Το Botox είναι φτιαγμένο από τη πιο φονική τοξίνη στον πλανήτη

Πως μια δηλητηριώδης νευροτοξίνη έγινε δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα

28
Το Botox είναι φτιαγμένο από τη πιο φονική τοξίνη στον πλανήτη

Η έρευνα για την αλλαντική τοξίνη (Botulinum toxin ή BTX) είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70.

Μπορούσε μια πολύ επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να δημιουργήσει παράλυση, να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με τους μυς;

Η αλλαντική τοξίνη είναι μια νευροτοξική πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum (κλωστηρίδιο της αλλαντίασης) και συναφή είδη. Η μόλυνση με το βακτήριο προκαλεί την αλλαντίαση της νόσου, που είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος.

Τα περισσότερα κρούσματα αλλαντίασης προέρχονται από την κατανάλωση κονσέρβας οικιακής κατασκευής, και κυρίως από κονσέρβες λαχανικών και μανιταριών που έχουν συντηρηθεί σε αναερόβιες συνθήκες.

Μετά το δοκίμασε και η ίδια η Jean. Το αποτέλεσμα; «Η Jean έχει να συνοφρυωθεί από το 1987», λέει ο σύζυγός της, Alistair στο Business Insider. Μέσα στην επόμενη δεκαετία οι Carruthers έκαναν έρευνα και δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους για τη χρήση του Botox στην αισθητική.

Διαβάστε επίσης:  Zεστή μέρα- Πως να ρίξετε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος

Η χρήση του διαδόθηκε τόσο πολύ που το 1997 στις ΗΠΑ δεν ξέμειναν από προμήθειες, προκαλώντας τον πανικό σε όσους και όσες το χρησιμοποιούσαν κάθε μήνα για να μειώσουν τις ρυτίδες τους.

Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν για τα πάντα: από τις ρυτίδες, την υπεριδρωσιά, τις ημικρανίες ή την συχνοουρία. Μάλιστα ερευνάται εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της κατάθλιψης.