Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
32.7 C
Athens

Όργια από την Αθήνα στη Ρώμη: Τι απολάμβαναν τελικά οι αρχαίοι;

Όταν γίνεται λόγος για όργια, η φαντασία πηγαίνει συνήθως στο μακρύ παρελθόν, στις ελληνικές αρχαίες πόλεις και τη Ρώμη.

Η λέξη είναι φυσικά ελληνική, αλλά ενώ σήμερα στον δυτικό πολιτισμό το όργιο αντιπροσωπεύει τον απόλυτο εορτασμό των απολαύσεων της σάρκας, ενώ χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάθε είδους υπερβολή.

Στην αρχαιότητα όμως, δεν ήταν αυτό ακριβώς. Αλλά, τι ήταν στην πραγματικότητα και τι απολάμβαν τελικά οι αρχαίοι;

Η γαλλική πινελιά

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Λωραίνης, Christian-Georges Schwentzel, στον αρχαίο κόσμο το όργιο σήμαινε κάτι απαλλαγμένο από ηθικούς περιορισμούς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο The Conversation, η ταινία του Damien Chazelle έρχεται μάλλον σε ρήξη με τα αρχαία κλασικά κείμενα.

«Ο όρος όργιο υποδηλώνει πάθος και συγκίνηση. Οι οργιαστικές τελετές -ελάχιστα γνωστές λόγω του μυστηρίου που τις περιβάλλει- θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν περιστροφές αντικειμένων σεξουαλικής μορφής, κατά τη διάρκεια εκστατικών και βίαιων εκδηλώσεων που στόχευαν να φτάσουν σε μια κατάσταση συλλογικού «λήθαργου».

Η λέξη μας προέρχεται από την ελληνική οργία. Αυτό υποδηλώνει τελετουργίες προς τιμήν θεών όπως ο Διόνυσος, του οποίου η λατρεία γιορτάζει την αναγέννηση της φύσης. Αφορά τις λεγόμενες λατρείες μυστηρίου – δηλαδή, εκείνες που περιορίζονταν σε μυημένους, άνδρες και γυναίκες, που είχαν ορκιστεί προηγουμένως να μην αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Η έντονη «σεξουαλικότητα» που πήραν τα όργια οφείλεται στους… Γάλλους.

«Μόνο μετά το 1800, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και κυρίως στη γαλλική λογοτεχνία, το όργιο πήρε το νόημα των ομαδικών σεξουαλικών πρακτικών, που συνήθως συνδέονται με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού» λέει ο Christian-Georges Schwentzel.

Φερειπείν, ο Φλομπέρ έγραψε στο παραμύθι του Smarh, το 1839, «Μια νυχτερινή γιορτή, ένα όργιο γεμάτο γυμνές γυναίκες, όμορφες σαν την Αφροδίτη».

Αρχαία Αθήνα: Όργια με ψαράκι

«Ένα όργιο, σωστά ορισμένο, δεν είναι, ωστόσο, μια σύγχρονη εφεύρεση» λέει ο Γάλλος ιστορικός. «Τα συμπόσια που συνδυάζουν τη γαστρονομία και την ερωτική απόλαυση είναι γνωστά στα κλασικά κείμενα. Έτσι, τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ρήτορας Αισχίνης, στην ομιλία του κατά του Τίμαρχου, κατηγορεί τον εχθρό του ότι παραδόθηκε στα «πιο επαίσχυντα κακά» και «κάτι που ένας ελεύθερος ευγενής δεν πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να καταπατηθεί»».

Ποιες ήταν αυτές οι απαγορευμένες απολαύσεις; Ο Τίμαρχος προσκαλεί φλαουτοπαραγωγούς και άλλες άπορες γυναίκες και δειπνεί μαζί τους. Καταλαβαίνουμε ότι οι φλαουτίστες δεν ήταν εκεί απλώς ως καλλιτέχνες, που επιλέχθηκαν αποκλειστικά για το μουσικό τους ταλέντο, αλλά νεαρές ιερόδουλες ήταν προετοιμασμένες για να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές απαιτήσεις των φαγητών.

Εκτός από τη συγκέντρωση των εταίρων, η κατανάλωση πολύ ακριβού ψαριού ήταν μια λεπτομέρεια που σημειώθηκε ιδιαίτερα από τους ρήτορες του 4ου αιώνα π.Χ. Ο Δημοσθένης συνδέει αυτές τις δύο όψεις της ακολασίας στον λόγο του Περὶ τῆς Παραπρεσβείας.

Όπως επισημαίνει ο Schwentzel, το 346 π.Χ., η πόλη της Αθήνας είχε στείλει πρεσβευτές στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β’, ο οποίος απειλούσε την Ελλάδα με τα στρατεύματά του. Όμως ο ηγεμόνας είχε διαφθείρει ορισμένους από τους Αθηναίους πρέσβεις, σε σημείο που υποστήριζαν τις αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες.

Ένας από αυτούς τους απεσταλμένους, που είχε εξαγοραστεί από τον Μακεδόνα βασιλιά, κατηγορείται από τον Δημοσθένη ότι σπατάλησε τα παράνομα κέρδη του σε «πόρνες και ψάρια». Διπλή δόση λαιμαργίας, σαρκοφάγου και σαρκικού.

Ρωμαϊκές κραιπάλες

Φαίνεται πως όταν ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας, ο πρώτος δικτάτορας της Ρώμης, είχε γοητευτεί τόσο από τα ελληνικά συμπόσια, που έγινε και ο πρώτος Ρωμαίος πολιτικός ηγέτης που τη δεκαετία 89-80 π.Χ έκανα ερωτικά πάρτι. «Θα είχε πάρει την ιδέα από την ελληνική Ανατολή, όπου διεξήγαγε στρατιωτική εκστρατεία» λέει ο Christian-Georges Schwentzel.

Στριμώχνονταν μέχρι το πρωί με κωμικούς ηθοποιούς, μουσικούς και μίμους, γράφει ο Πλούταρχος.

Οι Ρωμαίοι ιστορικοί περιέγραψαν επίσης πολυτελείς γιορτές, σεξ και φαγητό. Ο ερωτικός χορός ήταν μια από τις πρόσθετες δεξιότητες της εταίρας, και δεν ήταν σπάνιο που οι ιερόδουλες στράφηκαν στην τέχνη του μίμου. Στριφογύριζαν ενώ μερικές φορές προσομοίωναν σεξουαλικές πράξεις.

Ο Λατίνος ιστορικός Σουετόνιος απεικονίζει τον Τιβέριο ως τον αρχετυπικό κολασμένο Αυτοκράτορα. Στο παλάτι του στο Κάπρι, οργάνωσε τολμηρά πορνογραφικά θεάματα. Είχε στρατολογήσει μια παρέα νεαρών ηθοποιών που μπροστά στα μάτια του έκαναν σεξουαλικές πράξεις που ονομαζόταν spintriae – ένας λατινικός όρος, πιθανότατα από τον ελληνικό σφιγκτήρα (πρωκτός)

Ο Καλιγούλας, ο διάδοχος του Τιβέριου, θα κοιμόταν, σύμφωνα με τον Σουετόνιο, με τις αδερφές του, μπροστά στους καλεσμένους τους, καταφέρνοντας έτσι να σπάσει δύο ρωμαϊκά ταμπού: την αιμομιξία και την επίδειξη. Εμφάνιζε επίσης τη γυναίκα του Μιλωνία Καισωνία έφιππη, ντυμένη πολεμίστρια ή, εναλλακτικά, εντελώς γυμνή. Πρόθυμη συνεργός στα λάθη του συζύγου της, η αυτοκράτειρα θα απολάμβανε ιδιαίτερα αυτές τις ειδικές συνεδρίες, επειδή, όπως ισχυρίζεται ο Σουετόνιος, ήταν «χαμένη από την ακολασία και την κακία».

Περίπου 20 χρόνια αργότερα, ο Αυτοκράτορας Νέρων «έκανε τα πάρτι του να διαρκούν από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα», γράφει ο Σουετόνιος. Όλες οι αισθήσεις έπρεπε να χορταστούν κατά τη διάρκεια αυτών των μεγάλων εορτών. Ήταν συμφωνίες φαγητού, μουσικής και εύκαμπτων σωμάτων –για να τα κοιτάξουμε ή να τα παρασύρουμε– ενώ οι σκλάβοι έκαναν λουλούδια να πέφτουν βροχή από το ταβάνι και γέμιζαν τον αέρα με άρωμα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γάλλος ακαδημαϊκός, «αυτά τα παρακμιακά συμπόσια δεν ήταν πιο συνηθισμένα κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από ό,τι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το νόημα αυτών των περιγραφών των οργίων από αρχαίους συγγραφείς. Υπάρχει πάντα ένας ηθικός σκοπός: να καταδικάζουμε την «ακολασία», στο όνομα του μέτρου και της εγκράτειας» και «ο εκχριστιανισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας απλώς ενίσχυσε αυτήν την ηθική προοπτική» εξηγεί ο Schwentzel.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι είναι ο «νόμος του Μέρφυ»;

Ποιος διατύπωσε τον περίφημο νόμο κατά τη διάρκεια πειραμάτων στην αεροπορία; Τελικά και αυτός έπεσε θύμα του νόμου του. Όταν σε μια στιγμή εκνευρισμού λέμε...
Έλληνες Φιλόσοφοι στις θέσεις των Αγίων...

Ο Μονοθεϊσμός των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων (6ος αι. π. Χ.)

"Για όσα γνωρίζουμε, ας βάζουμε πάντα και ένα ερωτηματικό"(B.Russell). Στον Ένα και μοναδικό θεό, την Πρώτη Αρχή του Κόσμου, αναφέρονταν οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι: Θαλής,...

Θυμάστε εκείνες τις μέρες που έκλειναν τα σχολεία και γυρίζαμε σπίτι με το «ενδεικτικό»;

Είναι πάνω από 25 τα χρόνια που πέρασαν… Όμως ακόμη θυμάμαι εκείνες τις μέρες…Τότε που έκλειναν τα σχολεία και εγώ γύριζα στο σπίτι με...

Συμβουλές των Στωικών φιλοσόφων για να ζούμε καλύτερα

Ενώ το θέμα της ψυχικής υγείας φαίνεται να απασχολεί την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, μπορούμε να βρούμε μια ευθύγραμμη συσχέτιση με αρχαίες ελληνικές φιλοσοφίες....

Ανακάλυψε νερό δισεκατομμυρίων ετών, το ήπιε και αποκάλυψε τη γεύση του

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αηδιάζαμε στη σκέψη, εκτός εάν ήμασταν απελπισμένοι για νερό, δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που...
Σιβηρία, πτώση, μετεωρίτη,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 Ιουνίου έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1908.... Έκρηξη μετεωρίτη στην Τουνγκούσκα στη Σιβηρία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία για την έκρηξη θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη...
Σελήνη: Οι κινέζοι στέλνουν για πρώτη φορά διαστημικό σκάφος στην σκοτεινή πλευρά

Η Κίνα έφερε χώμα από τη “σκοτεινή πλευρά” της Σελήνης

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-6 επέστρεψε στη Γη, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ιστορική αποστολή του για τη συλλογή δειγμάτων από τη «σκοτεινή πλευρά» της...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρώμη 2024: Με άλμα στα 8.14 μ. ο Τεντόγλου προκρίθηκε στον τελικό

Ο Μίλτος Τεντόγλου χρειάστηκε μόλις ένα άλμα για να εξασφαλίσει την πρόκριση του στον...

Στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας:Τι πάει να κάνει στην Ιταλία…?

Ο Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με Τζουζέπε Κόντε, Ενρίκο Λέτα και την Έλι Σλάιν….Πρώτα...

Ο αθλητής στην Αρχαία Ρώμη που έβγαλε 15 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Γάιος Αππούλειος Διοκλής θεωρείται ο απόλυτος Μίδας του αθλητισμού. Ως οδηγός άρματος σε...

Ρώμη: Άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε σε επισκευές υπονόμων

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επισκευών στο αποχετευτικό σύστημα...