Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
24.9 C
Athens

Στα 2 δισ ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Παρά τις διαρκείς νουθεσίες των θεσμών προς το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες εντούτοις τα χρέη ολοένα και πληθύνονται ξεπερνώντας πλέον τα 2 δισ.ευρώ.

Μάλιστα το ζήτημα αυτό πρόκειται να επαναλάβουν  και πάλι κατά την δεύτερη  μετα-προγραμματική τους αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που αρχίζει την άλλη εβδομάδα.

Αποτέλεσμα  του “σφιξίματος” που εμφανίζει το δημόσιο αναφορικά με τις οφειλές του σε τρίτους είναι να εμφανίζεται στέρηση πολύτιμης ρευστότητας στην αγορά.

Με βάση την  αρχική συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει οι οφειλές του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα για διάφορες υπηρεσίες του (έργα, μελέτες, προμήθειες κλπ) να μην ξεπερνά  σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ..

Ωστόσο παρά τη διαβεβαίωση  της χώρας μας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, ότι θα προχωρήσει σε  πλήρη εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, ο στόχος όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί αλλά πολλαπλασιάστηκε. Έτσι το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου – εξαιρουμένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων ανήλθε στο τέλος Ιανουαρίου 2023 σε 2 δισ. ευρώ, έναντι  1,3 – 1,7 δισ. ευρώ που  κυμαίνονταν  το 2022.

Ειδικότερα:

  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 στα 1,075 δισ. ευρώ, από 431 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2022.
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των ΟΤΑ ανήλθαν στο τέλος Ιανουαρίου 2023 στα 97 εκατ. ευρώ, από 93 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.
  • Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των υπουργείων ανήλθαν στα 55 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 59 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 681 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 505 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
  • Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων ανήλθαν στα 141 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου 2023, από 142 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.

Τέλος ως γνωστόν   η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποστείλει τελεσίγραφο στην Ελλάδα για την άμεση πληρωμή των χρεών που οφείλει το δημόσιο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η Επιτροπή ζητά να επιταχυνθεί η εξόφληση των χρεών  το αργότερο εντός 60 ημερών και να καταργηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν για τα νοσοκομεία να εξοφλούν τους προμηθευτές τους μόνο εφόσον αυτοί   παραιτούνται από τα δικαιώματά τους σε ένδικα μέσα,  τόκους, και  αποζημιώσεις. 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Εφάπαξ: Έρχεται “βροχή” πληρωμών σε χιλιάδες συνταξιούχους

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους. Η ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του ΕΦΚΑ προχωρά...

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρεκόρ υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών τον Μάιο

Τον υψηλότερο αριθμό ρυθμίσεων οφειλών και οριστικών υποβολών αιτήσεων, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, κατέγραψε τον μήνα Μάιο του 2023 ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης...

Χρέη στους Δήμους: Χαμηλή η ανταπόκριση από οφειλέτες για  ρυθμίσεις παλαιών και νέων χρεών

Στενεύουν χρονικά τα περιθώρια,καθώς  απομένουν μόλις 23 ημέρες έως στο τέλος Ιουνίου προκειμένου να υπαχθούν, όσοι οφειλέτες σε Δήμους το επιθυμούν, στη νέα ρύθμιση...
Καταργείται η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ - Που περνάνε οι αρμοδιότητες

ΣΔΟΕ: Συνέλαβε διευθυντικό στέλεχος διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης – Είχε ξεπλύνει πάνω από 250 εκ.€

Τη σύλληψη Έλληνα υπηκόου, Αλβανικής καταγωγής, ο οποίος αναζητείτο με Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ως διευθυντικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης που ασχολείται με τη συλλογή και...

ΑΑΔΕ: Οι 10  νέες  ηλεκτρονικές εφαρμογές για υποβολή δηλώσεων, πληρωμή φόρων, αιτήσεων ΑΦΜ, κλειδάριθμου,...

Σε πλήρη ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της  με την συνδρομή  ακόμη και της τεχνικής νοημοσύνης προχωρεί φέτος  η ΑΑΔΕ εισάγοντας νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές όπου ...

Αγίου Πνεύματος: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται σήμερα

Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr αναφέρει τι ισχύει για τις αμοιβές όσων εργάζονται...
«Λαβράκια» από την ΑΑΔΕ: Συνταξιούχος απέκρυψε εισοδήματα άνω των 2 εκατ. ευρώ

Εφορία: Νέου τύπου έλεγχοι το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος με τα… tablet ανά χείρας

Σαρωτικούς ελέγχους  στα νησιά του Αιγαίου , του Ιονίου , την Κρήτη  και σε άλλους  τουριστικούς προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα  ξεκινούν  από αύριο  τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΣ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τις εκλογικές άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023 και...

Τέλος στις αναρρωτικές “μαϊμού” στο δημόσιο – Προβλέπεται έλεγχος στα σπίτια των… ασθενών

Μέχρι και ελέγχους στα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ζητήσει και πάρει αναρρωτική...

Υπ. Οικονομικών: Θεσπίζει βαριά πρόστιμα και λουκέτα στους παραβάτες για λαθρεμπόριο καυσίμων

Παρά τα κατά  καιρούς στο παρελθόν  νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από όλες τις...

Στα 159 δις ευρώ το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος από 6,2 εκ. οφειλέτες σε εφορία και ΕΦΚΑ

Ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν σήμερα  περίπου 4 εκ. φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και...