Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το πολιτικό σύστημα αμήχανο διαπιστώνει ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν… Μωϋσήδες

Έχει πολύ ενδιαφέρον να κοιτάξει κανείς τις αντιδράσεις μέσα στο πολιτικό σύστημα, ύστερα από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Και δεν αναφέρομαι κυρίως στην αντίδραση ενός μέρους τουοργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να συμπυκνωθεί στο «τι ήταν αυτό που μας βρήκε…».

Αυτοί θα περάσουν, ούτως ή άλλως, τα πέντε στάδια του πένθους (άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή), με την αποδοχή να καταλήγει –ίσως– στο «έτσι στρώσαμε, έτσι θα κοιμηθούμε».

Αναφέρομαι καταρχάς στο ΠΑΣΟΚ, που είχε βολευτεί ότι θα είχε διαρκώς να κάνει με έναν ΣΥΡΙΖΑ άνευρο, αδύναμο να εμπνεύσει τα μέλη του, εσωστρεφή και χωρίς πολύ υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, κοντολογίς έναν ΣΥΡΙΖΑ βολικό και εύκολο αντίπαλο για την κάπως ράθυμη πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει να μην διδάσκεται καθόλου από το πόσο στοίχισε στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση η διαβόητη στρατηγική του ώριμου φρούτου.

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα μπορεί να έχει το μονοπώλιο που διεκδίκησε στην απεύθυνση με όρους που να υπερβαίνουν τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς δεξιάς και αριστεράς.

Και βεβαίως αναφέρομαι στην ιδιότυπη σιωπή και έκδηλη αμηχανία που αυτή τη στιγμή έρχεται από το μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό στρατόπεδο ευρύτερα.

Γιατί είναι σαφές ότι στη ΝΔ είχαν βολευτεί στη σκέψη ότι θα είχαν να κάνουν είτε με τον Αλέξη Τσίπρα και την πολεμική που είχαν συνηθίσει να του κάνουν, δαιμονοποιώντας τον για οτιδήποτε, είτε με τις παραλλαγές πολεμικής στον ΣΥΡΙΖΑ που επικέντρωναν στο ότι είναι «κολλημένοι» αριστεροί ή ακόμη και «μαρξιστές», είτε την έμμεση απειλή ότι «εάν ξαναέρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, θα ξαναζήσουμε τις μέρες του καλοκαιριού του 2015»

Τώρα, όμως, έχουν να κάνουν με κάποιον που δεν μπαίνει σε αυτά τα καλούπια, δεν μπορούν να του χρεώσουν την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε «ξύλινη γλώσσα», ούτε αριστερισμό, έναν πολιτικό φαινομενικά τουλάχιστον «άφθαρτο», αστικής προέλευσης και… αμερικανό (και όχι απλώς φιλοαμερικανό).

Επιπλέον, έχουν να κάνουν με ένα πρόσωπο, φωτογενές, ενδιαφέρον, επικοινωνιακό που έρχεται και διεκδικεί να είναι η «μεσσιανική» εκδοχή ηγεσίας που αναλογεί στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας.

Δηλαδή, εκεί που στη ΝΔ θεωρούσαν ότι είχαν το μονοπώλιο στους… Μωυσήδες, μέσα από τον τρόπο που είχαν διαμορφώσει μια ορισμένη εικόνα (και αγιογραφία…) του πρωθυπουργού, τώρα αντιλαμβάνονται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν Μωυσή από την απέναντι πλευρά.

Προφανώς θα μπορούσαν να χτυπήσουν τα πραγματικά αδύναμα σημεία της ηγεσίας Κασσελάκη, δηλαδή το γεγονός ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις, ότι πάει τον ΣΥΡΙΖΑ δεξιότερα έστω και με πιο «υψηλούς» τόνους, τον λαϊκισμό της επιμονής στο πρόσωπο του ηγέτη.

Όμως, τότε θα κινδύνευαν και οι άλλοι πόλοι του πολιτικού σκηνικού να βρεθούν αντιμέτωποι με τις δικές τους προγραμματικές σιωπές, τη δική τους απουσία ξεκάθαρων θέσεων σε πάρα πολλά σημεία, το γεγονός ότι και αυτοί στην πολιτική εικόνα και όχι ουσία έχουν επενδύσει.

Από το… αραχτό ΠΑΣΟΚ μέχρι μια κυβέρνηση που είχε συνηθίσει να είναι μόνη στο γήπεδο και ήλπιζε ότι δεν θα είχε ούτε καν συμβολική αντιπολίτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεβολεύονται με τη νέα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως μάλιστα αυτό το διάχυτο «ξεβόλεμα» να είναι και το μόνο πραγματικό κέρδος από μια διεργασία που κατά τα άλλα δεν ήταν ακριβώς αφετηρία αισιοδοξίας για το μέλλον.

Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Bonus παραγωγικότητας: Σε ισχύ από το 2025 – Άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θεσμοθετείται οριζοντίως στο Δημόσιο σύστημα...

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Παραμένει στην θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ όπως ανακοίνωσε κατά το...

ANT1: Η ανακοίνωση για την ανανέωση της συνεργασίας του Νίκου Χατζηνικολάου

«Ο ΑΝΤ1 ανακοινώνει, με ιδιαίτερη χαρά, την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Νίκο...

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 28/4/2024: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, την Κυριακή 28/4/2024 (αριθμός κλήρωσης 2746), οι τυχεροί αριθμοί ήταν οι...