Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Πώς θα ιδρυθούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα εισαχθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα μπει και θα ψηφισθεί στη Βουλή τον πρώτο μήνα του 2024.

Πώς θα γίνει η αυτόματη αναγνώριση πτυχίων

Η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο χώρο της Παιδείας βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης με όχημα το άρθρο 28 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση Ανώτατων Ιδρυμάτων από ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν μέσα στο 2024 να έχουμε τις πρώτες εγκρίσεις στις αιτήσεις ενδιαφέροντος ξένων πανεπιστημίων.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζουν ότι η ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η ΕΘΑΑΕ, θα έχει τον καίριο ρόλο εποπτείας όχι μόνο για την ίδρυση αλλά και για τη λειτουργία τους.

Η ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα ορίσει τα κριτήρια που θα περιλαμβάνονται στο επερχόμενο νομοσχέδιο, αναμένεται να ελέγξει μια σειρά παραμέτρων, μεταξύ αυτών την ανάπτυξη εγκαταστάσεων και υποδομών, το πρόγραμμα σπουδών, το σχέδιο βιωσιμότητας, αλλά και την κατάταξη των πανεπιστημίων (τα γνωστά ως rankings), για να προχωρήσει και να δώσει το πράσινο φως.

Οι προκλήσεις βέβαια παραμένουν, καθώς η ΕΘΑΑΕ θα πρέπει να ενισχυθεί για να ανταποκριθεί στο έργο της εποπτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών που αναμένεται να έχει. Ο σχεδιασμός προβλέπει σταθερή αξιολόγηση και έλεγχο που θα επιτρέπουν στην ανεξάρτητη Αρχή να παρεμβαίνει όπου είναι απαραίτητο ή όπου εντοπίζει ότι το μη κρατικό πανεπιστήμιο παρεκκλίνει από τα αυστηρά κριτήρια που έχει θέσει. Ο ρόλος της θα επεκταθεί στους τομείς της συμβουλευτικής, της γνωμοδότησης αλλά και της προειδοποίησης, πέραν της συγκρότησης των κριτηρίων.

Οσο για την προσέλκυση, συζητείται και το σενάριο μιας μεθοδευμένης και στοχευμένης ενημέρωσης σε επίπεδο ευρωπαϊκό, ώστε να γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά Ιδρύματα τις αλλαγές στην Ελλάδα και να αναζητήσουν, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, μια ευκαιρία να ιδρύσουν ένα παράρτημά τους στην Ελλάδα.

Οι λεγόμενες διεθνείς σπουδές, όπως η Ιατρική και η Μηχανική, είναι πιθανόν να πρωταγωνιστήσουν στο ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων για την ίδρυση σχολών στην Ελλάδα. Πρόκειται για σπουδές που ήδη είναι πολύ δημοφιλείς στη χώρα από τους αποφοίτους Λυκείου.

Η έλευση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα εντείνει τον ανταγωνισμό για τα δημόσια ιδρύματα, κάτι που προβληματίζει κάποιους επικριτές, αν και για το υπουργείο Παιδείας η Δημόσια Παιδεία στην Ελλάδα έχει τις βάσεις να ανταποκριθεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Ενδιαφέρον από ευρωπαϊκά ιδρύματα

Πληροφορίες του Eleftherostypos.gr αναφέρονται σε ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια, με την είδηση ότι το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC επιθυμεί να επενδύσει σε συνεργασία με το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia – UNIC) για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικής ιατρικής σχολής σε εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού να αποδεικνύει τις διευρυμένες δυνατότητες που μπορεί να ξεκλειδώσει η ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ενδιαφέρον σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει από ένα πανεπιστήμιο της Ισπανίας και από ένα ιδιωτικό ταμείο που δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης διεθνώς για τη δημιουργία σχολών σε επιστημονικά αντικείμενα όπως η Ιατρική, η Νομική και η Πληροφορική.

Αυτόματη αναγνώριση πτυχίων

Σημειώνεται ότι τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων θα παρέχουν τίτλους σπουδών οι οποίοι θα αναγνωρίζονται αυτόματα. Θα είναι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ισοδύναμοι με αυτούς των δημόσιων πανεπιστημίων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοί τους θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αναγνώρισης και πρόσβασης στο Δημόσιο, δυνατότητα συνέχισης της ακαδημαϊκής τους πορείας σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και επαγγελματική αναγνώριση.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αρχίζει σήμερα στην ολομέλεια η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και...

Πιερρακάκης: 176 απο τα 205 άρθρα αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιερρακάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1...

Γιατί κανείς δε λέει το προφανές για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα;

Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Αν και...

Ποια ξένα πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα

Οι προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των...