Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με επίκεντρο την Τουρκία

12
Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες - Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. με επίκεντρο την Τουρκία

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προκειμένου να μετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Η συζήτηση γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γαλλίας. Σε συνέντευξη του χθες στον ΣΚΑΪ ο κ Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία ή τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και πως θα στηρίξει την Κύπρο στην επιβολή κυρώσεων που αφορούν τα κυπριακά δικαιώματα».

Όπως ανέφερε μάλιστα πριν από τη σύνοδο θα προηγηθεί σύσκεψη του ίδιου και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ.

Την Τετάρτη άλλωστε αναμένεται στην Αθήνα και ο Κύπριος Προεδρος, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συντονίσουν Ελλάδα – Κύπρος τα επόμενα βήματα τους ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει προβληματισμός τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά τα κράτη – μέλη που δεν αποδέχονται το ενδεχόμενο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει αδρανής»

Ερωτηθείς στη χθεσινή του συνέντευξη για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πάντως πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής. «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα.

Διαβάστε επίσης:  Διπλωματικά «αντίποινα» από την Ελλάδα μέσα στην Τουρκία;

Ο Δένδιας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ενώ αύριο θα θέσει το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα αυτό. “Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά. υπογράμμισε και τον κίνδυνο «που πρέπει να αποφύγουμε», να θεωρήσουμε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. «Δεν είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό. Είναι ένα ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα. Η Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκία για το θέμα αυτό, ως φορέας παγκόσμιων αντιλήψεων. Η Αγία Σοφία για τον κάθε Έλληνα είναι ένα κομμάτι της καρδιάς του. Όμως, στην παρούσα συζήτηση αυτό προστίθεται στο γεγονός της παγκόσμιας σημασίας του μνημείου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως «ο διάλογος και οι απαιτήσεις μας από την παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αφορούν την παγκόσμια σημασία του μνημείου, όχι μόνο την τεράστια συναισθηματική του αξία στην καρδιά του Ελληνισμού».