Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.9 C
Athens

Σήμα κινδύνου από τη UNICEF: Απροστάτευτοι οι νέοι στο διαδίκτυο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Unicef αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, αλλά και με το πόσο ευάλωτοι είναι οι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι -και κυρίως τα παιδιά- απέναντι σε αυτούς.

Παράλληλα, η Unicef επισημαίνει σε έκθεσή της πως ο ψηφιακός κόσμος διευρύνει τις ανισότητες ανάμεσα στους νέους. Όπως εξηγείται, παρά την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά (ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί), δεν γίνεται τίποτε για να προστατευθούν από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και ν’ αυξήσουν την πρόσβασή τους σε ασφαλές διαδικτυακό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2017: Τα παιδιά σε έναν ψηφιακό κόσμο», παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή των παιδιών, εντοπίζοντας τις ευκαιρίες, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν. Υπογραμμίζει τα ψηφιακά χάσματα και διερευνά τις τρέχουσες συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών. Υποστηρίζει, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχουν ακολουθήσει το ρυθμό των αλλαγών, εκθέτοντας τα παιδιά σε νέους κινδύνους και ζημιές και αφήνοντας πίσω τα εκατομμύρια των πλέον μειονεκτούντων από αυτά.

Εξετάζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στα πιο μειονεκτούντα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ή που πλήττονται από έκτακτες ανθρωπιστικές κρίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσβασής τους στην πληροφόρηση, την οικοδόμηση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό χώρο εργασίας και την παροχή μιας πλατφόρμας για τη σύνδεση και επικοινωνία των απόψεών τους. Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι εκατομμύρια παιδιά μένουν πίσω. Περίπου το ένα τρίτο της νεολαίας στον κόσμο – 346 εκατομμύρια – δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κάτι που επιδεινώνει τις ανισότητες και μειώνει την ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε μια αυξανόμενη ψηφιακή οικονομία.

Γίνεται, ακόμα, αναφορά στον τρόπο με τον οποίο το διαδίκτυο κάνει πιο ευάλωτα τα παιδιά σε κινδύνους και ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των προσωπικών τους δεδομένων, της πρόσβασης σε επιβλαβές περιεχόμενο και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Η πανταχού παρουσία των φορητών συσκευών, σύμφωνα με την έκθεση, έχει κάνει τη διαδικτυακή πρόσβαση για πολλά παιδιά λιγότερο ελεγχόμενη – και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη.

Και ψηφιακά δίκτυα, όπως το Dark Web και τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies), επιτρέπουν τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε απευθείας σύνδεση.
Η έκθεση παρουσιάζει τα τρέχοντα δεδομένα και αναλύσεις σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην ευημερία των παιδιών, εξετάζοντας τις αυξανόμενες συζητήσεις για τον ψηφιακό «εθισμό» και την πιθανή επίδραση του χρόνου έκθεσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Άλλα στοιχεία από την έκθεση:
* Οι νέοι είναι η πιο συνδεδεμένη ηλικιακή ομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 71% είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 48% του συνολικού πληθυσμού.

* Οι αφρικανικές νεολαίες είναι οι λιγότερο συνδεδεμένες, με περίπου 3 στους 5 νέους εκτός σύνδεσης, σε σύγκριση με μόλις 1 στους 25 στην Ευρώπη.

* Περίπου το 56% όλων των ιστότοπων είναι στα αγγλικά και πολλά παιδιά δεν μπορούν να βρουν περιεχόμενο που να καταλαβαίνουν ή που να είναι πολιτιστικά σχετικό.

* Περισσότερες από 9 στις 10 αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο διευθύνσεις URL για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούνται σε πέντε χώρες – τον Καναδά, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο η συλλογική δράση – από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις για τα παιδιά, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά – μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ψηφιακού πεδίου δράσης και να καταστήσει το Διαδίκτυο ασφαλέστερο και πιο προσιτό για τα παιδιά.

Στις πρακτικές συστάσεις που βοηθούν στην καθοδήγηση αποτελεσματικότερης χάραξης πολιτικής και πιο υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών προς όφελος των παιδιών περιλαμβάνονται:

* Παροχή σε όλα τα παιδιά προσιτής πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας διαδικτυακούς πόρους.

* Προστασία των παιδιών από κινδύνους στο διαδίκτυο – συμπεριλαμβανομένης της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων, του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και της έκθεσης σε ακατάλληλα υλικά.

* Προστασία του ιδιωτικού απορρήτου και της ταυτότητας των παιδιών στο διαδίκτυο.

* Δίδαγμα της ψηφιακής παιδείας για να είναι τα παιδιά ενημερωμένα, αφοσιωμένα και ασφαλή στο διαδίκτυο.

* Αξιοποίηση της δύναμης του ιδιωτικού τομέα για την προώθηση προτύπων δεοντολογίας και πρακτικών που προστατεύουν και ωφελούν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

* Να μπει το ύψιστο συμφέρον των παιδιών στο επίκεντρο της ψηφιακής πολιτικής.

«Το Διαδίκτυο σχεδιάστηκε για ενήλικες, αλλά χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από παιδιά και νέους – και η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει όλο και περισσότερο τη ζωή και το μέλλον τους.

Συνεπώς, οι ψηφιακές πολιτικές, πρακτικές και προϊόντα πρέπει να αντανακλούν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών, τις προοπτικές των παιδιών και τις φωνές των παιδιών» δήλωσε ο Anthony Lake.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

NASA: Εντόπισε ένα μυστήριο σήμα που έρχεται έξω από τα όρια του γαλαξία μας

Οι αστρονόμοι της NASA που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi εντόπισαν ένα...

Έρχεται και στην Ελλάδα: Τι απαγορεύει αυτό το σήμα που θα γεμίσει όλους τους δρόμους

Τα αστικά κέντρα αλλάζουν. Ένα μέτρο, που σταδιακά θα σταθεροποιηθεί ως η νέα πραγματικότητα για...

Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr – Ποιοι μπορούν να εκδώσουν το ειδικό σήμα

Ψηφιακά, μέσω του daktylios.gov.gr, μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την...

Κηφισός: Δήμαρχοι εκπέμπουν σήμα κινδύνου με επιστολή τους

Τους κινδύνους πλημμυρικών φαινομένων στο νότιο τμήμα του λεκανοπεδίου εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και...