Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
20.9 C
Athens

Αιφνιδιαστικό διάταγμα Β.Πούτιν: Σε κατάσταση σοκ οι Ιάπωνες – Τους “έσβησε τα φώτα” και πυροδοτεί ενεργειακό πόλεμο Ιαπωνίας-Δύσης!

ΜΜΕ Ιαπωνίας: Απόλυτη καταστροφή!

Η Ρωσία oπλοποιεί τις ενεργειακές ροές τώρα και στην Ανατολή πυροδοτώντας “πόλεμο” Ιαπωνίας-Δύσης για το LNG. Η ρωσική κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό διάταγμα πετά εκτός Αμερικανούς και Ιάπωνες από την εταιρεία Sakhalin Energy Investment Company δημιουργώντας νέα νομική οντότητα με τα περιουσιακά στοιχεία να περνούν στην κατοχή του κράτους (εθνικοποίηση).

Αυτή είναι η απάντηση της Μόσχας στην συμμετοχή του Τόκιο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και διέκοψε τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.

Στις 1/5/2022 το WarNews247 είχε κάνει ειδική αναφορά στο τι ετοιμάζουν Ρώσοι και Κινέζοι στην νήσο Σαχαλίνη. Η Νήσος Σαχαλίνη αποτελεί ύψιστο θέμα ενεργειακής ασφάλειας για την Ιαπωνία και η ρωσική κίνηση είναι απολύτως καταστροφική για το Τόκιο.

Παράλληλα, η ρωσική κίνηση δείχνει και την ευρύτερη στρατηγική στην οποία κινούνται Μόσχα και Πεκίνο: Μηδενισμός ροών ρωσικών καυσίμων προς την συλλογική Δύση και τους συμμάχους της και ανακατεύθυνση του προς την Ευρασία, και όπως θα δούμε, και την Ινδία. Όπως έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό, η Ιαπωνίας έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο Ρωσίας-Κίνας.

Με διάταγμα πετά εκτός Αμερικανούς και Ιάπωνες

Το διάταγμα 5 σελίδων αναφέρει ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση της Ρωσίας να αποφασίσει εάν οι ξένοι μέτοχοι θα παραμείνουν στην Sakhalin Energy Investment Company, μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2 στην ρωσική Άπω Ανατολή.

Μεταξύ των μετόχων είναι ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom (GAZP.MM) (50% συν μία μετοχή) και η Shell (SHEL.L) (27,5% μείον μία μετοχή). Οι κορυφαίες εταιρείες της Ιαπωνίας, η Mitsui & Co (8031.T) και η Mitsubishi Corp (8058.T), κατέχουν μερίδια 12,5% και 10% αντίστοιχα στην εταιρεία.

Το διάταγμα αναφέρει ότι η Gazprom θα διατηρήσει το μερίδιό της, αλλά όλοι οι άλλοι μέτοχοι θα πρέπει να ζητήσουν από την ρωσική κυβέρνηση μερίδιο από την νέα εταιρεία εντός ενός μηνός.

Στη συνέχεια, η ρωσική κυβέρνηση θα αποφασίσει εάν θα επιτραπεί στους μετόχους να διατηρήσουν το μερίδιο που είχαν.

Εάν δεν τους επιτραπεί να διατηρήσουν το μερίδιό τους, η κυβέρνηση θα πουλήσει τα μερίδιά τους και θα κρατήσει τα έσοδα σε ειδικό λογαριασμό του μετόχου.

Τα έσοδα από αυτόν τον λογαριασμό μπορούν να αποσταλούν στον μέτοχο ή να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή απροσδιόριστων ζημιών στο πλαίσιο της συμφωνίας κατανομής της παραγωγής.

Το ρωσικό δίκαιο εφαρμόζεται στις νομικές σχέσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας. Διαφορές που προκύπτουν από νομικές σχέσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας υπόκεινται σε εξέταση στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Μόσχας.

Ο λόγος αυτής της απόφασης, όπως αναφέρεται στο διάταγμα, είναι η απειλή για τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας λόγω της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυρώσεων της Δύσης.

Ο πόλεμος περιορίζει τον αριθμό των πιθανών αγοραστών, κυρίως σε κρατικές εταιρείες από χώρες που είναι ουδέτερες ή φιλικές προς τη Ρωσία, όπως η Sinopec, ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Κίνας ή η ongc Videsh, ο διεθνής βραχίονας της India’s Oil and Natural Gas Corporation (η οποία κατέχει ήδη το 20% της Sakhalin-I).

Η Shell βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με μια κοινοπραξία ινδικών ενεργειακών εταιρειών για να πουλήσει το μερίδιό της στο Sakhalin-2, ανέφεραν τρεις πηγές.

Στο πλαίσιο του έργου Sakhalin-2, αναπτύσσονται δύο πεδία στα βορειοανατολικά του Sakhalin – το Piltun-Astokhskoye και το Lunskoye. Η υποδομή του περιλαμβάνει τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες, μια ολοκληρωμένη χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας, έναν τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου και μια μονάδα LNG με χωρητικότητα σχεδιασμού 9,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.

Η Ρωσία πυροδοτεί ενεργειακό πόλεμο Ιαπωνίας-Δύσης!

“Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει το έργο Sakhalin 2, σημαντικό για την ενεργειακή της ασφάλεια, ακόμη και αν της ζητηθεί να φύγει, είχε δηλώσει ο Ιάπωνας υπουργός βιομηχανίας τον Μάιο. Αυτό ειπώθηκε γιατί η Ιαπωνία είναι σε δεινή θέση καθώς δεν έχει αγωγούς ή δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που να τη συνδέουν με άλλες χώρες.

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο. Περίπου το 60% του LNG που παράγεται από το “Sakhalin 2” αγοράζεται από ιαπωνικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες φυσικού αερίου στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% του συνόλου του LNG που εισάγεται από την Ιαπωνία.

Η ρωσική αυτή κίνηση στοχεύει στο να περιορίσει τις παγκόσμιες αγορές καυσίμων για τη Δύση και θα προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας για εναλλακτικές πηγές εισαγωγών.

Αυτό θα ωθήσει το Τόκιο να αγοράσει φυσικό αέριο από άλλες αγορές που είναι ήδη φορτωμένες ενώ θα επιβαρύνει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμων.

«Εάν το έργο Sakhalin, το οποίο προμηθεύει την Ιαπωνία σε ανταγωνιστικές τιμές, βρίσκεται σε τέτοια αδιέξοδη κατάσταση, οι τιμές spot κινδυνεύουν να αυξηθούν περαιτέρω, κάτι που θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει πανικό στην αγορά», δήλωσε ο Hiroshi Hashimoto, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας στην Ιαπωνία.

Το LNG είναι ήδη περιορισμένο. Επιπλέον, οι Ασιάτες αγοραστές χάνουν από την Ευρώπη σε τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι το LNG από τις ΗΠΑ ευνοεί προορισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο ως την Ισπανία αντί για την Ιαπωνία ή την Κίνα. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έσπευσαν ήδη να αγοράσουν περισσότερα καύσιμα κατά τη διάρκεια ενός ρεκόρ καύσωνα στα τέλη Ιουνίου, συμβάλλοντας σε υψηλότερες τιμές LNG στην Ασία.

Η παγκόσμια αγορά LNG αναμένεται να παραμείνει “σφιχτή” μέχρι το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πρόσθετη προμήθεια από νέα εργοστάσια στο Κατάρ και τις ΗΠΑ θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί, προκαλώντας συνεχή ανταγωνισμό και ελλείψεις σε εκείνα τα έθνη που δεν μπορούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές.

Εάν η Ιαπωνία επιλέξει να αποχωρήσει, τότε θα έρθει σε ενεργειακό πόλεμο με την Δύση, πληρώνοντας τεράστιο τμήμα αφού οι αγορές θα εκτοξευτούν παγκοσμίως, αλλά στην Ιαπωνία κυριολεκτικά η αύξηση θα είναι εκρηκτική υποθηκεύοντας όλη την οικονομία της.

“Το Τόκιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια επιλογή μεταξύ της ενότητας των G-7 και της ενεργειακής της ασφάλειας λόγω της ρωσικής απόφασης για το έργο Sakhalin-2” αναφέρουν ιαπωνικά ΜΜΕ και προσθέτουν:

“Υπάρχουν δύο επιλογές, είτε συμφωνία της Mitsui και της Mitsubishi με τους όρους της Μόσχας, αλλά τότε το ποσοστό συμμετοχής των ιαπωνικών εταιρειών στο έργο ενδέχεται να αλλάξει, είτε η άρνηση επένδυσης στο νέο φορέα εκμετάλλευσης. Το τελευταίο είναι η χειρότερη επιλογή για το Τόκιο, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος πλήγματος στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στο πλαίσιο της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας”.
Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η απραξία της Ελλάδας αποθράσυνε την Τουρκία και τώρα η απάντηση θα πρέπει να...

Φαίνεται ότι η αιτία πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας, θα είναι η πρωτοφανής διαρροή από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που έγινε πριν από λίγο. Η σοβαρότατη...

Το ακραίο σενάριο που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον Ερντογάν – Tι εκτιμούν...

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια την αποτροπή πιθανού σεναρίου περικύκλωσης ενός μεγάλου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκικά πολεμικά πλοία «Αυτό που...

Στρατηγός Φράγκος: Nα έχουμε το νου μας! Ο Ερντογάν αναζητά νομιμοποίηση από το Συμβούλιο...

”Ο Ερντογάν λειτουργεί απολυταρχικά” Τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής των Τούρκων εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Φράγκος Φραγκούλης, στρατηγός ε.α. και επίτιμος...

Ο Ερντογάν εφαρμόζει το «madman strategy» του Κίσινγκερ λίγο πριν επιτεθεί στην Ελλάδα

Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τον ορατό κίνδυνο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα επιχειρήσει το...

Σε τροχιά σύγκρουσης ο Ερντογάν;

Θα ρισκάρει ο Τούρκος Πρόεδρος μία ολική στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα; Από το 1973, η Τουρκία αναπτύσσει σταθερά μία επιθετική πολιτική αναθεώρησης των...

Δυστυχώς όλες οι προφητείες θα βγουν αληθινές.

Τα καυσόξυλα, λέει, πήγαν 230 ο τόνος και θα φτάσουν στα 300 ευρώ. Το πέλετ ήδη κοστίζει διπλάσια τιμή από πέρυσι. Πάει και η ενέργεια. Τέλος χρόνου “πρόνοιας”...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας;

Ξεκινάμε από τα βασικά. Οι δέξιοι ψηφοφόροι έχουν αποδείξει διαχρονικά την επαναστατικότητά τους. Ήτοι, το εκλογικό μαύρισμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις λανθασμένες πολιτικές που εφάρμοσαν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,224ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Βλάντιμιρ Πούτιν! Μπλόφα ή πραγματική απειλή; Απειλείται η Ελλάδα;

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε συναγερμό βρίσκεται η Δύση από την ημέρα που ο Ρώσος...

Βαρύ πλήγμα για Ερντογάν: Η «λυκοφιλία» με τον Πούτιν «στοίχισε» 27 δισ. δολαρίων στην Τουρκία από το μπλόκο των F-35 

Αν και ο Ερντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα...

Διάγγελμα Πούτιν: Κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία – «Υπήρξε πυρηνικός εκβιασμός»

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του ο Ρώσος Πρόεδρος κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές...

Bloomberg: Το όπλο της ενέργειας θα «εκπυρσοκροτήσει» κατά του Πούτιν

Διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο Πούτιν θα έχει συνέπειες παρόμοιες με...