Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
16.1 C
Athens

Στις 11:30 τα νέα μέτρα – Ποιους περιορισμούς εισηγούνται οι ειδικοί πριν και μετά τις εορτές

Νέα πιο αυστηρά μέτρα εισηγείται η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων με τη χρήση της μάσκας προστασίας να εφαρμόζεται σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς και την μάσκα υψηλής προστασίας ΚΝ-95, ή τη διπλή μάσκα, να επιβάλλεται στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, οι ειδικοί εισηγούνται  την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων ακόμη και σε ανοικτούς χώρους και την διενέργεια rapid test  σε όλους  τους ταξιδιώτες που εισέρχονται από το εξωτερικό την  δεύτερη και τέταρτη ημέρα της άφιξής τους.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 11:30 από τον  Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη ο οποίος θα συμμετάσχει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να  εφαρμοσθούν σε δυο φάσεις, αυτά που αναφέρονται παραπάνω καλούνται να εφαρμοσθούν άμεσα και άλλα πιό δραστικά μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου, ώστε να μην πληγεί η οικονομική δραστηριότητα της εορταστικής περιόδου.

Θα προηγηθεί της ανακοίνωσης σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού κλειδώσει η δοσολογία των νέων μέτρων και οι φάσεις εφαρμογή τους, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει τις ανακοινώσεις.

Οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων προβλέπουν άμεση εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται πλέγμα μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά τις γιορτές, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα. Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχουν τεθεί,η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών, ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. που θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

Αναλυτικά, τα μέτρα που αναμένεται να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου είναι:  

– Αλλαγή στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ με καραντίνα για τους εμβολιασμένους εάν βρίσκονται στον κύκλο επαφής κρούσματος.

– Αλλαγή πρωτοκόλλου διαχείρισης κρουσμάτων στα σχολεία με πιθανότερη επιλογή να κλείνει ένα τμήμα, με κρούσματα αρκετά κάτω του 50% των μαθητών συν ένας μαθητής.

– Μείωση της πληρότητας στην εστίαση και εάν η διασπορά πολλαπλασιασθεί πιθανόν να εφαρμοσθεί και πάλι πληρότητα κοντά στο 50%.

– Το ανώτατο όριο για 6 άτομα σε κάθε τραπέζι είναι και πάλι στη συζήτηση.

-Αναμένεται να απαγορευθούν και οι όρθιοι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ενώ υπό συζήτηση είναι και το θέμα της μουσικής.

-Επίσης αναμένεται να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας όπως στις περισσότερες χώρες στην ΕΕ . Έχουν γίνει εισηγήσεις για ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα άλλα και μέχρι τις 23:00 η ώρα.

– Επέκταση του ποσοστού τηλεργασίας  στο 50% από 20% που είναι σήμερα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους με πολύ προσωπικό.

– Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση των υποχρεωτικών τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί.

Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επιβεβαίωσε χθες από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο», πρόσθεσε.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά: “Θείο δώρο” ο Κασσελάκης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα ώστε να μπει φρένο στην αλαζονεία, τη διαφθορά και τις ανισότητες που...

Δημοσκόπηση GPO: Ανεβαίνει στο 33,6% η ΝΔ, 16,3% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 13,5% το ΠΑΣΟΚ

Στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών διευρύνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...
Εξάρχεια: Τι έβγαλε η κάλπη στην επαναληπτική εκλογή

Υπ. Εσωτερικών: Ξεκινούν τα πειθαρχικά για την διαρροή της λίστας των αποδήμων στην Άννα...

Ξεκίνησαν τα … όργανα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αποδοθούν πλέον προσωπικές ευθύνες για την διαρροή της λίστας ονομάτων του απόδημου Ελληνισμού προς την...

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη...

Μητσοτάκης: H Συνεργασία μας με την Εκκλησία, θεσμικά ήταν είναι και παραμένει στενή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισκέφτηκαν τον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” στο Δήλεσι Βοιωτίας, μια δομή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Εκεί,...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – drones, δορυφόρους και μπουλντόζες κατά των αυθαιρέτων

Αλλάζει το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων,...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Τα μέτρα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον Χρυσοχοΐδη

Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...