Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

New York Times: Πώς ξέφυγε εκτός ελέγχου η χρήση του Predator – Τι έγινε στην Ελλάδα

Σε εκτενές δημοσίευμά τους, υπογεγραμμένο από τρεις δημοσιογράφους, οι New York Times υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι έδωσε άδεια στην Intellexa να πουλήσει το Predator στην Μαδαγασκάρη.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρεται πως: «Μετά από ερωτήσεις από τους New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη. Οι Times έλαβαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την προσφορά πωλήσεων».

Η αγορά του εμπορικού λογισμικού κατασκοπείας Predator— που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν σε κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα — ανθεί. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί.

Οι New York Times  σε άρθρο τους, αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση πέρυσι κατά της κατάχρησης του spyware με στόχο ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους: Έθεσε τον πιο διαβόητο κατασκευαστή των εργαλείων hacking, την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναπτύσσει κρυφά spyware από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με πέντε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες της υπηρεσίας, στην πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού spyware από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Ταυτόχρονα, η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσμο, με νέες εταιρείες – οι οποίες απασχολούν πρώην ισραηλινούς βετεράνους της κυβερνοκατασκοπείας, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονταν για την NSO – μπαίνουν για να καλύψουν το κενό που άφησε η μαύρη λίστα. Με αυτήν την επόμενη γενιά εταιρειών, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα — μεταμορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας.

«Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.

Η έρευνα των Times βασίζεται σε εξέταση χιλιάδων σελίδων εγγράφων — συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας — καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, νόμους φορείς επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες».

«Τα πιο εξελιγμένα εργαλεία spyware – όπως το Pegasus της NSO – διαθέτουν τεχνολογία «μηδενικού κλικ», που σημαίνει ότι μπορούν να εξαγάγουν κρυφά και εξ αποστάσεως τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει καν κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο για να δώσει στον Pegasus απομακρυσμένη πρόσβαση. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής καταγραφής, επιτρέποντας στο τηλέφωνο να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του».

«Το ελληνικό δράμα»

«Το ελληνικό δράμα», αναφέρουν οι NYT, «ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν η ελληνική εφημερίδα Inside Story ανέφερε ότι το Predator είχε χρησιμοποιηθεί για να μολύνει το τηλέφωνο ενός τοπικού ρεπόρτερ. Το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκε τη μόλυνση με το λογισμικό. Δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσαν σύντομα ότι και αυτοί είχαν στοχοποιηθεί, ο καθένας με στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς.

Και οι τρεις υποπτεύονται ότι το ελληνικό κράτος διέταξε την παρακολούθηση τους και έχουν καταθέσει μηνύσεις. Ο Θανάσης Κουκάκης, ερευνητής ρεπόρτερ, μήνυσε τον κ. Ντίλιαν και τους συνεργάτες του στην Intellexa.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση μέσω Predator και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέχει το λογισμικό.

Τον ίδιο μήνα, η Intellexa απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της με έδρα την Αθήνα.

Τον Νοέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι κάποιος εκτελεί μυστικές επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το Predator στην Ελλάδα — απλώς δεν ξέρει ποιος.

«Για να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν ισχυρίστηκα – και ποτέ δεν ισχυρίστηκε η κυβέρνηση – ότι δεν υπήρχαν hacks και δυνάμεις που χρησιμοποιούσαν το λογισμικό Predator», είπε, προσθέτοντας: «Υπάρχει παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware σε όλη την Ευρώπη».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κατώτατος μισθός: Στις 22 Μαρτίου η τελική απόφαση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ξεπερνά το 5% και τα 800 ευρώ επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες, τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και και από...

Οικογένεια βία: Εκτοξεύτηκαν οι καταγγελίες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Τι αποφασίστηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη μεγάλη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Οι σχετικές καταγγελίες εκτοξεύθηκαν στις...

Η κυβέρνηση… μετακομίζει – Το σχέδιο μετεγκατάστασης 9 υπουργείων

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του project της ΠΥΡΚΑΛ, του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο έχει...
Ο Ιωάννης Λιανός ο διάδοχος της Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Δημοσκοπήσεις: Τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της...

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: “Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει”

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», δήλωσε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου η Μαρία Καρυστιανού,...

ΕΝΦΙΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά εκκαθαριστικά

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι διαδικασίες τόσο για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όσο και για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η βαριά ήττα από την Moody’s δεν θα είναι η μόνη, έρχονται σκληρά αρνητικά νέα για την Ελλάδα

Η βαριά ήττα από την Moody’s αποτελεί ένα σκληρό σοκ για τους θεατρινισμούς που...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι: Δημιουργία Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου

Την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Αίγυπτο σε...

Ίμια: Επεισόδιο με την εμπλοκή σκαφών της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές...