Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021
26.8 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 Σεπτεμβρίου η Αθήνα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1834.... Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

Ανησυχία στη Μόσχα: “Ο άξονας Ελλάδας-ΗΠΑ απειλεί σοβαρά την συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας”

Μόσχα: “Αμερικανική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα”

“H συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) LNG στην Ευρώπη. Όμως η νίκη αυτή πλέον απειλείται σοβαρά από τον άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας” αναφέρουν Ρώσοι αναλυτές.

Οι Ρώσοι σημειώνουν πως ο ενεργειακός αυτός πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση μετά και την απόφαση εκσυγχρονισμού των ελληνικών υποδομών και ειδικότερα των λιμανιών σε Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά “πέρασαν” σε ελληνικά χέρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την Γερμανία η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πλέον πελάτης της Gazprom. Η Τουρκία εισήγαγε συνολικά 14,64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2017 όταν την ίδια περίοδο είχε γίνει εισαγωγή 14,436 bcm.
Η Ουκρανία αντικαταστάθηκε ως ενεργειακός κόμβος

Ας δούμε τι αναφέρουν Ρώσοι αναλυτές:

“Μετά από σχεδόν επτά χρόνια συνεχών δοκιμασιών, μπορεί να συνοψιστεί ότι η πολιτική αντικατάστασης της διέλευσης φυσικού αερίου από την Ουκρανία από άλλες κατευθύνσεις έχει αρχίσει να αποφέρει ορισμένα αποτελέσματα

Η Ουκρανία ήταν πάντα ένας δύσκολος εταίρος για τη Ρωσία στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Η θλιβερή εμπειρία των δύο “πολέμων φυσικού αερίου” ανάγκασε τη Μόσχα να ξεκινήσει την κατασκευή εναλλακτικών αγωγών, των Nord Stream 2 και Turkish Stream.

Αφού η Ουάσιγκτον έλαβε τα “κλειδιά” του Κιέβου προχώρησε στην προετοιμασία εξαγωγικής υποδομής στις ΗΠΑ και στην δημιουργία τερματικών ΥΦΑ στην Ευρώπη. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μία ενεργειακή κρίση που θα οδηγούσε σε αύξηση τις τιμές κάνοντας ελκυστικότερο το αμερικανικό ΥΦΑ. Το αμερικανικό σχέδιο ενεργειακού ελέγχου της Ευρώπης είναι έτοιμο με διακλαδώσεις και δημιουργίες τερματικών σταθμών LNG απ’ άκρη σε άκρη.


Τρία προβλήματα έπληξαν τις ΗΠΑ

Πρώτον, το 2020, η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε απροσδόκητα ολόκληρο τον κόσμο. Λόγω των εκτεταμένων lockdown, η ζήτηση των καταναλωτών, η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκαν δραματικά. Κατά συνέπεια, οι τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν επίσης. Αυτό έπληξε σοβαρά τη βιομηχανία ΥΦΑ των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων έργων και το πάγωμα δημιουργίας νέων.

Δεύτερον, ο χειμώνας του 2020-2021 αποδείχθηκε ασυνήθιστα παγωμένος. Επικράτησε παγετός σε Ευρώπη και Ασία. Οι μισές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έμειναν κενές καθώς οι Ευρωπαίοι έπρεπε να κάψουν μεγάλες ποσότητες “μπλε καυσίμου” για θέρμανση. Αλλά η συμπλήρωσή τους είναι τώρα προβληματική. Στις αρχές του 2021 υπάρχει ανάκαμψη του LNG στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η κατανάλωση ΥΦΑ αυξήθηκε μαζί με την τιμή του από ό, τι στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί έστειλαν τα δεξαμενόπλοια τους εκεί.

Τρίτον, η Gazprom έχει σχεδόν ολοκληρώσει το τεράστιο έργο με την κατασκευή αγωγών παράκαμψης γύρω από την Ουκρανία. Η πρώτη γραμμή του Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, μέσω της οποίας το αέριο μπορεί να μεταβεί στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο. Επιπλέον ολοκληρώνεται και η δεύτερη γραμμή. Στην επικράτεια της ΕΕ, ολοκληρώθηκε επίσης η σύνδεση του Turkish Stream με Σερβία και η Ουγγαρία. Ήδη από την 1η Οκτωβρίου θα μεταφέρει έως και 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Από την Ουγγαρία, σύντομα θα είναι δυνατή η σύνδεση του αγωγού με τον περίφημο κόμβο στην Αυστρία, από όπου το “μπλε καύσιμο” θα διανεμηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αμερικανική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα

Πρόσφατα ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αν και το μέλλον του Σκαραμαγκά συνδέθηκε άμεσα με την ναυπήγηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εντούτοις η λειτουργία των ναυπηγείων στην Ελλάδα (Σύρος-Ελευσίνα-Σκαραμαγκάς) θα έπρεπε να προσφέρουν ένα συνδυαστικό έργο το οποίο πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σκοπός είναι ο τεράστιος στόλος LNG Ships των Ελλήνων εφοπλιστών να μεταφέρει το Αμερικανικό και Αραβικό ΥΦΑ προς τους σταθμούς υγροποίησης της Μεσογείου.

Η απόκτηση του Σκαραμαγκά από τον Γιώργο Προκοπίου θα «επαναπατρίσει» πολλούς εφοπλιστές και κυρίως τους ιδιοκτήτες των LNG Carriers.

Τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να υποστηρίξει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελείτο από μια Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) για τη λήψη, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του LNG (συμπληρωμένου από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει το FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (NNGS).

Λιμάνι Καβάλας

Σε κύρια εμπορευματική πύλη προς τα ανατολικά Βαλκάνια φιλοδοξεί να εξελιχθεί και το λιμάνι της Καβάλας, κι ενώ προχωρά από το ΤΑΙΠΕΔ η υπο-παραχώρηση τμήματος του λιμένα Φίλιππος Β΄.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την άμεση σύνδεση με την Εγνατία, το λιμάνι αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση και στο σιδηρόδρομο από τη μονή γραμμή Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, μήκους 206 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται στο “πλέγμα” των mega projects που προχωρούν με ανταγωνιστικό διάλογο.

Συνολικά ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διαχειρίζεται τέσσερα λιμάνια, τον κεντρικό λιμένα “Απόστολος Παύλος”, που εξυπηρετεί αποκλειστικά επιβατική κίνηση, το λιμάνι “Φίλιππος Β’” για διακίνηση εμπορευμάτων, το λιμάνι της Κεραμωτής (πλοία Ro-Ro και αλιευτικά) και το λιμάνι Ελευθερών (διακίνηση φορτίων και εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών).

Oι Αμερικανοί δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια…

Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Είναι η Δημοκρατία εναντίον της Απολυταρχίας ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Ανάκριση του Αδίστακτου Παρεμβατισμού στα Εσωτερικά Ξένων Χωρών By Patrick J. Buchanan, *7-9-21  Μετάφραση: Μ. Στυλιανού «Βρισκόμαστε σήμερα πραγματικά σε έναν ιδεολογικό πόλεμο με τη Ρωσία του...

Υπόθεση Πολάκη – Επικοινωνιακό βατερλό για Τσίπρα, περίγελος ο εμβολιασμένος… αντιεμβολιαστής Κρητικός

Με την ουρά στα σκέλια αποχώρησε «καθολικώς διαμαρτυρόμενος» από την μάχη για την ηγεσία του αντιεμβολιαστικού κινήματος ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας όλες τις φιλοδοξίες του...
Ποιες περιοχές έχουν προβλήματα με το ρεύμα

Ρεύμα σε τιμές Ελβετίας, με μισθούς Βουλγαρίας

Ακόμα και οι φανατικοί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν έχουν τολμήσει να ισχυριστούν ότι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά παράγουν φτηνή ηλεκτρική ενέργεια. Απλά, φορτώνουν...

Η αλαζονεία της εξουσίας και η ψευδεπίγραφη εκδοχή της λαϊκότητας

Φορές φορές έχω την αίσθηση ότι αποτυπώνω σε ημερολόγιο κι όχι σε άρθρο τις σκέψεις, τους στοχασμούς και την προσωπική μου εκτίμηση για την...

Oι αποφάσεις Μητσοτάκη για «επανεκκίνηση της κυβέρνησης» – Ποιες κινήσεις «ξεκλειδώνουν» τον ανασχηματισμό

Την ερχόμενη Τρίτη, πολλοί εκτιμούν ίσως ακόμη και την Δευτέρα, θα ανακοινωθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρέφοντας από το ταξίδι...

Οι μύθοι για τις φωτιές, τα αιολικά και τους εμπρηστές

Διακινούνται σε συζητήσεις online και offline -ακόμη και από τα χείλη αρμοδίων- διάφορες προτάσεις ή/και «κατηγορώ» τα οποία είτε δεν ευσταθούν είτε αγγίζουν τη...

Αλήθειες για τις δασικές πυρκαγιές

Ο Διευθυντής Δασών Ημαθίας κ. Νίκος Μέντης, σε ανάρτηση που έκανε στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γράφει αλήθειες για τις δασικές...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

AUKUS: Η Γαλλία ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις...

ΗΠΑ: Στο στόχαστρο νομοσχεδίου οι Γκρίζοι Λύκοι

Τη λεπτομερή καταγραφή της αντιαμερικανικής δράσης των Γκρίζων Λύκων αλλά και το ενδεχόμενο της...

AUKUS: Κοινό μέτωπο ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας απέναντι στην Κίνα

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσαν την τριμερή συνεργασία...

Εταιρεία βιοτεχνολογίας στις ΗΠΑ θέλει να αναδημιουργήσει τα μαμούθ

Την επιστροφή των μαλλιαρών μαμούθ, ενός είδους που εξαφανίστηκε πριν από 4.000 χρόνια, στα...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή