Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
31.4 C
Athens

Καλεντερίδης: “Δεν καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης ή κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε…”

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ή δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία, ή έχει καταλάβει και επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία συνομιλία προήλθε μετά από πρωτοβουλία του πρώτου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργείται κλίμα για έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στην Ελλάδα το κλίμα το καλλιεργούν εκείνοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, που είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η Κύπρος, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Oι προαναφερθέντες το ευνοούσαν και το ενίσχυαν με τις θέσεις που εξέφραζαν και την πολιτική που εφάρμοζαν.

Το «μα τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;», που έλεγαν σε όποιον προειδοποιούσε για την πορεία που θα είχαν τα πράγματα λόγω της φοβικής στάσης που τηρούσε η πατρίδα μας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, τον οποίον για να αποφύγουμε, ο μόνος δρόμος που μας έχουν αφήσει η Τούρκοι είναι ο «διάλογος», όπως έχουν ονομάσει οι προαναφερθέντες την πλήρη υποταγή.

Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι έχουν μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στα χέρια τους με τη Λιβύη, που λεηλατεί την ελληνική ΑΟΖ και επιβάλλει τη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, όπως επίσης έχουν μια μονομερώς οριοθετημένη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, που «σβήνει» το Καστελόριζο και τη συστάδα των παρακείμενων νήσων και λεηλατεί την ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, έχουν μια συμφωνία εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Λιβύης, η οποία επίσης, με βάση τα διαλαμβανόμενα στην προαναφερθείσα συμφωνία με την Τουρκία, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όχι μόνο στη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα, αλλά ούτε και στην Κρήτη.

Τέλος, έχουν και την «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία κόβει το Αιγαίο στη μέση, με τα νησιά του Β. Αιγαίο και της Δωδεκανήσου «να επιπλέουν επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Να συνεννοούμαστε. Όλα αυτά έγιναν γιατί όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε όλα τα μηνύματα που έπρεπε στην Τουρκία για να τα κάνει.

Δεν λειτουργήσαμε ως κανονικό κράτος και δώσαμε την εντύπωση ότι όλα όσα έκανε η Τουρκία, θα ήταν χωρίς κανένα κόστος γι’ αυτήν και ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα σχέδιο αποτροπής από πλευράς της Ελλάδας.

Και τώρα έρχεται ο… διάλογος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, που δεσμεύουν τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες που καλλιεργείται από ντόπιους, Τούρκους και Ευρωπαίους το κλίμα του διαλόγου, έχουν την εξής θέση:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι σε διάλογο με την Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όμως υπό μια απαράβατη προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο».

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη, υπό μία βασική προϋπόθεση. Ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί.

»Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραδείγματος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία. Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα. Αυτήν την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική».

Η θέση του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι σαφής και αφήνει περιθώρια στους Τούρκους να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος, όσο ισχύει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο κύριος Δένδιας με τη δήλωσή του θέτει θέμα τουρκολυβικού μνημονίου, αλλά δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι όσο υπάρχει το μνημόνιο αυτό, δεν νοείται διάλογος.

Επίσης, κανείς από τους δυο δεν μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», με την οποία γαλουχείται η κυβέρνηση, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ίδιος ο τουρκικός λαός.

Να συνοψίσουμε και να πούμε ότι η Ελλάδα, που υφίσταται την τουρκική επιθετικότητα και επεκατισμό, δείχνει ότι δεν έχει άλλες επιλογές και εξ αδυναμίας επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει Τούρκος πρόεδρος που θα ακυρώσει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», γιατί αυτό συνιστά προδοσία για την Τουρκία.

Να το ξαναπούμε και να το ξαναγράψουμε για άλλη μια φορά: Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με το τουρκολυβικό μνημόνιο, τη μονομερή οριοθέτηση στην Αν. Μεσόγειο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν ανατρέπεται με διάλογο ούτε με ευχολόγια. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι οι εξής δύο ενέργειες:
Πρώτον, επέκταση των χωρικών υφδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια.
Δεύτερον: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανατρέψουμε την εξαιρετικά επικίνδυνη για την Κύπρο και την Ελλάδα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας. Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε.777

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Συντάξεις: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ

Από σήμερα Πέμπτη, 26 Μαΐου έως τις 30 Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Ιουνίου. Αναλυτικά: Σήμερα Πέμπτη 26 Μαΐου καταβάλουν οι τέως...

Τέλος η μάσκα και στα σχολεία από 1η Ιουνίου – Υποχρεωτική στις εξετάσεις

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από την 1η Ιουνίου. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την άρσης της υποχρεωτικότητας της μάσκας στην εκπαίδευση για...

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα

Μήνυμα στην ηγεσία της Τουρκίας στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν εξέπεμψε από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός και τη συζήτηση του...

Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές, πόσο επικίνδυνος είναι ο «πληγωμένος» Ερντογάν και γιατί το...

Αν και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τον Ανασχηματισμό, όσοι γνωρίζουν καλά τον Μητσοτάκη, θεωρούν δεδομένο πως εάν ο πρωθυπουργός τελικά προχωρήσει, έχει ήδη...
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας

ΗΠΑ: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας – Ένοπλος σκότωσε 14 παιδιά και έναν...

Δεκαπέντε άνθρωποι, 14 παιδιά και ένας ενήλικος, βρήκαν τον θάνατο από επίθεση ενόπλου σε δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών,...
Υπόθεση Λιγνάδη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να ελεγχθεί για πορνογραφία ανηλίκων

Υπόθεση Λιγνάδη: “Ήταν βιασμός”, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο τέταρτος μάρτυρας

To περιεχόμενο της κατάθεσης του τέταρτου μάρτυρα κατηγορίας, ο οποίος έχει καταγγείλει τον προφυλακισμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη για το βιασμό του, επιβεβαίωσε...
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μαζί μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό

Φον ντερ Λάιεν: Σύντομα σε λειτουργία οι τερματικοί σταθμοί LNG σε Ελλάδα, Κύπρο και...

Στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Βερύκιος – Καλεντερίδης για τα εθνικά: Οι «σφαλιάρες» του Δένδια στον Τσαβούσογλου

Πού το πάει ο Ερντογάν; Τι θέλει; Τι επιδιώκει και τι πρέπει να προσέξει...

Καλεντερίδης : Αυτές είναι οι τρεις προκλήσεις για τον Ελληνισμό, αυτές τις κρίσιμες στιγμές

Η κρίση μετατρέπεται σε μαραθώνιο… Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμέςανακοινώνονται οι κυρώσεις που...

Καλεντερίδης : Γυαλίστε τα «όπλα» της πατρίδας μας!

Η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με μια μείζονα απειλή. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που...

Καλεντερίδης – Η Τουρκία θα κλιμακώσει και θα επιχειρήσει να βγάλει ερευνητικό σκάφος μεταξύ Κρήτης και Ρόδου (βίντεο)

Τις δικές του θέσεις με αφορμή τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για...