Μόλις δείτε σε τι χρησιμεύουν οι αηδιαστικές ίνες στις μπανάνες θα “μείνετε”

404

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή κάλιου, αλλά αυτές οι ίνες όταν ξεφλουδίζουμε μια μπανάνα μπορεί να αηδιάζουν πολλούς και για αυτό τις αφαιρούν.

Εκτός λοιπόν από το ότι οι μπανάνες μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες λόγω των συστατικών τους και σε θέματα περιποίησης, ενισχύουν άμεσα την υγεία αλλά με τις ίνες που πολλοί βγάζουν. Μπορεί να μην είναι πολύ νόστιμες, αλλά είναι πολύ σημαντικές – και σύμφωνα με τον Νίκολας Τζιλίτ, Αμερικανό ακαδημαϊκό, δεν θα μπορούσαμε να φάμε μπανάνες χωρίς αυτές.

Οι ίνες αυτές ονομάζονται δέσμες φλοιώματος. Το φλοίωμα είναι ένα από τα δύο είδη ιστού μεταφορών που διαθέτουν τα φυτά. Μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες σε ολόκληρο το φυτό.

Οι ίνες αυτές της μπανάνας είναι ο λόγος που τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο φρούτο – του επιτρέπουν να αναπτύσσεται. Ο Νίκολας Τζιλίτ, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος διατροφικής έρευνας και διευθυντής του Dole Nutrition Institute, εξηγεί:

Διαβάστε επίσης:  Παθήσεις εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

«Οι δέσμες φλοιώματος είναι απαραίτητες για την επαρκή διανομή των θρεπτικών συστατικών στο φυτό.»
Είναι φαγώσιμες και εξίσου πλούσιες διατροφικά με το υπόλοιπο φυτό. Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο.

Γίνεται να τροποποιηθεί γενετικά το φρούτο ώστε να μην σχηματίζονται οι δέσμες αυτές – αλλά ο Νίκολας Τζιλίτ λέει ότι δεν αξίζει να ξοδευτούν χρήματα γι’αυτού του είδους την έρευνα, όταν οι εταιρίες μπορούν να επενδύσουν σε τρόφιμα ή φρούτα που έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και πιο πλούσια διατροφική αξία.