Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Οριστικά εκτός Βουλής ο Κασσελάκης – Παρών ο Τσίπρας

Τα περίπλοκα –επιεικώς– οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αρχηγού του με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση,

θα μπορούσαν αλλά δεν είναι το μείζον πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ο κ. Κασσελάκης.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε με τη διελκυστίνδα τέως οικονομικού διευθυντή και προέδρου και τις βαριές καταγγελίες, είναι το έλασσον, πιθανότατα για τους βουλευτές του κόμματος που προσπαθούν να “πιαστούν” από αισιόδοξες δημοσκοπήσεις: Τις πιο αισιόδοξες δηλαδή που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ολοσχερώς “χαμένο” το στοίχημα της διατήρησής του στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Το μόνο στοίχημα στην πραγματικότητα που φέρεται –δημοσκοπικά τουλάχιστον– να είναι ακόμη ανοιχτό και να μην έχει κριθεί. Γιατί ο στόχος του 17% κατά πώς τοποθέτησε τον πήχυ ο κ. Κασσελάκης, φαντάζει ακόμη άπιαστο όνειρο.

Στο εσωτερικό πάντως δημιουργήθηκαν άλλες γκρίνιες που κυρίως αφορούν το είδος της δημοσιότητας που προκαλεί ο κ. Κασσελάκης τις τελευταίες μόνο ημέρες: Η αγορά του σπιτιού του και οι διακοπές του στην Αρκαδία, την ώρα που ψηφιζόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, λιγότερες από εκατό ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και παραμονές της απουσίας του, προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Φρένο

Παράλληλα πάντως, εν τη απουσία του Στέφανου Κασσελάκη, ξεκίνησε ένα νέο γαϊτανάκι σεναρίων για ενδεχόμενη ανάδειξή του σε βουλευτή και δη γρήγορα – βάσει διαρροών– πριν τις ευρωκάλπες.

Το σενάριο εκκίνησε από δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση, δεν την έκανε αυθορμήτως (έχει και αυτό τη σημειολογία του) για το εάν του ασκούνται πιέσεις από τη δουλειά του να παραιτηθεί (καθηγητής στο Harvard): δεν του έχει ασκήσει κανείς πίεση ούτε η δουλειά του ούτε ο Στ. Κασσελάκης είπε και προσπάθησε να κλείσει το θέμα: Θα αποφασίσει ο ίδιος πώς θα διαχειριστεί τον φόρτο εργασίας του.

Τα σενάρια όμως περί εισόδου του κ. Κασσελάκη στη Βουλή δια της παραιτήσεως Ηλιόπουλου (και των πέντε επιλαχόντων υποψηφίων επικρατείας που ακολουθούν) είχαν ήδη φουντώσει. “Πιέσεις” χαρακτηρίζονται από έμπειρους πολιτικούς παρατηρητές οι οποίες ίσως και να μην εκκινούν καν από το ίδιο τον πρόεδρο αλλά το περιβάλλον του.

Ενταφιάστηκε το σενάριο και επίσημα όμως χθες (Παρασκευή). Όταν η Ζωρζέττα Λάλη, η οποία βρίσκεται σε σειρά κατάταξης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μια θέση επάνω από τον κ. Κασσελάκη, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί υπέρ εκείνου εάν και εφόσον προκύψει ζήτημα:

“Ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου”, δήλωσε η ίδια στο ethnos.gr, αφού νωρίτερα αποκάλυψε και πως την κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την ρώτησε εάν προτίθεται να παραιτηθεί της έδρας της, στην περίπτωση που και οι υπόλοιποι επιλαχόντες που βρίσκονταν σε θέσεις πάνω από εκείνην στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, παραιτούνταν.

Βάσει πάντως της σειράς του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το σενάριο να παραιτηθούν οι επιλαχόντες υπέρ Κασσελάκη ήταν μάλλον έωλο, εξαρχής.

Πέραν των Αποστολάκη και Ακρίτα που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν παραιτούνται, προηγείται και ο Θανάσης Τσακρής, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στον “Κόσμο” του Πέτρου Κόκκαλη.

Όπως σχολίασε έμπειρο στέλεχος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα ήταν εντελώς παράδοξο και απίθανο να παραιτηθεί από τη δυνατότητά του να έχει έδρα στη Βουλή, στέλεχος που έχει μεταπηδήσει σε άλλο κομματικό σχηματισμό.

Όπερ σημαίνει ότι ακόμη και αν η κ. Λάλη δεν ενταφίαζε κατά τρόπο κατηγορηματικό το σενάριο να βρεθεί ο κ. Κασσελάκης στη Βουλή επίσημα πια ως πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα το ενταφίαζε η πολιτική πραγματικότητα.

Το νέο “παρών” Τσίπρα

Την ώρα που ο Σωκράτης Φάμελλος τοποθετείτο στη Βουλή για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης από την εκδρομή του στην Αρκαδία περιορίστηκε σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, γινόταν γνωστή η νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα (μετά το συνέδριο της Καθημερινής όπου τάραξε και τα εσωκομματικά νερά με την αυτοκριτική και τις αιχμές του σε Ν. Παππά- Πολάκη κλπ).

Σε μια αμιγώς πολιτική τοποθέτηση (“Κακές” γλώσσες εντός ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν πως επέλεξε να τοποθετηθεί γιατί δεν καλύφθηκε από την παρουσία του κόμματός του) ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός μίλησε για “αντιδραστική ρεβάνς που θέλει να πάρει η κυβέρνηση”, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα και η οποία “δεν θα ευδοκιμήσει”.

Δεν ήταν αναμενόμενη νέα παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα τόσο σύντομα. Είναι η πρώτη του παρέμβαση μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και η τρίτη συνολικά από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα, σε διάστημα δηλαδή λιγότερο των είκοσι ημερών.

Προδήλως η ερμηνεία της δήλωσής του στην εκκίνηση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο και τίναξε στον αέρα ο τέως πρόεδρός του, επισημοποιώντας το διαζύγιο από τον Στέφανο Κασσελάκη πως είναι πλέον “απελευθερωμένος” και δεν δεσμεύεται από τήρηση ισορροπιών με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών “χαλιναριών”, αποδεικνύεται στην πράξη πως ήταν εύστοχη.

Συνομιλητές του τέως προέδρου παράλληλα, αναδείκνυαν και άλλη πτυχή της νέας του παρέμβασης: Δεν επιλέγει τον πολιτικό αναχωρητισμό και ιδίως σε κρίσιμα ζητήματα για την (ευρύτερη) παράταξη δηλώνει –και θα συνεχίσει να δηλώνει στο μέλλον– “παρών”.

  • Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο που κυκλοφορεί

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αλέξης Τσίπρας: Δεν οικοδομείται ειρήνη με αφηρημένες δεσμεύσεις ούτε με μονόπλευρες και κακές «λύσεις»

Παρέμβαση έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την...

ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ-Στο Παρίσι ο Τσίπρας: Θετική η έκθεση Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο Ευρώπης

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην συζήτηση και ψήφιση της...

Για να σωθεί: Κι όμως, ο Τσίπρας έκανε την πιο έξυπνη κίνηση με τον Κασσελάκη

Ηεκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες έμοιαζε να αποτελεί μια εξέλιξη με διπλή,...