Ο Χουρσίτ, ο Πασάς της Πελοποννήσου, στην πορεία του προς τα Ιωάννινα, για να εκτελέσει το φιρμάνι του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά, ενημερώθηκε για την έκρηξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Ακολούθως ενημερώθηκε και για τις επαναστατικές κινήσεις στην Ανατολική Στερεά.
Αμέσως έδωσε εντολή να σχηματιστούν δύο στρατιωτικά σώματα. Το πρώτο σώμα υπό τον Κιοσέ Μεχμέτ και το δεύτερο υπό τον Ομέρ Βρυώνη, αποτελούμενο από οκτώ χιλιάδες στρατιώτες.
Ο Βρυώνης είχε διαταγή να κατευθυνθεί στην Ανατολική Στερεά, προκειμένου να καταπνίξει τις επαναστατικές εστίες και στη συνέχεια να κινηθεί προς την Πελοπόννησο, για να ενωθεί με το δεύτερο σώμα, το οποίο κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο μέσω της Δυτικής Στερεάς. *
Οι Τούρκοι πασάδες περνώντας την Πίνδο κινήθηκαν μέσω Θεσσαλίας και στρατοπέδευσαν στη Λαμία την 15η Απριλίου.

Οι Διάκος, Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης συνοδευόμενοι από τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, έπιασαν θέσεις στην περιοχή γύρω από τις Θερμοπύλες.
Την 22α Απριλίου ο Ομέρ Βρυώνης επικεφαλής τριών χιλιάδων πεζών και πεντακοσίων ιππέων πέρασε τον ποταμό Σπερχειό και επιτέθηκε ταυτόχρονα στα Ελληνικά σώματα. Ο Δυοβουνιώτης αναγκάστηκε να υποχωρήσει όπως και ο Πανουργιάς που πληγώθηκε, μαχόμενος στην πρώτη γραμμή.
Στη γέφυρα της Αλαμάνας ο Κιοσέ Μεχμέτ περικύκλωσε το σώμα του Διάκου και εξόντωσε τους περισσότερους συντρόφους του. Ο Διάκος έμεινε με δεκαπέντε παλικάρια, αλλά δεν δέχτηκε να υποχωρήσει. **
Στη μάχη έχασε και τον αδελφό του Μήτρο. Μαχόμενος συνελήφθη και οδηγήθηκε εν είδει θριάμβου στη Λαμία.
Ο αιχμάλωτος Διάκος οδηγήθηκε στον οντά του Χαλίλ Μπέη και ανακρίθηκε, προκειμένου να αποκαλύψει τα μυστικά της Επανάστασης.
Στη συνέχεια ο Ομέρ βρυώνης του πρότεινε να τον υπηρετήσει, ενώ ο Χαλίλ να αλλαξοπιστήσει. Ο Διάκος εξύβρισε τη θρησκεία των Τούρκων και τότε απειλήθηκε με μαρτυρικό θάνατο.
Η απάντησή του ήταν περήφανη και αντάξια ενός μεγάλου ήρωα.
«Η Ελλάς έχει πολλούς άλλους Διάκους». ***
Πηγές: *ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ. Λ. , «ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ» (Αθήνα 1864, τόμος 2ος ), σελ.51
**ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ. Λ. , «ΓΕΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ» (Αθήνα 1864, τόμος 2ος), σελ.52
**ΚΡΕΜΟΣ. Γ. «ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΗΡΩΙ ΑΘΑΝΑΣΙΩ ΔΙΑΚΩ ΚΕΝΟΤΑΦΙΟΥ» (Αθήνα 1879, τεύχος 1ο ), σελ.66
