Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
13.3 C
Athens

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις…

Αν δεν θέλεις να υποφέρεις κακά, μην θέλεις και να κάνεις κακά, γιατί το ένα ακολουθεί το άλλο.

Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Όταν λοιπόν εκουσίως σπέρνουμε τα πονηρά και έπειτα ακουσίως τα θερίζουμε, οφείλουμε να θαυμάζουμε τη δικαιοσύνη του Θεού.

Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν. (Χωρίς Εμένα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε). (Κατά Ιωάννην 15,5)

Το δέντρο το αναγνωρίζεις από τους καρπούς του, τον άνθρωπο από τις πράξεις του. Οι καλές πράξεις ποτέ δε χάνονται. Αυτός που σπέρνει ευγένεια, θερίζει φιλία, αυτός που φυτεύει καλοσύνη, μαζεύει αγάπη. (Μέγας Βασίλειος)

Θέλεις να μην ακούς κακά σε βάρος σου; Τότε λοιπόν, ούτε και εσύ να λες κακά σε βάρος του άλλου. Θέλεις να σε ελεούν; Τότε και εσύ κάνε ελεημοσύνες. Θέλεις να τύχεις συγγνώμης; Τότε και εσύ δίδε συγχώρεση. Θέλεις να σε επαινούν; Να επαινείς πρώτα εσύ. Θέλεις να μην σε εκμεταλλεύονται; Να μην αδικείς εσύ. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Αν δεν θέλεις να υποφέρεις κακά, μην θέλεις και να κάνεις κακά, γιατί το ένα ακολουθεί το άλλο. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Όταν λοιπόν εκουσίως σπέρνουμε τα πονηρά και έπειτα ακουσίως τα θερίζουμε, οφείλουμε να θαυμάζουμε τη δικαιοσύνη του Θεού. (Άγιος Ησύχιος ο Πρεσβύτερος)

Αν δεν θέλεις να κακοπαθείς, μην θέλεις να κακοποιείς. Γιατί το ένα ακολουθεί αναπόφευκτα το άλλο. Επειδή ό,τι σπείρει ο άνθρωπος, τούτο και θα θερίσει. (Άγιος Μάρκος ο Ασκητής)

Το να θέλεις να κάνεις το καλό, αυτό είναι δικό σου. Το να πράξεις όμως το καλό, αυτό είναι του Θεού. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Μην προκαλέσεις πόνο ή θλίψη ή πικρία, για να μην επιστραφούν αυτά πάνω σου. (Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

Όλα όσα μας συμβαίνουν (ευχάριστα ή δυσάρεστα), προέρχονται από τον Θεό προς ωφέλειά μας, ακόμα και εκείνα που συμβαίνουν από δικές μας ή των άλλων ελλείψεις. Ο Θεός παραχώρησε να συμβούν και μολονότι μπορούσε να τα εμποδίσει, δεν τα εμπόδισε. Πολλές κρίσεις του Θεού για εμάς είναι ακατανόητες. (Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)

Αν ο Θεός δεν θέλει, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Και λίγο πάλι αν φυσήξει ο Θεός, γίνεται ο άνθρωπος φιλόσοφος. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Δική μας είναι η θέληση και η προαίρεση, το αποτέλεσμα όμως είναι του Θεού. (Άγιος Θεοφύλακτος Βουλγαρίας)

Τίποτα δεν συμβαίνει στον άνθρωπο, δίχως την συγκατάθεση και την παραχώρηση του Θεού. (Άγιος Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ)

Κανένα καλό δεν γίνεται χωρίς τη βοήθεια του Θεού και κανένα κακό χωρίς την ανοχή Του. Όλα Εκείνος τα έπλασε και όλα Εκείνος τα κυβερνά. Ο Θεός, βέβαια, δεν είναι βοηθός του κακού αλλά του καλού. Παραχωρεί όμως και ανέχεται να κάνουμε το κακό, γιατί σέβεται το αυτεξούσιό μας. Άλλοτε, κατά την πάνσοφη κρίσι Του, εμποδίζει την τέλεσι του κακού, άλλοτε συμπαρίσταται στο καλό και άλλοτε εμποδίζει και αυτό το καλό, ώστε και στις δυο περιπτώσεις και στο κακό και στο καλό, να δοκιμαστεί η ελεύθερη θέληση του ανθρώπου και να φανεί η ισχύς και η εξουσία του εν Τριάδι Θεού. Διότι μ’ αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος συναισθάνεται την αδυναμία του και καταφεύγει σ’ Εκείνον για Βοήθεια. Αποφεύγει έτσι την αυτοπεποίθηση και ταπεινώνεται. (Άγιος Δημήτριος του Ροστώφ)

Η έντονη θλίψη που προκαλείς αθέλητα στην καρδιά του αδελφού σου, θα γυρίσει σε σένα, σύμφωνα με τον απαρέγκλιτο νόμο της ανταπαδοτικότητας. «Εν τω μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται υμίν» (Ματθ. 7,2). Αν δεν θέλεις να σε πλήξει η θλίψη, μην την προκαλείς στους άλλους. (Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης)

Τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να γίνει, χωρίς τη Χάρη του Θεού. Το καθετί συμβαίνει, είτε «κατ’ ευδοκία», είτε «κατ’ παραχώρηση» δική Του. Το καλό γίνεται «κατ’ ευδοκία» και με την βοήθειά Του. Το κακό συμβαίνει «κατ’ παραχώρηση», αλλά δική Του και πάλι. Έτσι μας εγκαταλείπει η Χάρη Του εξαιτίας της αμαρτίας και της σκληροκαρδίας μας και παραδινόμαστε στα ατιμωτικά πάθη. (Αββάς Παφνούτιος)

Ποτέ να μην λες: «γιατί περνώ αυτό;» Ή όταν βλέπεις τον άλλο με τη γάγγραινα, τον καρκίνο ή την τύφλωση, να μην λες: «γιατί το περνά αυτό;» Αλλά να παρακαλείς τον Θεό να σου χαρίσει το όραμα της άλλης όχθης… Τότε, θα βλέπεις όπως οι άγγελοι τα γινόμενα εδώ όπως πραγματικά είναι: όλα στο σχέδιο του Θεού. Όλα! (Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη)

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ευαγγέλιο και Απόστολος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2023. 

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Δ’ – Κατά Λουκά ΚΔ'(24) 1-12 Τῇ δὲ μιᾷ τῶν σαββάτων ὄρθρου βαθέος ἦλθον ἐπὶ τὸ μνῆμα φέρουσαι ἃ ἡτοίμασαν ἀρώματα, καί...

Ο πικρός και ο γλυκός καρπός

– Κάποια βραδυά ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν, καθώς προσευχόταν, ήρθε σε έκσταση ( μεταξύ ξύπνιου και ύπνου ) και βρέθηκε στα βασιλικά...

Άγιος Παΐσιος : Όταν επισκέπτεται ο πόνος τον άνθρωπο, τότε του κάνει επίσκεψη ο...

– Άνθρωπος που δεν περνάει δοκιμασίες, που δεν θέλει να πονάει, να ταλαιπωρήται, που δεν θέλει να τον στεναχωρούν ή να του κάνουν μια...

Η αξία της Αγίας Γραφής

Για την αξία της Αγίας Γραφής και τις ωφέλειες που πηγάζουν από τη μελέτη της γράφει χαρακτηριστικά ο απόστολος Παύλος: «Πάσα γραφή θεόπνευστος και...

Οι αλήθειες που γίνονται δηλητήριο

Πολλά θετικά και αρκετά αρνητικά έχει η δική μας εποχή. Η τεχνολογία εισήλθε στην καθημερινότητά μας, την καθόρισε και την ευκόλυνε. Όμως, είναι φανερή η...

Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 13 φράσεις, μπορεί να είναι κρυφά δυστυχισμένος στη ζωή

Όσο περισσότερο κοιτάξετε γύρω σας, τόσο περισσότερο θα δείτε ανθρώπους που είναι κρυφά δυστυχισμένοι. Ναι, επιφανειακά, παρουσιάζουν όλα τα τυπικά σημάδια ευτυχίας και επιτυχίας,...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 26 Νοεμβρίου 2023 – Όσιος Στυλιανός

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΙΗ´ 18 – 27 – 18 Και επηρώτησέ τις αυτόν άρχων λέγων· Διδάσκαλε αγαθέ, τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; 19 είπε δε αυτώ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης