Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Ο αθλητής στην Αρχαία Ρώμη που έβγαλε 15 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής θεωρείται ο απόλυτος Μίδας του αθλητισμού.

Ως οδηγός άρματος σε αγώνες κέρδισε ένα αδιανόητο ποσό μπροστά στο οποίο ωχριούν ακόμα και οι σημερινές απολαβές

To 2017 η γαλλική Παρί Σεν Ζερμάν πλήρωσε στην Μπαρτσελόνα το αδιανόητο ποσό των 222εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Νεϊμάρ. Η μεταγραφή του Βραζιλιάνου παραμένει η ακριβότερη όλων των εποχών με τη δεύτερη να υπολείπεται 42εκατ. και να την έχει κάνει και πάλι η Παρί όταν το 2018 απέκτησε τον Κιλιάν Εμπαπέ από την Μονακό με 180εκατ. Αναφορικά με τις ετήσιες απολαβές το ρεκόρ κατέχουν, με ακριβώς το ίδιο ποσό, οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ και ο Γάλλος επιθετικός παίρνουν 214,534,727 ευρώ ετησίως από την Αλ Νασρ και την Αλ Ιτιχάντ αντίστοιχα (ομάδες της Σαουδικής Αραβίας).

Το φαινόμενο όμως των φαραωνικών απολαβών στον αθλητισμό δεν είναι τωρινό, ούτε καν σύγχρονο. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα όλων είναι η περίπτωση του Γάιου Αππούλειου Διοκλή, ενός σταρ των αρματοδρομιών στην αρχαία Ρώμα ο οποίος υπολογίζεται ότι με αναγωγή σε σημερινά χρήματα κέρδισε στην καριέρα του το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας.

Ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής γεννήθηκε το 140μ.Χ. στη Λουζιτάνια, σε εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπου σήμερα βρίσκεται η Πορτογαλία. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Λαμέκουμ. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε αρματοδρομίες από μικρή ηλικία με τους πρώτους αγώνες να είναι στην πόλη Ιλέρδα (σημερινή Καταλονία).

Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στη Ρώμη και με το προσωνύμιο «Λάμεκους» (αυτός από το Λαμέκουμ) αγωνίστηκε για την ομάδα των Λευκών, η οποία θεωρούνταν η πιο αδύναμη από τις τέσσερις (Λευκοί, Μπλε, Πράσινοι, Κόκκινοι). Στους περισσότερους αγώνες του χρησιμοποιούσε άρμα με τέσσερα άλογα και συμμετείχε κυρίως σε μονομαχίες, αγώνες δηλαδή με μόνο δύο άρματα. Τα πρώτα δύο χρόνια στη Ρώμη δεν κατάφερε να πάρει νίκη αλλά στη συνέχεια έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος και το μεγάλο αστέρι του Circus Maximus.

Στους Λευκούς έμεινε συνολικά έξι χρόνια και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για τους Πράσινους. Εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Είτε επειδή είχε έναν σοβαρό τραυματισμό, είτε επειδή δεν τα πήγαινε καλά με τους αρχηγούς της ομάδας η πορεία του στους Πράσινους δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Μετά από τρία χρόνια μεταπήδησε στους Κόκκινους όπου καθιερώθηκε ως το απόλυτο αστέρι. Με την Κόκκινη ομάδα αγωνίστηκε για 15 ολόκληρα χρόνια μέχρι τελικά να αποσυρθεί. Η καριέρα του Γάιου Αππούλειου Διοκλή είναι εκπληκτική για τα δεδομένα της εποχής. Οι οδηγοί αρμάτων σε αγώνες συνήθως τραυματίζονταν και αποχωρούσαν σε μικρή ηλικία ή πολλές φορές έχαναν ακόμα και τη ζωή τους.

Σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν τονίζεται ότι ο Διοκλής πήρε συνολικά 1.462 νίκες (οι 1.064 σε μονομαχίες) και ανέβηκε στο βάθρο αγώνων με τη συμμετοχή πολλών αρμάτων συνολικά 1.438 φορές. Συνολικά συμμετείχε σε 4.257 αγώνες. Είχε το ρεκόρ περισσότερων νικών στον διασημότερο αγώνα «Pompa circensis» με 110 νίκες, ενώ 815 φορές οδήγησε την κούρσα από την αρχή ως το τέλος.

Αναφορικά τώρα με τα κέρδη του, η ρωμαϊκή επιγραφή τονίζει ότι στα 24 χρόνια της καριέρας του κέρδισε 35.863.120 σηστέρτιους. Τα χρήματα προέρχονται αποκλειστικά από τα έπαθλα που έπαιρνε από κάθε νίκη του.

Ο δρ. Πίτερ Στρακ χρησιμοποιώντας μια συγκριτική μέθοδο με το τι μπορούσες να κάνεις εκείνη την εποχή με το συγκεκριμένο ποσό υπολογισε το πώς «μεταφράζεται» αυτό το ποσό σήμερα. «Οι συνολικές του απολαβές ήταν 5 φορές μεγαλύτερες από αυτές των υψηλότερα αμειβομένων επάρχων εκείνης της περιόδου, αρκετές για να παρέχει σιτηρά σε όλην την Ρώμη για έναν χρόνο ή να πληρώσει όλους τους στρατιώτες του ρωμαϊκού στρατού στην μεγαλύτερη στιγμή της ακμής του για το 1/5 του έτους» αναφέρει ο Στρακ. Υπολόγισε λοιπόν ότι ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής κέρδισε στην καριέρα του περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια (!).

Μετά την απόσυρση του έμεινε στην περιοχή Παλεστρίνα (κεντρική Ιταλία) όπου είχε αγοράσει μια μεγάλη έκταση. Εκεί πέθανε μετά το 146 μ.Χ.. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής προερχόταν από οικογένεια χαμηλής τάξης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αγωνιζόταν σε αρματοδρομίες έκανε αδύνατο, ακόμα και για ένα αστέρι όπως αυτός, να αναβαθμίσει το κοινωνικό του στάτους. Ένα ερώτημα είναι επίσης πόσα από τα χρήματα που κέρδισε τα κράτησε ο ίδιος. Η ηγεσία της ομάδας κρατούσε σίγουρα ένα ποσό. Ακόμα πάντως και αν στα χέρια του έφτασε μόνο ένα μέρος του ποσού τα ποσά ήταν τεράστια για την εποχή.

Ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής ήταν πράγματι ένα μεγάλο αστέρι των αρματοδρομιών στην Αρχαία Ρώμη αλλά δεν κατέχει το ρεκόρ νικών. Ο Φλάβιους Σκόρπους επικράτησε 2.048 φορές και ο Πομπήιος Μουσκλόσους πήρε 3.550 νίκες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ατομική έκθεση: Νάνσυ Ναουμίδου – Απέραντο Γαλάζιο

Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 και ώρα 18:30  θα γίνουν τα εγκαίνια - vernissage της ατομικής έκθεσης της εικαστικού Νάνσυ Ναουμίδου με θέμα «Απέραντο...

Εντοπίστηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα; Τι αναφέρει έρευνα του ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο,...
Μουσείο Μπενάκη: Νέος βανδαλισμός με λάδι σε εκθέματα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1931.... Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη. Ιδρύθηκε το 1929 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του Εμμανουήλ Μπενάκη και στεγάζεται...

Μαύρο, εύφορο χώμα, γεμάτο ψάρια: Στο άγριο, ελληνικό νησί της πρωτόγονης ζωής, η τεχνολογία...

Ένας ιερός επίγειος παράδεισος Αν και η απόσταση που χωρίζει τα νησιά είτε από το λιμάνι της Ζακύνθου είτε από αυτά της δυτικής Πελοποννήσου είναι...
σπάνιο ηχητικό, Δημήτρης Μητροπάνος,

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο. Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε...

Γιατί απέτυχε η Ελληνική δημοκρατία; ( βιντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=qStGrn4nxXI&t=174s&ab_channel=%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%A3%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7
Δελφούς, ανακαλύπτεται, Ηνίοχος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Παροιμίες από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Απάντηση στους ισχυρισμούς κάποιων ότι η νεοελληνική γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τα...

Xιόνιζε ποτέ στην Αρχαία Ελλάδα και πώς αντιμετώπιζαν το κρύο οι πρόγονοι μας;

Η αρχαία Ελλάδα δεν ήταν πάντα ηλιόλουστη. Τι έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες όταν χιόνιζε και...

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας:Τι πάει να κάνει στην Ιταλία…?

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με Τζουζέπε Κόντε, Ενρίκο Λέτα και την Έλι Σλάιν….Πρώτα...

Όργια από την Αθήνα στη Ρώμη: Τι απολάμβαναν τελικά οι αρχαίοι;

Όταν γίνεται λόγος για όργια, η φαντασία πηγαίνει συνήθως στο μακρύ παρελθόν, στις ελληνικές...