Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
22.3 C
Athens

ΑΠΟΨΗ: Άνθρωποι και ρόλοι

Όταν μπαίνετε στο αεροπλάνο και σας υποδέχεται μια συμπαθής αεροσυνοδός, δεν ρωτάτε – είμαι βέβαιος – αν ο πιλότος έχει δίπλωμα.

Του Λευτέρη Κουσούλη*

Όταν γράφετε το παιδί σας στο σχολείο, δεν θα ζητήσετε – φρονώ – να σας δείξουν το πτυχίο του δασκάλου ή της δασκάλας του.

Έχετε εμπιστοσύνη. Ότι τα πράγματα θα γίνουν κανονικά. Ότι οι άνθρωποι που θα διεκπεραιώσουν τους αντίστοιχους ρόλους έχουν την ικανότητα, τα προσόντα, την επάρκεια να ανταποκριθούν στις μικρές ή μεγάλες απαιτήσεις που συνοδεύουν αυτούς τους ρόλους. Και σωστά. Χωρίς εμπιστοσύνη, κοινωνική λειτουργία και συνύπαρξη δεν υπάρχει.

Αυτό που οι πολίτες φαίνεται στοιχειωδώς να θεωρούν αυτονόητο ως αναγκαίο, διαγράφουν συχνά από τη σκέψη τους και παραμερίζουν από την κρίση τους μπροστά στην κάλπη.

Η κάλπη από τη φύση της είναι μια πρόσκληση ευθύνης. Σε καλεί να επιλέξεις κάτι και να απορρίψεις, αποδοκιμάζοντάς το στην πράξη, κάτι άλλο.

Στην κάλπη της εκλογής ο πολίτης υπογράφει μια απόφαση, εκφράζει μια εμπιστοσύνη. Μια εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που επιλέγει ως αντιπροσώπους του, ότι είναι ικανά, έχουν τις γνώσεις, την επάρκεια και το σθένος να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.

Αν και γνωρίζει ο πολίτης το βάρος του δημόσιου ρόλου, το παραγνωρίζει συχνά και το αποφεύγει. Αν και γνωρίζει ότι οι αντιπρόσωποί του ίσως κληθούν να πάρουν αποφάσεις ζωής και θανάτου στο μέτωπο του ρόλου τους, δεν το αντέχει στο μέτωπο της ατομικής του κρίσης και το περιγελά, πολλές φορές και το χλευάζει. Πάντως συχνά το προσπερνάει.

Για το δύσκολο μέτωπο της κοινής πορείας, ο σοφός λαός υιοθετεί συχνά κριτήρια διασημότητας και μιντιακής δημοφιλίας. Και μαζί με τους δημοφιλείς αστέρες διασκεδάζει τους μύχιους φόβους του για την τραγικότητα της ζωής και του θανάτου.

Τα κόμματα – ΝΔ και ΠαΣοΚ κατ’ εξοχήν – έχουν μεγάλη ευθύνη για τη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση. Εργάστηκαν γι’ αυτό, την τροφοδότησαν και την εκμεταλλεύτηκαν. Θεώρησαν φυσική αυτή την κατάσταση που αποδυναμώνει ένα σώμα αντιπροσώπων, καθώς αυτό συγκροτείται από ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι απολύτως ανεπαρκείς για αυτό που εκλέγονται.

Αν προσθέσουμε σε αυτό και τη λειτουργία του επιγονισμού, που νομιμοποιεί πολιτικούς εκφραστές λόγω της οικογενειακής τους προέλευσης, αντιλαμβανόμαστε γιατί ο οικισμός «Ελλάς», σιγά-σιγά και με τα χρόνια, βρέθηκε προοδευτικά σε μεγάλη πολιτική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα πρωτόγνωρα δύσκολα μέτωπα της εποχής. Το πλήρωμα της γέφυρας δεν ήταν ικανό να κυβερνήσει το σκάφος στη φουρτούνα.

Το μοντέλο αυτό έχει εξαντληθεί. Η ανεπάρκεια των κυβερνητικών αντιπροσώπων φέρνει τραγικά στην πρώτη γραμμή την ανεπάρκεια ενός πολιτικού «συστήματος» που, απελπιστικά συντηρητικό και προσανατολισμένο κυρίως στον εαυτό του, αδιαφόρησε για την αναγκαία επάρκειά του, την πρώτη προϋπόθεση κάθε αποτελέσματος.

Τραγικά θυμίζει η ζωή τις αλήθειες της. Αυτοί που αν τους έδιναν να πετάξουν ένα τζάμπο θα δήλωναν φοβισμένοι ότι δεν ξέρουν και δεν μπορούν, ας μην είναι έτοιμοι αύριο να προσέλθουν στο πύρινο μέτωπο του δημόσιου χώρου. Γιατί εκεί δεν θα προλάβουν ούτε να φοβηθούν. Εκεί, στον τόπο της δοκιμασίας, θα είναι αργά για αυτούς ακόμα και να υποψιαστούν ότι η προσέλευση στην πολιτική είναι η εκούσια προσέλευση στην τραγωδία.

Όπως είναι δραματικά αργά και για τον κ. Τσίπρα και για τους κυβερνητικούς ομοίους του.


*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία(2007)
  • Ήττα της Πολιτικής –18 θέσεις απέναντι(2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ –Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας(2009)
  • Σταθεροί Τόποι(2012)
  • Έξω από το καταφύγιο –Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το ξύπνημα του Μητσοτάκη στην Ε.Ε., το σκίσιμο των μνημονίων από τον Σταϊκούρα, το...

Δύο-τρεις κινήσεις και ειδήσεις, οι οποίες αποτελούν contrarian story στο εχθρικό και πολεμικό κλίμα που υπάρχεις αγορές, έδωσαν έναν τόνο σχετικής αισιοδοξίας χθες. Η αναφορά...

Θρίλερ με την ευλογιά των πιθήκων: Πώς ήξεραν από το 2021 ότι θα ξεσπάσει...

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την ανεύρεση του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς. Τι ακριβώς συμβαίνει και ο...

Φρόντισε να απολαύσεις όσο μπορείς και όσο προλαβαίνεις αυτό το καλοκαίρι, γιατί μυρίζει… πιθηκίλα

Σύμφωνα με τις επίσημες αρχές και τα συστημικά ΜΜΕ, ο σπάνιος ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι πλέον ένας ορατός κίνδυνος για την παγκόσμια...

Αυτά … από το παρελθόν για την Τουρκία

Δεν απέχουν πολύ οι ανακατατάξεις που ζει στις μέρες μας η βορειοανατολική Ευρώπη από αυτές που έζησε η Γηραιά Ήπειρος λίγο πριν και αρκετά...

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, οι αριστερές εμμονές και η «χαρά» της Τουρκίας

Τώρα που όλα «τελείωσαν» (προσωρινά), η σκόνη κατακάθισε και το τοπίο είναι καθαρότερο έχει ένα νόημα να δει κανείς την μεγάλη εικόνα, αυτή που...

«Ρεαλιστική πιθανότητα» ένα πραξικόπημα κατά του Πούτιν – Ρώσοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για την επόμενη...

Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να ακροβατεί τις τελευταίες μέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία. Και όλα αυτά την...

Η μαραμένη ζαρντινιέρα

Μένω σε ένα ευαγές προάστιο. Στο 'χω ξαναπεί. Εδώ μεγάλωσα, εδώ ξαναγύρισα και εδώ μεγαλώνει το παιδί μου. Κι αυτά στα 'χω ξαναπεί. Σ’...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

G7: 50 εκατ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα έρθουν αντιμέτωποι με την πείνα μέσα στους επόμενους...

Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά; Πώς δρουν; Ποιες ασθένειες συνδέονται με την έλλειψή τους; Οι...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Οι φανατικοί άνθρωποι ποτέ δεν θέλουν να κριτικάρουμε τις πράξεις τους…

Μπαμπά, συχνά-πυκνά μου λες ότι πρέπει να είμαι πολύ σταθερή. Όμως, και οι φανατικοί...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Όταν νιώθουμε μόνοι ακόμη και όταν περιτριγυριζόμαστε από ανθρώπους που μας αγαπούν

Πριν αναφερθούμε αναλυτικότερα στην έννοια της "μοναξιάς" καλό θα ήταν να την ξεχωρίσουμε από...