Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται η χώρα για μία ακόμη μέρα, με τις θερμοκρασίες να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.
Οι ειδικοί συστήνουν αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και λήψη άφθονων υγρών, ενώ με τηλεργασία θα λειτουργήσει το δημόσιο.
Στο κόκκινο η θερμοκρασία στην Αθήνα, με την Ακρόπολη να παραμένει κλειστή από τις 13.00 μέχρι τις 17.00, ενώ κλειστά είναι τα πάρκα και της περιφέρειας Αττικής.
Τους 39 βαθμούς Κελσίου άγγιξε ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη και τους 38 στην Τρίπολη.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Νικολέτα Ζιακοπούλου, η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και αύριο αγγίζοντας τους 44-46 βαθμούς σε κάποιες περιοχές, ενώ ο θερμός, ξηρός, δυτικός άνεμος που θα πνέει θα ευνοεί τις πυρκαγιές.
Βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου αναμένονται την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, το «γιατί» οι καύσωνες έχουν γίνει τόσο σφοδροί, συχνοί και επίμονοι, επιδιώκει να εξηγήσει επιστημονική έρευνα. Οι συντάκτες της εξηγούν πως βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η ανθρώπινη παρέμβαση.
Πρόκειται για τη λεγόμενη «ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή» που ενοχοποιείται για το σερί των σκληρών καυσώνων που ζει όλο το βόρειο ημισφαίριο και οφείλεται στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτά καλύπτουν σαν μια κουβέρτα τη γη και την υπερθερμαίνουν, ενισχύοντας τους καύσωνες.
Ήδη καταγράφονται ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών που καταρρίπτονται αμέσως μετά με νέα ρεκόρ αλλά, όπως προβλέπεται, οι καύσωνες θα γίνουν χειρότεροι στο άμεσο μέλλον αν η μέση θερμοκρασία της γης ανεβεί κατά 2 βαθμούς από 1,1 βαθμούς που είναι σήμερα.
Συγκεκριμένα οι καύσωνες θα συμβαίνουν κάθε 2-5 χρόνια, 6 φορές πιο συχνά σε σχέση με τη δεκαετία του 80, ενώ θα είναι πιο καυτοί λόγω της κλιματικής αλλαγής.