Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ανησυχία στη Μόσχα: “Ο άξονας Ελλάδας-ΗΠΑ απειλεί σοβαρά την συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας”

Μόσχα: “Αμερικανική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα”

“H συμμαχία Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας πέτυχε την πρώτη νίκη εναντίον του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) LNG στην Ευρώπη. Όμως η νίκη αυτή πλέον απειλείται σοβαρά από τον άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας” αναφέρουν Ρώσοι αναλυτές.

Οι Ρώσοι σημειώνουν πως ο ενεργειακός αυτός πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση μετά και την απόφαση εκσυγχρονισμού των ελληνικών υποδομών και ειδικότερα των λιμανιών σε Καβάλα-Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά “πέρασαν” σε ελληνικά χέρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την Γερμανία η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος πλέον πελάτης της Gazprom. Η Τουρκία εισήγαγε συνολικά 14,64 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 2017 όταν την ίδια περίοδο είχε γίνει εισαγωγή 14,436 bcm.
Η Ουκρανία αντικαταστάθηκε ως ενεργειακός κόμβος

Ας δούμε τι αναφέρουν Ρώσοι αναλυτές:

“Μετά από σχεδόν επτά χρόνια συνεχών δοκιμασιών, μπορεί να συνοψιστεί ότι η πολιτική αντικατάστασης της διέλευσης φυσικού αερίου από την Ουκρανία από άλλες κατευθύνσεις έχει αρχίσει να αποφέρει ορισμένα αποτελέσματα

Η Ουκρανία ήταν πάντα ένας δύσκολος εταίρος για τη Ρωσία στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Η θλιβερή εμπειρία των δύο “πολέμων φυσικού αερίου” ανάγκασε τη Μόσχα να ξεκινήσει την κατασκευή εναλλακτικών αγωγών, των Nord Stream 2 και Turkish Stream.

Αφού η Ουάσιγκτον έλαβε τα “κλειδιά” του Κιέβου προχώρησε στην προετοιμασία εξαγωγικής υποδομής στις ΗΠΑ και στην δημιουργία τερματικών ΥΦΑ στην Ευρώπη. Αυτό που χρειαζόταν ήταν μία ενεργειακή κρίση που θα οδηγούσε σε αύξηση τις τιμές κάνοντας ελκυστικότερο το αμερικανικό ΥΦΑ. Το αμερικανικό σχέδιο ενεργειακού ελέγχου της Ευρώπης είναι έτοιμο με διακλαδώσεις και δημιουργίες τερματικών σταθμών LNG απ’ άκρη σε άκρη.


Τρία προβλήματα έπληξαν τις ΗΠΑ

Πρώτον, το 2020, η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε απροσδόκητα ολόκληρο τον κόσμο. Λόγω των εκτεταμένων lockdown, η ζήτηση των καταναλωτών, η βιομηχανική παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκαν δραματικά. Κατά συνέπεια, οι τιμές για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν επίσης. Αυτό έπληξε σοβαρά τη βιομηχανία ΥΦΑ των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων έργων και το πάγωμα δημιουργίας νέων.

Δεύτερον, ο χειμώνας του 2020-2021 αποδείχθηκε ασυνήθιστα παγωμένος. Επικράτησε παγετός σε Ευρώπη και Ασία. Οι μισές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έμειναν κενές καθώς οι Ευρωπαίοι έπρεπε να κάψουν μεγάλες ποσότητες “μπλε καυσίμου” για θέρμανση. Αλλά η συμπλήρωσή τους είναι τώρα προβληματική. Στις αρχές του 2021 υπάρχει ανάκαμψη του LNG στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου η κατανάλωση ΥΦΑ αυξήθηκε μαζί με την τιμή του από ό, τι στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό οι παραγωγοί έστειλαν τα δεξαμενόπλοια τους εκεί.

Τρίτον, η Gazprom έχει σχεδόν ολοκληρώσει το τεράστιο έργο με την κατασκευή αγωγών παράκαμψης γύρω από την Ουκρανία. Η πρώτη γραμμή του Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, μέσω της οποίας το αέριο μπορεί να μεταβεί στην Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο. Επιπλέον ολοκληρώνεται και η δεύτερη γραμμή. Στην επικράτεια της ΕΕ, ολοκληρώθηκε επίσης η σύνδεση του Turkish Stream με Σερβία και η Ουγγαρία. Ήδη από την 1η Οκτωβρίου θα μεταφέρει έως και 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Από την Ουγγαρία, σύντομα θα είναι δυνατή η σύνδεση του αγωγού με τον περίφημο κόμβο στην Αυστρία, από όπου το “μπλε καύσιμο” θα διανεμηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αμερικανική αντεπίθεση με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα

Πρόσφατα ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αν και το μέλλον του Σκαραμαγκά συνδέθηκε άμεσα με την ναυπήγηση των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού εντούτοις η λειτουργία των ναυπηγείων στην Ελλάδα (Σύρος-Ελευσίνα-Σκαραμαγκάς) θα έπρεπε να προσφέρουν ένα συνδυαστικό έργο το οποίο πρωτίστως θα εξυπηρετούσε τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σκοπός είναι ο τεράστιος στόλος LNG Ships των Ελλήνων εφοπλιστών να μεταφέρει το Αμερικανικό και Αραβικό ΥΦΑ προς τους σταθμούς υγροποίησης της Μεσογείου.

Η απόκτηση του Σκαραμαγκά από τον Γιώργο Προκοπίου θα «επαναπατρίσει» πολλούς εφοπλιστές και κυρίως τους ιδιοκτήτες των LNG Carriers.

Τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 166,7 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στην Επιτροπή τα σχέδιά της να υποστηρίξει την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελείτο από μια Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) για τη λήψη, αποθήκευση και επαναεριοποίηση του LNG (συμπληρωμένου από μόνιμες υπεράκτιες εγκαταστάσεις, όπως σύστημα πρόσδεσης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συνδέσει το FSRU με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (NNGS).

Λιμάνι Καβάλας

Σε κύρια εμπορευματική πύλη προς τα ανατολικά Βαλκάνια φιλοδοξεί να εξελιχθεί και το λιμάνι της Καβάλας, κι ενώ προχωρά από το ΤΑΙΠΕΔ η υπο-παραχώρηση τμήματος του λιμένα Φίλιππος Β΄.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την άμεση σύνδεση με την Εγνατία, το λιμάνι αναμένεται να αποκτήσει πρόσβαση και στο σιδηρόδρομο από τη μονή γραμμή Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες, μήκους 206 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο συμπεριλαμβάνεται στο “πλέγμα” των mega projects που προχωρούν με ανταγωνιστικό διάλογο.

Συνολικά ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας διαχειρίζεται τέσσερα λιμάνια, τον κεντρικό λιμένα “Απόστολος Παύλος”, που εξυπηρετεί αποκλειστικά επιβατική κίνηση, το λιμάνι “Φίλιππος Β’” για διακίνηση εμπορευμάτων, το λιμάνι της Κεραμωτής (πλοία Ro-Ro και αλιευτικά) και το λιμάνι Ελευθερών (διακίνηση φορτίων και εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών).

Oι Αμερικανοί δείχνουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα ελληνικά λιμάνια…

Aρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου...

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του...

Haaretz: Πράσινο φως των ΗΠΑ σε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα με αντάλλαγμα περιορισμένη δράση κατά Ιράν

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με το ισραηλινό σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα με αντάλλαγμα...

Λήξη συναγερμού στην Εθνική Ελλάδας: Η UEFA ενημέρωσε επίσημα ότι δεν υπάρχει θετικό δείγμα Έλληνα ποδοσφαιριστή!

Μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος και γιατί διέρρευσε τις φήμες Σύμφωνα με πληροφορίες , η...