Μια ιδιαίτερη έρευνα που έχει διαχρονικό χαρακτήρα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του υλικού που αφορά την τέχνη της κατασκευής, πλοίων, της ναυσιπλοΐας και την εξέλιξη της στα νησιά των Κυκλάδων.
Τα νησιά συνδέονται διαδικτυακά φωτίζοντας μια μακρά διαδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα. Εμπνευστής της προσπάθειας ένας Νεοϋορκέζος. Από το νησί του Μανχάταν στην νήσο Σύρο, όπου οργανώνει το Φεστιβάλ κινηματογράφου ο Jacob Moe, Ιδρυτής του Archipelagos network, ανοίγει νέους δρόμους στην μελέτη των τεχνών που ασκούν οι ναύτες του Αιγαίου διανύοντας τις θάλασσες.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων φιλοξενεί πλήθος ναυτικών βιοτεχνιών και επαγγελμάτων που αναδείχθηκαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των αρχαίων και σύγχρονων ιστορικών περιόδων. Αυτό το έργο εντοπίζει το αποτύπωμα τριών αλληλένδετων παραδοσιακών πρακτικών ναυπήγησης ξύλινων σκαφών, παράκτιας αλιείας και ναυτιλίας στα νησιά Αμοργό, Κουφονήσια, Πάρο, Σαντορίνη και Σύρο.
Μέσω της επιτόπιας ψηφιοποίησης αρχειακών συλλογών, καθώς και της παραγωγής οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης, το Maritime Trades of the Cyclades παρέχει ένα ψηφιακό αρχείο που πιστοποιεί τις τεχνικές και εμπειρικές γνώσεις αυτών των κοινοτήτων, καθώς και τις σχετικές πολιτιστικές πρακτικές και πεποιθήσεις.
Ήδη έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με χιλιάδες φωτογραφίες ντοκιμαντέρ ταξινομημένες σε 43 διακριτές συλλογές, δεκάδες ώρες επιτόπιων ηχογραφήσεων και ψηφιοποιημένων ηχογραφήσεων, 3D μοντέλα εργαλείων επεξεργασίας ξύλου, πάνω από 500 ψηφιοποιημένες φωτογραφίες και σπάνια αρχειακά έγγραφα, που παρουσιάζονται σε 19 αρχειακές συλλογές και μια σειρά ντοκιμαντέρ 12 ενοτήτων.
Ο διαδραστικός χάρτης του έργου παρουσιάζει μια επιλογή από τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων αρχειακών συλλογών, φωτογραφικής τεκμηρίωσης και μια σειρά από οπτικοποιημένα πορτρέτα που δημιουργήθηκαν με ναυπηγούς, ψαράδες και καπετάνιους σε κάθε ένα από τα πέντε νησιά.
Το Δίκτυο Αρχιπελάγους, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την έρευνα και την τεκμηρίωση της απειλούμενης οπτικοακουστικής κληρονομιάς και υλικών γνώσεων στα νησιά των Κυκλάδων.
Όπως λέει ο κ. Moe, μέσα από τις δραστηριότητες συντήρησης αρχείων, τις διεπιστημονικές κατοικίες και τα δημόσια προγράμματα, το κυκλαδίτικο αρχιπέλαγος ως εργαστήριο επιτόπιας έρευνας και παραγωγής γνώσης, αναλαμβάνει να ερευνήσει και να αντιμετωπίσει πιεστικά κοινωνικά και οικολογικά ζητήματα της εποχής μας.
Πηγή: ertnews.gr