Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.6 C
Athens

Τι αλλάζει στη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων: Τι θα ισχύσει με τους αυτοαπασχολούμενους και τον νέο συντελεστή

Η ενίσχυση, άλλωστε, με τον εν λόγω τρόπο των εισπράξεων του Δημοσίου, συνέβαλε στο να αμβλυνθούν εν μέρει και οι όποιες
αντιρρήσεις είχαν οι θεσμοί, αφού κινείται στο πλαίσιο των παγίων απαιτήσεών τους για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη θα περιληφθεί, όπως και όλα τα άλλα μέτρα – αντίμετρα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.

Από τη στιγμή που τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο, τότε για περισσότερους από 650.000 αυτοαπασχολούμενους θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς, αφού θα εφαρμοστεί και γι’ αυτούς υποχρεωτικά το μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και κάτοικοι μικρών χωριών και απομακρυσμένων νησιών εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση με την παρουσίαση συγκεκριμένων δαπανών.

Πλέον, όμως, από το επόμενο έτος θα πρέπει να παρουσιάζουν και ηλεκτρονικές δαπάνες στο ύψος του 30% του εισοδήματός τους.
Σκέψεις για νέο συντελεστή

Στη διαφορά μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται το γνωστό «πέναλτι» φόρου με συντελεστή που δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί από το 22% που ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, εξετάζεται όπως και ο ανωτέρω συντελεστής – «πέναλτι» αλλάξει, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να μειωθεί στο 20% ή να αυξηθεί ακόμη και στο 25%, ώστε το μέτρο να καταστεί αυστηρότερο και να «απομακρύνει» από τους φορολογούμενους τυχόν σκέψεις να μη ζητούν αποδείξεις.

Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι για να προκύψουν τα επιδιωκόμενα πρόσθετα έσοδα μόνο η επιβολή μιας «ακριβής» ποινής μπορεί να «κινητοποιήσει» τους φορολογούμενους και να ζητούν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ο συνδυασμός της αύξησης των απαιτούμενων αποδείξεων, σε συνάρτηση με την απειλή ποινής φόρου με συντελεστή 20% ή 25%, καθιστά ασύμφορη για τους φορολογούμενους τη «συναλλαγή» στον ΦΠΑ.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες και δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν φέτος κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Πρωτομαγιά: Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας

Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τη μιάμιση το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε την Τρίτη του...

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Χωρίς φόρο 8 στους 10 φορολογούμενους

Μόνο το 22% από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ενώ το 78% είτε έχουν μηδενικό...
Η μάσκα, η γροθιά και το γαρύφαλλο

Πρωτομαγιά: Η μάσκα, η γροθιά και το γαρύφαλλο

Σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αφίσα αποτέλεσε ένα από τα κυρίαρχα μέσα διάδοσης μηνυμάτων και επικοινωνίας με το κοινό, καθώς...

Διασύνδεση POS με ταμειακές: Παράταση ως 10 Ιουνίου ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ

Tην παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ταμειακών και POS σε 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην...

Μάτι: Στον Εισαγγελέα Εφετών έφτασε η αίτηση έφεσης 39 συγγενών θυμάτων

39 συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 κατέθεσαν έφεση μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου...
New York Times,

New York Times: Ελλάδα και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ισχυρούς όπως η Γερμανία

«Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στην ευρωπαϊκή οικονομία: Οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής...

Πασχαλινό τραπέζι: Αυξημένο έως και 19,3% φέτος το κόστος

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καταναλωτές για το πασχαλινό τραπέζι, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 2 Μαΐου ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1949.... Ο Άρθουρ Μίλερ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό...

Ποινικός Κώδικας: Από σήμερα σε ισχύ – Ποια αδικήματα οδηγούν απευθείας σε φυλάκιση

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα 1η Μαΐου, ο νέος Ποινικός Κώδικας που περιλαμβάνει πληθώρα...

ΚΥΣΕΑ: Συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Συζητήθηκαν Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και φωτιές

Συνεδρίασε σήμερα Μεγάλη Τετάρτη (1/5), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής...

Κοζάνη: Νεαρός ήπιε φυτοφάρμακο – Μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς του αντίδοτου στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε στην Κοζάνη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ένας νεαρός κατανάλωσε φυτοφάρμακο. Σύμφωνα...