Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
16.6 C
Athens

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 73 έτη από την αποδημία του

Τέτοια μέρα του Σεπτέμβρη του 1949, ακριβώς πριν από 73 έτη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ακαδημαϊκός, ο από Τραπεζούντος Χρύσανθος, άφηνε την τελευταία του πνοή για να περάσει στην αιωνιότητα, σε διαμερισματάκι της Γλυφάδας (επί κατοχής διέμενε στην οδό Σουμελά 4 στην Κυψέλη).

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr

Η πάνδημη κηδεία του, παρουσία του βασιλιά Παύλου, έγινε με τιμές πρωθυπουργού εν ενεργεία στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1991 στην Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Ο Χρύσανθος ήταν γενναίος άνθρωπος και λαμπρός ιεράρχης, αλύγιστος και δεν ήξερε τι θα πει ελαστικότης χαρακτήρος. Ευλόγησε τα όπλα  στο  ΟΧΙ του 1940, στάθηκε  δίπλα στους τραυματίες του πολέμου και δεν δέχθηκε συμβιβασμό με τον Γερμανικό Στρατό κατοχής…

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του
Χιλιάδες Αθηναίοι συνοδεύουν στην Αρχιεπισκοπή τον Χρύσανθο μετά την ορκωμοσία του

Στις 27-4-1941, οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα. Ο  φρούραρχος στρατηγός  Καβράκος, του ζητούσε να πάνε μαζί να τους υποδεχτούν στους Αμπελοκήπους και να τους παραδώσουν  την πόλη. Αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας: «Έργον του Αρχιεπισκόπου είναι να ελευθερώνη  την πατρίδα και όχι να υποδουλώνη». Δυο μέρες μετά, ο επίτροπος του ναού της Μεταμορφώσεως  Πλάκας Πλάτων Χατζημιχάλης, του αναγγέλλει τον σχηματισμό της κυβερνήσεως  Τσολάκογλου της οποίας ήταν μέλος, και ζητεί από τον Χρύσανθο να τους ορκίσει!!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του
Στο ΟΧΙ του ’40 ανάμεσα στο βασιλιά Γεώργιο Β΄ και τον πρωθυπουργό Μεταξά

Του απαντά: «Η εθνική κυβέρνησις την οποία ώρκισα, εξακολουθεί να υφίσταται και να συνεχίζη τον πόλεμον. Άλλην κυβέρνησιν δεν δύναμαι να ορκίσω!…», προσθέτοντας  ότι «σε ύποπτες και αντεθνικές  ενέργειες, που θα είναι εθνικώς ολέθριες, δεν μπορεί η εκκλησία να δώσει τον όρκο και την ευλογία της…»

Και λίγες ώρες μετά, καθώς έβγαινε από την   Αρχιεπισκοπή για  να κηδέψει τον φίλο του Κων. Σπανούδη, δημοσιογράφο στην Πόλη και πρόεδρο της ΑΕΚ, συναντά τον υπασπιστή του Τσολάκογλου (ταγματάρχη Δ. Γαργαρόπουλο) που τον  καλεί εκ μέρους του στρατηγού να πάει στην ορκωμοσία. «Εγώ δεν έρχομαι να ορκίσω κυβέρνησιν προβληθείσα υπό του εχθρού, τας Κυβερνήσεις ορίζει ο λαός ή ο Βασιλεύς. Η κυβέρνηση που όρκισα υπάρχει και δίδε τον υπέρ  της ελευθερίας του Έθνους αγώνα στην  Κρήτη».

Θαρραλέα στάση τήρησε όταν τον επισκέφθηκε την επομένη ο γερμανός στρατηγός Στούμ, λέγοντας του: «Προσέξατε στρατηγέ μου, να μήν τραυματίσητε την υπερηφάνειαν του Ελληνικού Λαού…» Λίγες μέρες μετά, ο μέγας αυτός ιεράρχης θα παυθεί και τη θέση του θα πάρει  ο από Κορινθίας Δαμασκηνός, με τις ευλογίες του Τσολάκογλου.

Ο Χρύσανθος (κατά κόσμον Χαρίλαος Φιλιππίδης) γεννήθηκε στη Γρατινή Ροδόπης το 1881.Φοίτησε στο Γυμνάσιο Ξάνθης, σπούδασε στη θεολογική σχολή Χάλκης, χειροτονήθηκε διάκονος το 1903 κι εστάλη στην Τραπεζούντα ως ιεροκήρυκας και καθηγητής στο εκεί  Φροντιστήριο. Σπούδασε στην Λειψία και την Λωζάνη, ορκίσθηκε Μητροπολίτης Τραπεζούντος το 1913 και αγαπήθηκε από τον Ποντιακό Ελληνισμό.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του
Ο Χρύσανθος με μέλη της Εθνοσυνελεύσεως των Ποντίων..

Όταν λίγο αργότερα οι Ρώσοι κατέλαβαν την Τραπεζούντα κι έφυγε η τουρκική διοίκηση υποδέχτηκε τον δούκα Νικόλαο  Νικολάγιεβιτς, αντιβασιλέα του Καυκάσου και πήρε υπό την προστασία του τον μουσουλμανικό πληθυσμό.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του
Ο Χρύσανθος υποδέχεται τον δούκα Νικολάγιεβιτς, όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν την Τραπεζούντα

Κατά την ταραχώδη περίοδο 1915-1923, μεταβάλλεται σε εθνικό ηγέτη για τον ελληνισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής» και αγωνίζεται στο Παρίσι για τα δίκαια της φυλής μας στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του 1919, με συναντήσεις και συνομιλίες που είχε, με τον αμερικανό πρόεδρο Ουίλσον και τον Γάλλο πρωθυπουργό Κλεμανσό. Εκεί έθεσε ενώπιον τους την ανεξαρτησία του Πόντου, κέρδισε τον θαυμασμό τους και βοήθησε σημαντικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο χειρισμό των θεμάτων της Ανατολής.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του
Με τον πρωθυπουργό Βενιζέλο στο Παρίσι, στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης

Το 1921, ο πρωθυπουργός Γούναρης καλεί τον Χρύσανθο να μετάσχει της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, αλλά στον Πόντο,  το Κεμαλικό «Δικαστήριο της Ανεξαρτησίας» το πληροφορείται, και τον  καταδικάζει ερήμην εις θάνατον! Κρυπτόμενος διαφεύγει την σύλληψη και βρίσκει άσυλο στην ελεύθερη Ελλάδα. Το 1938 εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε επανεκλογή, με αντίπαλο τον από Κορινθίας Δαμασκηνό και την επόμενη χρονιά εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Χρύσανθος, με  την από 10-7-1943 διαθήκη, ζητούσε συγγνώμη από όσους ελύπησε και συγχωρούσε όσους τον ελύπησαν. Περιουσία δεν είχε και τα λίγα προσωπικά του είδη (σταυρό, αρχιερατικούς ράβδους, άμφια και στυλογράφο) τα άφησε σε συνεργάτες του αρχιμανδρίτες και διάκους.

«Οι συγγενείς μου κατά σάρκα – έγραφε – θα σεβαστούν τη μνήμη μου και δεν θα ζητήσουν συντάξεις και επιδόματα από το Κράτος. Αν κανείς αθετήσει την τελευταίαν μου ταύτην θέλησιν, τον τοιούτον αποκηρύσσω από συγγενήν μου και παρακαλώ Εκκλησίαν και Πολιτείαν να απορρίψωσι τοιαύτην ασεβήν αίτησιν».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Εντοπισμός μεγάλης ποσότητας φύλλων κοκαΐνης μέσα σε φορτία λιπασμάτων

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από...
25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Ο υπουργός της Αστυνομίας Παπαφλέσσας!

Τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, στην νεοαπελευθερωθείσα μικρή τότε Ελλάδα, οργανώθηκε...

Ιερώνυμος: “Θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα” για τα ομόφυλα ζευγάρια

Για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την...

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Μαύρα Χριστούγεννα στην Αθήνα το 1897 από δύο κουτσαβάκια

Ένα έγκλημα δι’ ασήμαντον(?) αφορμήν, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1897, πριν από 125 χρόνια,...

“Βόμβα” του Αρχιεπισκόπου για τον Πατέρα Αντώνιο: Του είχα πει δεν είναι σωστή η πορεία του

Για τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και την οπαδική βία μίλησε σε πρωινή ενημερωτική...