Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
17.6 C
Athens

Το μαύρο σκόρδο είναι το νέο superfood που δεν ξέραμε πως λείπει από τη ζωή μας!

Εάν σας αρέσει το μαγείρεμα και το καλό φαγητό, τότε σίγουρα γνωρίζετε τα θαύματα που μπορεί να κάνει το σκόρδο. Όταν προστεθεί την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη ποσότητα, το υπέροχο αυτό υλικό ερεθίζει όσο κανένα άλλο τους γευστικούς μας κάλυκες.

Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει και το μαύρο σκόρδο, το οποίο όχι μόνο έχει πλουσιότερη γεύση, αλλά θεωρείται και μία υπερτροφή, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές δυνατότητες; Στην ουσία, πρόκειται για μία βελτιωμένη εκδοχή του λευκού σκόρδου, τόσο από άποψη νοστιμιάς, αλλά και από άποψη των οφειλών που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Πώς δημιουργείται;

Είναι αποτέλεσμα ζύμωσης του λευκού σκόρδου σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας για περίπου ένα μήνα. Κατόπιν, για την επίτευξη μιας γλυκιάς γεύσης, το σκόρδο αφήνεται να οξειδωθεί σε ειδικό δωμάτιο για άλλες 45 ημέρες. Δεν προστίθεται σε αυτό κανένα χημικό στοιχείο ή συντηρητικό. Είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν. Το μαύρο σκόρδο έχει γλυκιά και ευχάριστα καπνιστή γεύση. Η έντονη μυρωδιά και η πικάντικη γεύση του σκόρδου έχουν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ζύμωσης.

Σε τι διαφέρει;

Η όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν που διαφέρει από την κλασική γεύση του λευκού σκόρδου. Η γεύση του μαύρη σκόρδου είναι σαν αυτή ενός αποξηραμένου φρούτου με καπνιστή γεύση, είναι γλυκό και ελαφρώς έχει την υφή τσίχλας. Το συμβατικό σκόρδο— ακόμα και σε μορφή ξηρών παγωμένων χαπιών— αναδίδει μία δυνατή μυρωδιά που διαπερνάει το δέρμα και προκαλεί δυσάρεστη οσμή στο σώμα και στην αναπνοή. Το μαύρο σκόρδο δεν έχει τη δυνατή μυρωδιά του σκόρδου και μπορεί να καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες χωρίς τις οσφρητικές παρενέργειες.

Γιατί μας κάνει καλό;

Ενώ έχει τις ίδιες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το λευκό, περιέχει διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών συστατικών, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση του σώματος.

Το σημαντικότερο συστατικό του είναι η S-allylcysteine, η οποία βρίσκεται σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μαύρο σκόρδο σε σχέση με το λευκό, είναι υδατοδιαλυτή και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση της αλισίνης του σκόρδου από τον οργανισμό (η οποία είναι λιποδιαλυτή), ενισχύοντας τον οργανισμό μας απέναντι στις λοιμώξεις. Συμπληρωματικά, το μαύρο σκόρδο περιέχει μέχρι κι 4 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών, όπως Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο αλλά και υδατοδιαλυτά αμινοξέα.

Η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος και οι αντιμικροβιακές, αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμυκητιακές ιδιότητες του μαύρου σκόρδου, αλλά και κάποιες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ, φέρνουν το μαύρο σκόρδο στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και το έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλές.

Πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Οι σεφ πίνουν νερό στο όνομά του, καθώς, όπως λένε, οι χρήσεις του είναι απεριόριστες.

Οι ολόκληρες σκελίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε pesto για σάλτσες ζυμαρικών ή ριζότο, σαν άλειμμα για sandwich ή burger, σε dressing για σαλάτες, σε τζατζίκι, αλλά και για να δώσουν σώμα και άρωμα σε σάλτσες για κρέας ή ψάρι.

Η πούδρα (σκόνη) μαύρου σκόρδου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άρτυμα σε σαλάτες, σούπες, ριζότο ή ζυμαρικά, σε βούτυρο μαύρου σκόρδου για κρέας ή σάλτσες, σε μαρινάδες για κρέατα σχάρας, ακόμα και σαν συστατικό σε ιδιαίτερα κοκτέιλ.

Το μέλι με σκόρδο ταιριάζει εξαιρετικά με τυριά και αλλαντικά, σαν dressing σε σαλάτες, μαζί με μαγιονέζα ή μουστάρδα για spread σε sandwich ή burger ή σαν κρούστα σε ψητό κρέας ή ψάρι.

Τέλος, το χαβιάρι μαύρου σκόρδου θα δώσει έναν διαφορετικό τόνο σε canape και μπουκιές, αλλά και σε sushi.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χάσε 3 κιλά σε έναν μήνα χωρίς δίαιτα!

Είναι εκείνο το αγαπημένο σου τζιν που θέλεις να το φορέσεις! Εκείνο το άτιμο που περιμένει στην ντουλάπα για τις φθινοπωρινές σου εξόδους,αλλά σου...

7 θαυματουργές ιδιότητες του φασκόμηλου στον ανθρώπινο οργανισμό!

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά! Το φασκόμηλο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά προσφέρει «απλόχερα» στον ανθρωπινό οργανισμό σημαντικά οφέλη. Ήδη από την αρχαιότητα, αρκετοί λαοί αναγνώρισαν τη...
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που (δεν πρέπει) κάνουμε σε μία σχέση

Για ανεβασμένη ερωτική διάθεση κάντε πέντε αλλαγές στη διατροφή σας!

Η σεξουαλική λειτουργία εξαρτάται από ποικίλες βιολογικές παραμέτρους, όπως τα επίπεδα των ορμονών, η κυκλοφορία του αίματος και η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων του...

Καταρρίπτεται ο μύθος: Να τι πρέπει να κάνουμε με το φρούτο μετά το φαγητό

Βρισκόμαστε σε μία εποχή που οι ειδικοί επιστήμονες της διατροφής έχουν τις απαντήσεις για οτιδήποτε αφορά το διαιτολόγιό μας αλλά και τις ώρες που...

Η δίαιτα του δρόμου – Δραστικά αποτελέσματα ακόμη και στους πιο … πολυάσχολους

Αυτή η δίαιτα αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που περνάς την μισή και παραπάνω ημέρα σου στο δρόμο. Αδυνάτισμα με πολλαπλές επιλογές σνακ,...

Mπακαλιάρος σκορδαλιά: Η Θρεπτική αξία του

Παραδοσιακό έθιμο στα περισσότερα ελληνικά σπίτια είναι την ημέρα της 25ης Μαρτίου στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρεται μπακαλιάρος με συνοδεία σκορδαλιάς. Οι περισσότεροι από...

Οι 9 ομάδες τροφών που διαλύουν κάθε μορφή καρκίνου!

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από μια διατροφή που περιλαμβάνει σημαντική ποσότητα επεξεργασμένων...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ποιοι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο

Καλοκαίρι ή χειμώνας, άνοιξη ή φθινόπωρο, το σκόρδο συνήθως ταιριάζει με σχεδόν όλες τις...

Τηλεοπτικό «μαύρο» στην ενημέρωση

Τα πανελλαδικά κανάλια των δημόσιων συχνοτήτων απέχουν από την πληροφόρηση των πολιτών για τις...

Τα “θαυματουργά” λαχανικά – Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα φαγητό με λίγο σκόρδο αποτελούν μέρος της... Ελληνικής...

ΓΙΑΤΙ το σκόρδο ανήκει στις υπερ-τροφές

Τέσσερα μυστικά του σκόρδου που πιθανόν δεν γνωρίζετε... Σίγουρα η μυρωδιά του είναι λίγο έντονη...