Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ! “ΔΙΑΛΥΕΙ” τα κόμματα ο νόμος για το γάμο των ομοφύλων…

Κολλημένος στα χιόνια και τις λάσπες της πολιτικής κακοκαιρίας που ενέσκηψε ξαφνικά ενώπιον του βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας των απερίσκεπτων χειρισμών στο θέμα..

του γάμου των ομοφύλων, το οποίο παράλληλα αποδεικνύεται κινούμενη άμμος για όλο το κομματικό σύστημα και οδηγεί σε άλλες ράγες τις πολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με την τελευταία ανεπίσημη καταγραφή στα κατάστιχα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως αναφέρουν πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας”, ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν (και δεν θα απέχουν απλώς) ανέρχεται σε διψήφιο. Τα “φροντιστήρια” που ξεκινούν υπό τον Αδ. Γεωργιάδη, εν μέσω bullying και έμμεσης τρομοκρατίας από τα συστήματα προπαγάνδας του Μεγάρου Μαξίμου προς τους βουλευτές, ενδέχεται να περιορίσουν τις διαρροές από το συνολικό αριθμό των 60-70 που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφωνούν αλλά υπάρχει ήδη ένας συμπαγής πυρήνας που δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Επίσης εκτός από τον Μάκη Βορίδη, τουλάχιστον ένας ακόμη (υφ)υπουργός εμμένει μέχρι στιγμής στην απόφαση να μην το ψηφίσει. Πρόκειται για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το ερώτημα εν προκειμένω είναι εάν η αποχή θα επιτραπεί τελικώς ως εναλλακτική λύση και για τα κυβερνητικά στελέχη.

Πάντως ορισμένοι από τους άλλους υφυπουργούς έχουν ήδη αναδιπλωθεί όπως ο Κ. Κυρανάκης και ο (“σαμαρικός”) Δημ. Βαρτζόπουλος ενώ οι Στ. Κελέτσης και Μ. Κεφάλα πιέζονται προς την ίδια κατεύθυνση προκειμένου να κρατήσουν τις καρέκλες τους.

Γενικότερα το θέμα της αποχής μετατρέπεται σε αχίλλειο πτέρνα για τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ εκείνος -την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος- προσπάθησε να το παρουσιάσει ως διέξοδο για να αποφύγει τη μαζική καταψήφιση, γυρίζει μπούμερανγκ από όλες τις πλευρές. Δεν τον στρίμωξε μόνο η αντιπολίτευση αλλά γίνεται και θρυαλλίδα σε εσωκομματικό επίπεδο. Ο Αντ. Σαμαράς, ενοχλημένος και από την επιχείρηση διεμβολισμού της δικής του ομάδας, κατήγγειλε ουσιαστικά για διπροσωπία τον πρωθυπουργό λέγοντας (και σωστά) ότι “δεν γίνεται να λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και να λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν».

Αν πάντως ο πρώην πρωθυπουργός κινήθηκε ηγούμενος των διαφωνούντων, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε μέγγενη αφού την ίδια ώρα βρίσκονται στα κάγκελα και οι “νομοταγείς” βουλευτές. Μετά τον Βασ. Οικονόμου μάλιστα, που άνοιξε πρώτος το χορό, βγήκαν και άλλοι του ίδιου κλίματος καταγγέλλοντας την αποχή ως “υπεκφυγή” μεμφόμενοι έτσι τον κ. Μητσοτάκη για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που επιτρέπει μεταξύ των βουλευτών του.

Η μάχη που έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο αποσκοπεί στο να να μην υπερβούν τελικώς τα 6-7 τα “όχι”(δηλαδή στο όριο της “δεδηλωμένης”) και οι αποχές να κυμανθούν περί τις 20-30. Αν και στην πραγματικότητα αυτό ισοδυναμεί από μόνο του με πολιτικό βατερλό, το κυβερνητικό επιτελείο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι το αντιμετωπίζει ως το πιο αισιόδοξο σενάριο της υπόθεσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να εξελιχθεί πολύ χειρότερα η κατάσταση και εάν η αντιπολίτευση δεν έσπευδε -δια του κ. Κασσελάκη και όχι μόνο- να του προσφέρει σωσίβιο ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετώπιζε (τόσο απρόσμενα) πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης. Ήδη εκτός του κ. Σαμαρά, έχουν καταγραφεί δημοσίως τα “όχι” από βουλευτές όπως οι Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Καραγκούνης, Μαξ. Χαρακόπουλος, Ν. Μηταράκης, Άν. Καραμανλή, Βασ. Γιόγιακας.

Οι συνθήκες αναταραχής στα ρετιρέ της ΝΔ παίρνουν τα χαρακτηριστικά διάλυσης στην κοινωνική και εκλογική της βάση. Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τουλάχιστον το 58% των ψηφοφόρων της είναι αντίθετο στο γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και άνω του 80% στην τεκνοθεσία αλλά η οργή που εισπράττουν, από πρώτο χέρι, όλες αυτές τις ημέρες οι βουλευτές διαπιστώνοντας ότι το θέμα αυτό αποτελεί κυριολεκτικά “κόκκινη γραμμή” και απελευθερώνει πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ο τρόμος που απλώνεται έχει φόντο τις ευρωεκλογές για την επόμενη ημέρα των οποίων, στον εκ δεξιών της ΝΔ χώρο, οι “ζυμώσεις” έχουν ξεκινήσει να εντείνονται εντός και εκτός των τειχών. Με βάση και τις μετρήσεις, η ζημιά που απειλεί τον κ. Μητσοτάκη θυμίζει σε πολλούς την αδιέξοδη πορεία στην οποία είχε μπει ο Κ. Σημίτης μετά τη σύγκρουση για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.

Αν προσωρινά ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να συμμαζέψει με όποιο τρόπο την κατάσταση στη ΝΔ, θα οφείλει αποκλειστικά τη “διάσωσή” του στην αντιπολίτευση για τη στάση της οποίας γεννώνται πολλά ερωτήματα. Η προσωπική ανακοίνωση του Στεφ. Κασσελάκη για υπερψήφιση του νομοσχεδίου -πριν ακόμη μάλιστα κατατεθεί στην Βουλή- και σε συνδυασμό με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, κάτι πρωτοφανές υπό ομαλές συνθήκες για το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει πιο διαλυτικό το κλίμα στην Κουμουνδούρου. Προκαλώντας απορίες η στάση Κασσελάκη ακύρωσε τη μοναδική (έως σήμερα) ευκαιρία να ριχτεί στα σχοινιά ο κ. Μητσοτάκης ενώ επιτρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι όσοι υποστήριζαν ότι εξ αρχής η εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε, παρά τις υπόλοιπες αντιθέσεις, στην επιβολή της ατζέντας τόσο του “δικαιωματισμού” όσο και των “διευθετήσεων” στα εθνικά θέματα.

Η αποθέωση του αλαλούμ και της διάλυσης εντός και του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αργά το απόγευμα της Παρασκευής όταν υπό το βάρος των αντιδράσεων η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ανασκευάζοντας όσα είπε ένα 24ωρο νωρίτερα ο κ. Κασσελάκης, δήλωσε ότι «κανείς δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Με προβληματισμό (που προκαλεί εντύπωση!) φέρεται να παρακολουθεί την ίδια ώρα την εμμονή του κ. Κασσελάκη σε συγκεκριμένες προτεραιότητες μέχρι και ο Π. Πολάκης ο οποίος ήδη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει και αυτός το νομοσχέδιο. Εν ολίγοις, η εσωτερική ανταρσία στον ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να ακυρώσει σε σημαντικό βαθμό και τη στήριξη που προανήγγειλε την Πέμπτη ο αρχηγός του στο νομοθέτημα της κυβέρνησης.

Παράλληλα η αναζωπύρωση της σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ και η ανταλλαγή βαρύτατων εκφράσεων περί “εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη” αφενός και «Πολάκη made in USA» αφετέρου, τινάζουν στον αέρα κάθε περιθώριο συνεργασίας στα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, δίνοντας κ άλλες ανάσες στον κ. Μητσοτάκη για να εδραιώνεται εκείνος -ενώ χάνει προς τα δεξιά- στο χώρο του κέντρου.

Η σύγχυση απλώνεται πάντως και στην Χαριλάου Τρικούπη καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης κινείται προς ώρας προς τη σκληρή γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη οι τελικές αποφάσεις. Το βέβαιον είναι ότι βράζει εσωτερικά και το ΠΑΣΟΚ καθώς οι περισσότεροι από τους βουλευτές του δεν θέλουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μάλιστα εκτός του Στ. Μιχαηλίδη από την Χίο που το ανακοίνωσε, αμετάπειστοι προς την ίδια κατεύθυνση φέρονται σύμφωνα με πληροφορίες της “κυριακάτικης δημοκρατίας” τουλάχιστον και οι τέσσερις βουλευτές Κρήτης Ελ. Βατσινά, Φρ. Παρασύρης, Κ. Σπυριδάκη και Μ. Χνάρης.

Η στάση αυτή συνδυάζεται άλλωστε με μια γενικότερη τάση που αναπτύσσεται υπέρ της σκλήρυνσης της γραμμής του ΠΑΣΟΚ σε όλα γενικώς τα θέματα συμπεριλαμβανομένου ακόμη και του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Κι αυτό διότι έχει αρχίσει να προκαλεί, ενόψει των ευρωεκλογών, ιδιαίτερο άγχος για την εξ αριστερών αντιπολίτευση η ενίσχυση του ΚΚΕ το οποίο μάλιστα για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών προχώρησε σε ένα “colpo grosso”. Την ώρα που οι άλλοι συνωστίζονται υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι, ο Περισσός παρουσίασε μια ολοκληρωμένη αντίθεση για την “αμφισβήτηση της γονεϊκότητας, των εννοιών της πατρότητας και μητρότητας, που είναι η βασική, αντικειμενική βιολογική προϋπόθεση για τη γέννηση ενός παιδιού», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά εκ μέρους του ο βουλευτής Γιάννης Δελής.

Ανδρέας Καψαμπέλης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Φλωρίδης: Με τον νόμο Παρασκευόπουλου βγήκαν δολοφόνοι, βιαστές, ληστές

«Με τη νέα μεταρρύθμιση δίνουμε βάρος στην εξωδικαστική επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο υπουργός...

Παύλος Μαρινάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Ο νόμος θα ψηφιστεί – Δεν νομοθετεί η Εκκλησία

Σειρά θεμάτων θα απασχολήσουν την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, ανάμεσά τους το νομοσχέδιο για...

Διαφωνία Σαμαρά: Να μην περάσει ο νόμος για τους λαθρομετανάστες που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα

Την αντίδρασή του σχετικά με την τροπολογία που μειώνει σε τρία χρόνια -από επτά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιουνίου ιδρύεται ο νομός και η μητρόπολη Πειραιώς και νήσων

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949.... Ιδρύεται ο νομός και η μητρόπολη Πειραιώς και νήσων. Η Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς είναι...