Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
14.3 C
Athens

Πυρηνική σύντηξη: Ιστορικό βήμα για την παραγωγή ανεξάντλητης ενέργειας

Μια πολύ σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ανακοίνωσε η υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζένιφερ Γκράνχολμ, για την αξιοποίηση της σύντηξης, την ενέργεια που τροφοδοτεί τον ήλιο και τα αστέρια.

Ερευνητές στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια παρήγαγαν για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια σε μια αντίδραση σύντηξης από όση κατανάλωσαν τα λέιζερ, κάτι που ονομάζεται καθαρό κέρδος ενέργειας, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας.

«Πρόκειται για ένα επίτευγμα ορόσημο για τους ερευνητές και το προσωπικό της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης που έχουν αφιερώσει την καριέρα τους στο να δουν την ανάφλεξη της σύντηξης να γίνεται πραγματικότητα, και αυτό το ορόσημο θα οδηγήσει αναμφίβολα σε ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις», τόνισε η η υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον. Το επίτευγμα της σύντηξης «θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ASTOUNDING ACHIEVEMENT !!!

THE POWER OF THE SUN ON EARTH !!! US DEPT OF ENERGY ANNOUNCES THAT #NUCLEARFUSION IGNITION HAS BEEN ACHIEVED ON 5.12.2022 BY A TEAM FROM DOE’S #LIVERMORELAB !

THE FUTURE OF CLEAN POWER IS NOW MUCH BRIGHTER !#FUSIONREACTORS #FUSIONPOWER#CLEANENERGY PIC.TWITTER.COM/FNGT1WW22X

— DR. T R B RAJAA (@TRBRAJAA) DECEMBER 13, 2022

Οι υποστηρικτές της σύντηξης ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορούσε να παραχθεί απεριόριστη, χωρίς άνθρακαενέργεια, εκτοπίζοντας τα ορυκτά καύσιμα και τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Παρά το γεγονός πως η παραγωγή ενέργειας που θα τροφοδοτεί σπίτια και επιχειρήσεις από τη σύντηξη απέχει ακόμη δεκαετίες, οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα.

Η καθαρή αύξηση της ενέργειας ήταν ένας άπιαστος στόχος επειδή η σύντηξη συμβαίνει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που είναι απίστευτα δύσκολο να ελεγχθεί.

Η σύντηξη λειτουργεί πιέζοντας τα άτομα υδρογόνου μεταξύ τους με τέτοια δύναμη που συνδυάζονται σε ήλιο, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας και θερμότητας. Σε αντίθεση με άλλες πυρηνικές αντιδράσεις, δεν δημιουργεί ραδιενεργά απόβλητα.

Δισεκατομμύρια δολάρια και δεκαετίες εργασίας έχουν αφιερωθεί στην έρευνα για τη σύντηξη, η οποία έχει δώσει συναρπαστικά αποτελέσματα – για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Τα λέιζερ εστιάζουν ένα τεράστιο ποσό θερμότητας σε ένα μικρό μεταλλικό δοχείο. Το αποτέλεσμα είναι ένα υπέρθερμο περιβάλλον πλάσματος όπου μπορεί να συμβεί σύντηξη.

Το καθαρό ενεργειακό κέρδος που επιτεύχθηκε εφαρμόστηκε στην ίδια την αντίδραση σύντηξης και όχι στη συνολική ποσότητα ενέργειας που χρειάστηκε για τη λειτουργία των λέιζερ και τη λειτουργία του έργου. Για να είναι βιώσιμη η σύντηξη, θα πρέπει να παράγει σημαντικά περισσότερη ενέργεια και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Είναι απίστευτα δύσκολο να ελεγχθεί η φυσική των άστρων. Επιστήμονες δήλωσαν ότι αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση να φτάσουν σε αυτό το σημείο επειδή το καύσιμο πρέπει να είναι πιο ζεστό από το κέντρο του ήλιου.

Χρειάζονται τεράστιοι πόροι και προσπάθειες για να προχωρήσει η έρευνα για τη σύντηξη. Μια προσέγγιση μετατρέπει το υδρογόνο σε πλάσμα, ένα ηλεκτρικά φορτισμένο αέριο, το οποίο στη συνέχεια ελέγχεται από τεράστιους μαγνήτες. Η μέθοδος αυτή διερευνάται στη Γαλλία σε μια συνεργασία 35 χωρών που ονομάζεται Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας, καθώς και από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Πηγή: AP

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μείωση τιμών για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο το Φεβρουάριο

Μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και επιστροφή του φυσικού αερίου σε προ κρίσης...

Σκυλακάκης: Αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος πέρασε πάνω από το 70% των καταναλωτών

«Για τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο κομμάτι των καταναλωτών, πάνω από το 70%, έχει περάσει...

Σκυλακάκης: Κάτω από 14 σεντς το πράσινο τιμολόγιο

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος είναι εδώ για να μείνει»...

Πού πάνε τα πυρηνικά όπλα όταν… γεράσουν

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά την απόσυρση τους. Η αποθήκευση, η ανακύκλωση...