Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.5 C
Athens

Αν θες να φρικάρεις, δες μερικά μόνο από όσα ξέρει η Google για εσένα (φωτό)

Και το πραγματικά τρομακτικό είναι ότι εμείς έχουμε δώσει το «ελεύθερο» στον τεχνολογικό κολοσσό για να κάνει ό,τι θέλει τα προσωπικά μας στοιχεία.

Πόσες φορές όλοι μας δεν έχουμε πατήσει «Αποδοχή» σε terms and conditions όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά μια εφαρμογή ή χρησιμοποιούμε μια (δωρεάν συνήθως) υπηρεσία;

Πάρα πολλές, αν όχι πάντα.

Πέρα από αυτό, είμαστε σίγουροι ότι αν ψάξετε θα δείτε ότι έχετε δώσει πρόσβαση μέσω μικροφώνου του κινητού σας σε διάφορες υπηρεσίες που ίσως δεν ξέρατε καν ότι υπήρχαν.

Όπως και τα location services σας, είναι ανοιχτά και πάντα «πρόθυμα» να δώσουν την τοποθεσία σας σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο.

Μετά το σκάνδαλο με το Facebook και την Cambridge Analytica, διάφοροι χρήστες και δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν λίγο παραπάνω τι στοιχεία κρατάνε οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως για παράδειγμα η Google, από τα τηλέφωνά μας και τους υπολογιστές μας.

Και τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

Πριν όμως διαβάσεις, να θυμάσαι πάντα μια μεγάλη αλήθεια του marketing: «Αν το προϊόν διατίθεται δωρεάν, τότε μάλλον εσύ είσαι το προϊόν».

Ας δούμε λοιπόν μερικά από όσα ξέρει η Google για εμάς:

Η Google αποθηκεύει την τοποθεσία σας (αν βέβαια την έχετε ενεργοποιήσει) κάθε φορά που ανοίγετε το τηλέφωνό σας! Έτσι μπορείτε να δείτε με χρονολογική σειρά, αναλυτικά που πήγατε από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε την Google στο τηλέφωνό σας! Πραγματικά τρομακτικό. Δείτε το δικό σας εδώ.

Η Google αποθηκεύει το ιστορικό αναζήτησης σε όλες τις συσκευές σας σε ξεχωριστή βάση δεδομένων, οπότε ακόμα για παράδειγμα και αν διαγράψετε το ιστορικό αναζήτησης από το κινητό σας τηλέφωνο, η Google συνεχίζει να αποθηκεύει τα ΠΑΝΤΑ μέχρι να τα διαγράψετε οι ίδιοι από ΟΛΕΣ τις συσκευές σας και τους υπολογιστές σας! Δείτε το δικό σας activity εδώ.

Η Google δημιουργεί ένα προφίλ διαφήμισης βασισμένο στις πληροφορίες σας συμπεριλαμβανομένου του μέρους που ζείτε, του φύλου σας, της ηλικίας σας, των χόμπι σας, της δουλειά σας, των πολιτικών σας πεποιθήσεων, της οικογενειακής σας κατάστασης, ακόμα και του βάρους σας! Δείτε το δικό σας προφίλ εδώ.

Η Google αποθηκεύει πληροφορίες για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, πόσο συχνά τις χρησιμοποιείτε, πού τις χρησιμοποιείτε και με ποιους χρησιμοποιείτε! Για παράδειγμα με ποιον μιλάτε στο Facebook, σε ποιες χώρες μιλάτε, μέχρι και ποια ώρα πηγαίνετε για ύπνο. Για δείτε εδώ το δικό σας.


Η Google αποθηκεύει όλο το ιστορικό σας στο YouTube. Σιγά το κακό θα μας πείτε. Αλλά όμως, με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν αν είστε γονέας, εάν είστε δημοκράτης, εάν είστε ακροδεξιός (ελπίζουμε πως όχι), αν έχετε κατάθλιψη ή τάσεις αυτοκτονίας, αν είστε χαρούμενος, αν σας αρέσουν τα μπουζούκια ή οι συναυλίες κ.α, και έτσι σας «σερβίρει» και τις ανάλογες διαφημίσεις. Δείτε το δικό σας.

Τέλος, η Google σας προσφέρει την επιλογή να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα που αποθηκεύει εκείνη σχετικά με εσάς. Αν λοιπόν ζητήσετε να τα κατεβάσετε, θα μείνετε έκπληκτοι με το μέγεθος του αρχείου καθώς το μέγεθός του θα ξεπερνά τα 2-3 GB! Όχι MB, GB! Και εκεί υπάρχουν όλα: το Calendar σας, τα Google Hangout σας, το ιστορικό τοποθεσίας σας, η μουσική που ακούτε, τα βιβλία που έχετε αγοράσει, τα chats που βρίσκεστε, τα sites που έχετε δημιουργήσει, τα τηλέφωνα που έχετε στην κατοχή σας, τα share που έχετε κάνει στο Internet, ακόμα και πόσα βήματα περπατάτε μέσα σε μια μέρα! Κυριολεκτικά όλη η ζωή σας! Κατεβάστε το δικό σας εδώ.


Και το πιο τρομακτικό βέβαια είναι ότι εμείς έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας στην Google και στο Facebook και σε άλλες υπηρεσίες ή social networks για να αποθηκεύει και να κάνει ό,τι θέλει τα προσωπικά μας δεδομένα.

Οπότε την επόμενη φορά που ανυπομονείτε να δοκιμάσετε μια νέα εφαρμογή ή μια υπηρεσία, ρίξτε μια ματιά πριν στους όρους και τις προϋποθέσεις πριν πατήσετε «αποδέχομαι».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η Google καταβάλει 5 δισ. δολάρια διότι μας παρακολουθούσε στον Chrome

Το ποσό των 5 δισ. δολαρίων συμφώνησε να καταβάλει η Google, προκειμένου να διευθετήσει...

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού...

Στα 40+ η γυναίκα ξέρει να επιλέγει, να ζει και να ερωτεύεται!

Από τα 40 και μετά η γυναίκα ξέρει πια τι ζητάει και τι θέλει....

H Google δημιούργησε εφαρμογή προειδοποίησης για τους σεισμούς

Ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την Google ενεργοποιήθηκε και στη χώρα...