Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
25.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Οκτωβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1958.... Ξεκινά τη λειτουργία της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

Καλεντερίδης: “Δεν καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης ή κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε…”

Η πολιτική ηγεσία της χώρας ή δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με την Τουρκία, ή έχει καταλάβει και επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, η οποία συνομιλία προήλθε μετά από πρωτοβουλία του πρώτου, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δημιουργείται κλίμα για έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στην Ελλάδα το κλίμα το καλλιεργούν εκείνοι, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι, που είναι υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η Κύπρος, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Oι προαναφερθέντες το ευνοούσαν και το ενίσχυαν με τις θέσεις που εξέφραζαν και την πολιτική που εφάρμοζαν.

Το «μα τι θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;», που έλεγαν σε όποιον προειδοποιούσε για την πορεία που θα είχαν τα πράγματα λόγω της φοβικής στάσης που τηρούσε η πατρίδα μας απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας, τον οποίον για να αποφύγουμε, ο μόνος δρόμος που μας έχουν αφήσει η Τούρκοι είναι ο «διάλογος», όπως έχουν ονομάσει οι προαναφερθέντες την πλήρη υποταγή.

Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι έχουν μια συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στα χέρια τους με τη Λιβύη, που λεηλατεί την ελληνική ΑΟΖ και επιβάλλει τη θέση της Τουρκίας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, παρά μόνο χωρικά ύδατα, όπως επίσης έχουν μια μονομερώς οριοθετημένη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, που «σβήνει» το Καστελόριζο και τη συστάδα των παρακείμενων νήσων και λεηλατεί την ΑΟΖ της Κύπρου.

Επίσης, έχουν μια συμφωνία εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Λιβύης, η οποία επίσης, με βάση τα διαλαμβανόμενα στην προαναφερθείσα συμφωνία με την Τουρκία, δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ όχι μόνο στη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα, αλλά ούτε και στην Κρήτη.

Τέλος, έχουν και την «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία κόβει το Αιγαίο στη μέση, με τα νησιά του Β. Αιγαίο και της Δωδεκανήσου «να επιπλέουν επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Να συνεννοούμαστε. Όλα αυτά έγιναν γιατί όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε όλα τα μηνύματα που έπρεπε στην Τουρκία για να τα κάνει.

Δεν λειτουργήσαμε ως κανονικό κράτος και δώσαμε την εντύπωση ότι όλα όσα έκανε η Τουρκία, θα ήταν χωρίς κανένα κόστος γι’ αυτήν και ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα σχέδιο αποτροπής από πλευράς της Ελλάδας.

Και τώρα έρχεται ο… διάλογος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, που δεσμεύουν τη χώρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τις τελευταίες ημέρες που καλλιεργείται από ντόπιους, Τούρκους και Ευρωπαίους το κλίμα του διαλόγου, έχουν την εξής θέση:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι σε διάλογο με την Άγκυρα για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όμως υπό μια απαράβατη προϋπόθεση. Η προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο».

Νίκος Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του διαλόγου, είναι πάντοτε υπέρ της συνεννόησης με όλα τα κράτη, υπό μία βασική προϋπόθεση. Ότι ο διάλογος αυτός θα γίνει επί τη βάση κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί.

»Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παραδείγματος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί καν να αποτελέσει διαπραγματευτική αφετηρία. Τα ανύπαρκτα και τα παράνομα παραμένουν εσαεί παράνομα και ανύπαρκτα. Αυτήν την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχτούμε να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική».

Η θέση του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι σαφής και αφήνει περιθώρια στους Τούρκους να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος, όσο ισχύει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο κύριος Δένδιας με τη δήλωσή του θέτει θέμα τουρκολυβικού μνημονίου, αλλά δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι όσο υπάρχει το μνημόνιο αυτό, δεν νοείται διάλογος.

Επίσης, κανείς από τους δυο δεν μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», με την οποία γαλουχείται η κυβέρνηση, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ίδιος ο τουρκικός λαός.

Να συνοψίσουμε και να πούμε ότι η Ελλάδα, που υφίσταται την τουρκική επιθετικότητα και επεκατισμό, δείχνει ότι δεν έχει άλλες επιλογές και εξ αδυναμίας επιδιώκει τον διάλογο, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν υπάρχει ούτε πρόκειται να υπάρξει Τούρκος πρόεδρος που θα ακυρώσει το τουρκολυβικό μνημόνιο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», γιατί αυτό συνιστά προδοσία για την Τουρκία.

Να το ξαναπούμε και να το ξαναγράψουμε για άλλη μια φορά: Η κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί με το τουρκολυβικό μνημόνιο, τη μονομερή οριοθέτηση στην Αν. Μεσόγειο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν ανατρέπεται με διάλογο ούτε με ευχολόγια. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, είναι οι εξής δύο ενέργειες:
Πρώτον, επέκταση των χωρικών υφδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια.
Δεύτερον: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανατρέψουμε την εξαιρετικά επικίνδυνη για την Κύπρο και την Ελλάδα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κινήσεις της Τουρκίας. Όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε.777

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σε γηροκομείο της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα

Σε γηροκομείο της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα

Συναγερμός σήμανε αργά το απόγευμα καθώς σε γηροκομείο την περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα της Αττικής βρέθηκαν 35 θετικά κρούσματα  κορωνοϊού σε  σύνολο 70  δειγμάτων.   21ς ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο αναφοράς. Στον οίκο ευγηρίας βρέθηκαν ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Σωτήρης  Τσιόδρας, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε εξετάσεις σε 100 άτομα - φιλοξενούμενους και εργαζόμενους. 

100.000 θέσεις εργασίας: Αυτό είναι το έντυπο της αίτησης – Πώς θα το συμπληρώσετε

Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι δηλώσεις των επιχειρήσεων με νέο έντυπο στην "Εργάνη". Ανοιχτό το πρόγραμμα μέχρι να καλυφθούν οι...

Μόνιμα στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο USS Hershel “Woody” Williams (βίντεο-φωτό)

Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel "Woody" Williams στη Σούδα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις...
Αττική: Άλλα 240 κρούσματα - Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο

Αττική: Άλλα 240 κρούσματα – Κλειστά 93 σχολεία στο λεκανοπέδιο

Στα 240 ανέρχονται τα σημερινά κρούσματα στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής...
Μητσοτάκης: Στρατηγικό σημείο της περιοχής η Σούδα – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Στρατηγικό σημείο της περιοχής η Σούδα – Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι...

Οι πέντε όροι του Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους

Ο Ερντογάν υπερασπίζεται τις τουρκικές ενέργειες, ισχυριζόμενος ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση στην περιοχή

Πόλεμος και Ένοπλες Δυνάμεις!

«Πόλεμος πατήρ πάντων», διατρανώνει η γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, ο οποίος ουσιαστικά δηλώνει ότι σε όλα τα όντα και τις δημιουργίες αυτών...

Ακολουθήστε μας

7,483ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
972ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή