Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επενδυτική βαθμίδα: Θα γίνουν επενδύσεις τρισ. δολαρίων στην Ελλάδα

Θερμή υποδοχή από τα διεθνή ΜΜΕ για την αναβάθμιση της Ελλάδας από το οίκο αξιολόγησης Fitch και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας. Σε δημοσιεύματά τους τα ξένα μέσα επισημαίνουν ότι διευρύνεται πλέον η αγορά ομολόγων, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα άξια για επενδύσεις.

Bloomberg: Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας

Το πρακτορείο Bloomberg φιλοξένησε την είδηση σε δημοσίευμα με τίτλο «Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch διευρύνει την αγορά ομολόγων της χώρας».

«Η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας στα ομόλογα της χώρας την πόρτα μιας δεξαμενής επενδύσεων πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία χορήγησε στην Ελλάδα αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική την Παρασκευή, απηχώντας την απόφαση της S&P Global Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου μετά από 13 χρόνια που είχε αξιολόγηση κατηγορίας σκουπιδιών.

Η κίνηση της Fitch ανοίγει το δρόμο για την επανεισδοχή των ελληνικών ομολόγων σε ορισμένους δείκτες ομολόγων επενδυτικού μόνον βαθμού που διαχειρίζονται εταιρείες όπως οι Bloomberg, ο FTSE, η IHS Markit και η JPMorgan Chase. Συνήθως απαιτούνται τουλάχιστον δύο βαθμολογίες BBB ή ισοδύναμες από τις τρεις μεγάλες εταιρείες για να συμμετέχει μια χώρα σε τέτοιους δείκτες», μεταδίδει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μετά την ηχηρή εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο, η Ελλάδα είχε ήδη απομακρυνθεί από την κατηγορία των σκουπιδιών από την Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., τη γερμανική Scope Ratings και την καναδική DBRS Morningstar.

«Ένα πρόσθετο σημάδι ότι η χώρα επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω της τη δεκαετή κρίση χρέους είναι η αποεπένδυση του κράτους από τους Έλληνες δανειστές. Από τις αρχές Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το όχημα διάσωσης που κατέχει τα μερίδια της κυβέρνησης στους δανειστές – πούλησε το σύνολο των συμμετοχών του σε δύο τράπεζες και περισσότερο από το μισό του μεριδίου του σε μια άλλη», συμπληρώνει.

Reuters: H Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης χρέους»

Από την πλευρά του, το Reuters μεταδίδει ότι H Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα με ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης χρέους.

«Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης κίνησης από την S&P Global Ratings τον Οκτώβριο και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα για ένα ευρύ φάσμα ομολογιακών δεικτών που διαχειρίζονται πολλές εταιρείες (…)» αναφέρει το πρακτορείο.

Όπως εξηγεί, «το ελληνικό χρέος διαπραγματεύεται ήδη με ευνοϊκότερους όρους, αφότου η εκλογική νίκη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο δημιούργησε ελπίδες ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις, τονίζει το Reuters θυμίζοντας ότι η Ελλάδα απώλεσε την επενδυτική βαθμίδα το 2010, όταν ξέσπασε η δεκαετής κρίση χρέους «αναγκάζοντάς την να υπογράψει διεθνή προγράμματα διάσωσης ύψους περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μη βουλιάξει».

Handelsblatt: Το εθνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται

«Ο οίκος αξιολόγησης Fitch θεωρεί και πάλι την Ελλάδα άξια για επενδύσεις», γράφει η Handelsblatt.

«Η εταιρεία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Δύο άλλοι οίκοι αξιολόγησης είχαν ήδη αξιολογήσει την Ελλάδα υψηλότερα νωρίτερα. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch απένειμε στην Ελλάδα βαθμολογία “επενδυτικής βαθμίδας”. Ο οργανισμός αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας της νότιας Ευρώπης σε «BBB-». Οι προοπτικές είναι σταθερές, ανακοίνωσε η Fitch το βράδυ της Παρασκευής. Προηγουμένως η βαθμολογία ήταν “BB+” και ως εκ τούτου στη λεγόμενη περιοχή σκουπιδιών με υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Ο Fitch δικαιολόγησε την αναβάθμιση λέγοντας ότι το εθνικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να μειώνεται δεδομένης της σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Η Fitch αναβαθμίζει την Ελλάδα στο ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές», αναφέρει το Market Watch, σημειώνοντας ότι κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει του χρόνου και το 2025.

Γαλλικό Πρακτορείο: «Η Fitch αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας»

Παράλληλα, το AFP μετέδωσε ότι «η Fitch αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας».

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 160,8% του AΕΠ φέτος και στο 141,2% έως το 2027, που συνιστά απότομη βουτιά από το 171,4% το 2022. «Η ελληνική κρίση χρέους πυροδοτήθηκε από τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες και την εσφαλμένη αναφορά δημοσιονομικών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν αποκαλύφθηκε από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, προκάλεσε ραγδαία εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα υπέμεινε οκτώ χρόνια λιτότητας κάτω από τρία διαδοχικά διεθνή προγράμματα διάσωσης – συνολικής αξίας 289 δισεκατομμυρίων ευρώ (306 δισεκατομμύρια δολάρια) – σε μια προσπάθεια διάσωσης της χώρας από την κατάρρευση κάτω από το βουνό χρέους περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι δανειστές της Ελλάδας είχαν σημαντικό αντίκτυπο, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά ένα τέταρτο σε διάστημα οκτώ ετών και εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη σε περισσότερο από 27%», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα myCar – Ποιους ιδιοκτήτες...

Ενεργοποιείται την ερχόμενη Μ. Τετάρτη 1 Μαΐου η ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους πληρώνοντας...
Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ πυλώνας για την εθνική πρόοδο, την εθνική προκοπή

Ο Μητσοτάκης βγάζει τους υπουργούς από τα γραφεία

Τόσο στην ομιλία του στο 15ο Τακτικό Συνέδριο, όσο και στη παρουσίαση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας όλοι συμπέραναν, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης...

“Άρχοντας των κρίκων” ο Πετρούνιας – Έγραψε ιστορία με το 7ο χρυσό μετάλλιο

Ο «άρχοντας των κρίκων» είναι ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος κατέκτησε το 7ο χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ρίμινι και έγινε ο αθλητής...

Τι εισοδήματα δήλωσαν πέρυσι οι 735.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις

Από τη μια η ΑΑΔΕ άνοιξε αργά χθες το βράδυ την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους...
Iερώνυμος για Κατσίφα: Ήταν Έλληνας στη Βόρεια Ήπειρο και τον θαυμάζουμε γι' αυτό που έγινε!

Οργισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος

Μήνυμα συνεργασίας Εκκλησίας-Κράτους και αποδοκιμασίας των έμμεσων προτροπών του Κυριάκου Βελόπουλου για αποδοκιμασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από το...

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 9 εκατ. φορολογουμένων, με πλήθος αλλαγών μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα...

Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία: Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν την Παρασκευή στην Αττική

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή 26.04.2024, λόγω των εκδηλώσεων κατά την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα ο 6ος γύρος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε σήμερα ο 6ος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη Ελλάδα

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...