ΑΠΟΨΗ: Δέκα πρωινές (και σταθερές) υποθέσεις κατανόησης

30
ΑΠΟΨΗ: Δέκα πρωινές (και σταθερές) υποθέσεις κατανόησης

Του Λευτέρη Κουσούλη* 

*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:  Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία(2007) Ήττα της Πολιτικής –18 θέσεις απέναντι(2008) Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ –Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας(2009) Σταθεροί Τόποι(2012) Έξω από το καταφύγιο –Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013). 10+10, (2014) Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

1η. Τα ερείπια είναι προϋπόθεση πολιτικής κυριαρχίας.

2η. Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και ο θεσμικός εκφυλισμός είναι συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

3η. Το ύφος, ο λόγος, οι αποφάσεις, οι συμπεριφορές μιλάνε για την αντιδημοκρατική φύση του κυβερνητικού κόμματος.

4η. Η Αριστερά εκ του πυρήνα της θεωρίας είναι ένα μέγα φιλοσοφικοπολιτικό ψεύδος. Η ανθρωπότητα είναι πλέον οπλισμένη με την εμπειρία της εφαρμογής αυτής της θεωρίας.

5η. Βασικός εχθρός της Αριστεράς εκ του πυρήνα της θεωρίας, είναι η ατομική συνείδηση. Η καταστολή κάθε δυνατότητας αυτοπροσδιορισμού της είναι το πρώτο μέλημα κάθε ολοκληρωτισμού.

6η. Εσχατολογική και μεσσιανική η Αριστερά, εκ του πυρήνα της θεωρίας, ασκεί λυτρωτική επιρροή στις καθυστερημένες κοινωνίες, που αντιλαμβάνονται ανορθολογικά τον κόσμο και ασπάζονται κατασκευές μελλοντικής σωτηρίας.

7η. Το αίτημα της ελευθερίας θα βρίσκει απέναντί του κάθε εξουσία. Ο περιορισμός της είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξή της. Μικρότερη εξουσία, περισσότερη ελευθερία.

8η. Η πολιτική σύγκρουση στη χώρα εν όψει των εκλογών θα αναδείξει την καθυστέρηση και την άρνηση του λαού να αξιοποιήσει την εμπειρία της κρίσης.

9η. Παλαιοί αντιπρόσωποι θα δώσουν την έσχατη μάχη διάσωσης ρόλων, πλούτου και επιρροής.

10η. Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης θα εκραγεί σαν ηφαίστειο η ανάγκη μιας νέας, πολιτιστικής και πολιτικής στην βαθύτερη ουσία της πρωτοβουλίας. Τίποτα δεν είναι όπως πριν, τίποτε δεν θα γίνει όπως πριν.

Διαβάστε επίσης:  Σ. Καλεντερίδης: Η αλήθεια για τον Έβρο και οι Γεωπολιτικές βλέψεις της Τουρκίας (βίντεο)

*Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:

  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία(2007)
  • Ήττα της Πολιτικής –18 θέσεις απέναντι(2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ –Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας(2009)
  • Σταθεροί Τόποι(2012)
  • Έξω από το καταφύγιο –Κείμενα για τη συνειδητοποίηση(2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».