πρωί της Παρασκευής η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας...

Πανελλαδικές: Ανακοινώνονται οι βάσεις στο τέλος της εβδομάδας

Τι δείχνουν τα στατιστικά; "Τέλος" στο άγχος των περίπου 100.000 υποψηφίων θα μπει μέχρι το τέλος της νέας εβδομάδας,...

Ακολουθήστε μας

7,334ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρεμπέτικο στα πανεπιστήμια

Νέο μάθημα η μουσική παράδοσή μας στη Νέα Υόρκη

Χάος στα πανεπιστήμια: Καταγγελίες για «ματωμένες» συνελεύσεις με ξύλο και απειλές!

Μεγάλη ένταση επικρατεί στα πανεπιστήμια της χώρας και συγκεκριμένα στις συνελεύσεις που...

Υπ. Παιδείας: Αναζητά λύσεις για την καταπολέμηση της βίας στα πανεπιστήμια!

Η βία και η ανομία αυξάνονται τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή