Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Συνεδριάζει στις 12 το ΚΥΣΕΑ – Όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Όλα τα δεδομένα αλλά και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει τα Ελληνικά «ραντάρ» για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού ώστε να σχεδιαστεί τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο η «άμυνα» της Αθήνας.

Στον απόηχο των χθεσινών, νέων προκλήσεων της Άγκυρας , συνεδριάζει σήμερα, το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώτη του προτεραιότητα,  η αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με τις τελευταίες τουρκολιβυκές συμφωνίες για εξορύξεις και γεωτρήσεις από τουρκικές εταιρείες.

Όλα τα δεδομένα αλλά και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει τα Ελληνικά «ραντάρ» για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού ώστε να σχεδιαστεί τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο η «άμυνα» της Αθήνας η οποία κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Την Ελληνική απάντηση πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις  σε ενδεχόμενη «κάθοδο» ερευνητικού νότια της Κρήτης θα δώσει ο Στόλος με ξεκάθαρες εντολές για δυναμική αντίδραση ειδικά στην περίπτωση που το Τουρκικό σκάφος κινηθεί βόρεια της Μέσης Γραμμής μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Όμως την ίδια ώρα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν και όλα τα υπόλοιπα σενάρια τα οποία αφορούν αμφισβήτηση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων ή ακόμα και της ίδιας της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor οι γείτονες ίσως επιχειρήσουν ενέργεια με οσμή προβοκάτσιας σε νησίδα ή νησίδες του Αρχιπελάγους ενώ πάντα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επεισοδίου στον αέρα. Αποκωδικοποιώντας όμως το Τουρκικό αφήγημα περί παράνομης στρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου το Ελληνικό Επιτελείο προετοιμάζεται και για απόπειρα των Τούρκων να παρεμποδίσουν μεταφορά της φρουράς σε μικρότερα ή ακόμα και σε μεγαλύτερα νησιά του Αρχιπελάγους. Σενάριο που «κουμπώνει» στις απειλές της Άγκυρας για δήθεν απειλή από τα στρατικοποιημένα Ελληνικά νησιά.

Το γεγονός πάντως ότι όλα τα σενάρια έμπρακτης αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου ή των  Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας τοποθετούνται στο νησιωτικό περιβάλλον κάνει όλο και πιο επιτακτική την ενίσχυση του Στόλου. Αφού το Πολεμικό Ναυτικό με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας θα κληθούν να υψώσουν από την πρώτη στιγμή ασπίδα προστασίας. Έτσι είναι πιθανό στο ΚΥΣΕΑ όχι απλά να τεθούν και εξοπλιστικά ζητήματα αλλά και να ληφθούν αποφάσεις με πρώτες τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra.

Ουρλιάζει ο Γκρίζος Λύκος

Συνεχίζει την προκλητική του ρητορική έναντι της χώρας μας ο εθνικιστής εταίρος της τουρκικής κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος αυτή τη φορά επιστράτευσε την ενεργειακή απειλή, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Συγκεκριμένα, ο Μπαχτσελί απείλησε την Αθήνα να σταματήσει να «κουνάει το δάχτυλο» και να «προκαλεί την υπομονή» τους, καθώς, αν η Ελλάδα συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο, ενδέχεται να υπάρξει διακοπή παροχή ενέργειας μέσω του αγωγού ΤΑP.

Σύμφωνα με τον Μπαχτσελί «η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος διάδρομος για τη μεταφορά πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο προς την Ευρώπη. Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι το TANAP. Θα είναι υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας για αυτή τη χώρα, αν σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία και σταματήσει να προκαλεί την υπομονή μας».

«Η γραμμή που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι o TAP», δήλωσε, ενώ άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας και των άλλων χωρών που αντέδρασαν αρνητικά στην υπογραφή νέου τουρκολιβυκού μνημονίου: «Η συμφωνία υδρογονανθράκων που υπέγραψε η χώρα μας με τη Λιβύη είναι επίσης ιστορικού χαρακτήρα και έχει ενοχλήσει πολύ τις δυτικές χώρες».

Επιπλέον, ο εθνικιστής εταίρος του Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα κρυώσει φέτος σε αντίθεση με την Τουρκία, που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα. «Όταν ερμηνεύουμε τις εξελίξεις με όρους ενεργειακής γεωπολιτικής, η Τουρκία είναι ο ασφαλέστερος και πιο σίγουρος τερματικός σταθμός για τη μεταφορά των πλούσιων πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, την ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές χώρες σκέφτονται πώς να ζεσταθούν και να έχουν φως αυτό τον χειμώνα. Ευτυχώς, η Τουρκία δεν έχει ποτέ τέτοιο πρόβλημα, τέτοιο φόβο», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ ξαναχτυπά

Νέα απειλή προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα yenisafak, ο τούρκος υπουργός είπε: «Η Ελλάδα αισθάνεται άβολα με την Τουρκία που είναι παγκόσμιος παράγοντας. Άρχισε να φλυαρεί. Όποιος χρησιμοποιεί αυτήν την τακτική χάνει το δρόμο πολύ γρήγορα», ενώ πρόσθεσε «Μπορεί να λέει η Ελλάδα “εμείς έχουμε πίσω μας ΗΠΑ και ΕΕ” εμείς της λέμε “καλημέρα, έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία”»

«Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα απέναντί της έχει μια δυνατή Τουρκία που την έριξε στην θάλασσαΑυτό δεν μπορεί να χωνέψει και να ξεχάσει» είοε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την την αποστρατικοποίηση των νησιών σχολίασε: «Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η Αμερική χάλασε την ισορροπία, οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλο λάθος, πρέπει να επιστρέψουν στον ορθολογισμό».

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου συνέχισε επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας: «Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που υπογράφηκαν για την ειρήνη. Ο λόγος αποστρατιωτικοποίησής τους ήταν αυτός. Για τη συνέχιση της ειρήνης πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αρα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από εμάς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης επαναλαμβάνοντας ότι «στην Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φλωρίδης: “Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά συνειδητά τον κόσμο”

Απάντηση σε όσους διατείνονται ότι στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, εφαρμόστηκε οΝέος Ποινικός Κώδικας, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο...

Μητσοτάκης: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορεί να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο

Οι εθνικές τραγωδίες να μη γίνονται εργαλεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά Για ιστορική τομή απέναντι σε ένα διαχρονικό πρόβλημα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Σάλος με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για τη γυναικοκτονία – Ζητούν παραίτηση από την αντιπολίτευση

Βροχή αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την παραίτηση του υφυπουργού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. «Ως εδώ», λέει ο πρόεδρος της αξιωματικής...

Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης,Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας...

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής: Αθανάσιος Μίχος “HOME Figura X”

Αθανάσιος Μίχος HOME Figura X Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Μαΐου | 6μ.μ.  στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου» Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου, Καλλιθέα Η έκθεση διαρκεί από...

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Μπόνους παραγωγικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το μπόνους 15% που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους να είναι το βασικό θέμα της ατζέντας συνεδριάζει...
Υπουργείο Εσωτερικών: Ελαστικό ωράριο στο δημόσιο, στήριξη των δήμων και άδειες ειδικού σκοπού

Bonus παραγωγικότητας: Σε ισχύ από το 2025 – Άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα αξιολόγησης...

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (bonus παραγωγικότητας). Σκοπός είναι η εισαγωγή...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής...

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επικίνδυνη...

Πηγές για ΚΥΣΕΑ: Ενέκρινε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση “Aspides” στην Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με πηγές για το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides», η χώρα θα...

Αυτοί είναι οι νέοι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής – Αναλυτικά οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Ο Δημήτρης Μάλλιος, έως σήμερα επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, είναι ο...