Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020
11.7 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Νοεμβρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1935.... Μετά το δημοψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β' επιστρέφει στην Αθήνα, έπειτα από 12 χρόνια εξορίας. Παύει τον πρωθυπουργό Γεώργιο...

ΑΠΟΨΗ: Οποία ντροπή!

Πλανάται στον αέρα τις τελευταίες ημέρες η ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα του Προγράμματος Προσαρμογής για την Ελλάδα. Το γνωστό Μνημόνιο. Και για ό,τι το ακολουθήσει.Η εκφώνηση αυτής της ανάγκης προέρχεται από ξένα χείλη. Ηδη το δηλητήριο της ανορθολογικής σύγκρουσης πυκνώνει στο ήδη δηλητηριασμένο κοινωνικό σώμα.

Μας εγκαλούν οι ξένοι! Οποία ντροπή, διαδίδεται στους διαδρόμους! Οποία ταπείνωση, κραυγάζουν από την ασφάλειά τους οι μαχητές του αντιμνημονίου!

Σε αυτό το υπόστρωμα της αρχικής και αρχέγονης άρνησης της ανάγκης θεμελιώνεται κάθε πολιτική φαντασία, μέσα στην οποία αιχμαλωτίζονται οι λαοί και υποκύπτουν στον πειρασμό και στους κήρυκες των εύκολων λύσεων.

Στη χώρα έλειψε η στοιχειώδης ενότητα. Και εξακολουθεί να λείπει. Ο αυτάρεσκος διχασμός που τροφοδότησε και τροφοδοτεί ο Αλ. Τσίπρας γίνεται για όλα πια τα μέρη η δικαιολογητική βάση της άρνησης αυτής της ενότητας. Και έτσι η χώρα κάνει σταθερά βήματα που την οδηγούν ακόμη πιο βαθιά στην έρημο.

Πρόκειται για την άρνηση της συνειδητοποίησης, στην οποία εν χορώ συμπράττουν οι πολιτικές δυνάμεις. Η συνειδητοποίηση είναι η αποδοχή της οδυνηρής ανάγκης. Αυτή και μόνο αυτή είναι η αφετηρία για να περάσει ένας λαός σε επόμενη φάση. Γνωρίζουμε το βάθος της συντήρησης που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και που – ως συντήρηση – πάλεψε και παλεύει να υψώσει ανάχωμα σε αυτή τη συνειδητοποίηση. Δίκαια φοβάται ότι θα τον παρασύρει η ορμή της.

Δίπλα, ακίνητη στην όχθη, μένει η Αντιπολίτευση. Αυτοπροστατευόμενη από τους κινδύνους που φέρει η ανάγκη η χώρα να περάσει απέναντι.

Σε αυτή τη συνθήκη, είναι λογικό να ηχούν ως «ξένα» τα λόγια της αλήθειας. Της αλήθειας που επιβάλλει τη σοβαρότητα της ανάληψης από τις πολιτικές δυνάμεις της κοινής ευθύνης στη μεγάλη πορεία και στη μεγάλη διαδρομή.

Η Ελλάδα είναι πέραν της κυβέρνησής της. Είναι μεγαλύτερη από την κυβέρνησή της. Είναι μεγαλύτερη από τα κόμματά της. Είναι πέρα ακόμη και από τον λαό της.

Αυτή λοιπόν η Ελλάδα, ως οντότητα στον χρόνο, καλείται να αντιμετωπίσει τον εαυτό της και να αναλάβει την ευθύνη της. Οι εκλογές, όταν γίνουν και όπως γίνουν, είναι ασφαλώς ένα ορόσημο, αλλά στο πλαίσιο της συνέχειας και της ενότητας.

Η Ελλάδα ανήκει με τη βούληση του λαού της σε μια μεγάλη πολιτική συμμαχία. Οσο ανήκει, είναι ζήτημα σοβαρότητας και ευθύνης να συνδιαλέγεται μαζί της με βάση τους κανόνες, μέχρι αυτοί να αλλάξουν.

Αυτή η πραγματικότητα, από όποια χείλη και αν λέγεται, βαραίνει την κυβέρνηση. Βαραίνει την αντιπολίτευση. Βαραίνει τον κάθε Ελληνα ξεχωριστά.

Η άρνηση της ευθύνης είναι η ντροπή!


 *Ο Λευτέρης Κουσούλης γεννήθηκε στην Ελίκα Λακωνίας το 1952. Γυμνάσιο στη Σπάρτη. Λύκειο στους Μολάους. Σπούδασε στην Πάντειο και στη Γαλλία, την πολιτική και τα φαινόμενα εξουσίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με τη μελέτη των μηχανισμών κοινωνικής και πολιτικής επιρροής. Οδηγός του επιστημονικού προβληματισμού του είναι η πρόταση: Μετά την επιστροφή του από τη Γαλλία, εργάστηκε για λίγα χρόνια ως ωρομίσθιος καθηγητής. Από το 1995 και ως σήμερα εργάζεται στο χώρο του στρατηγικού σχεδιασμού και της επικοινωνίας με την εταιρεία «Λέγειν & Πράττειν» (www.legeinandprattein.gr). Είχε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Το Πέρασμα», που στο σύντομο βίο του εξέδωσε 15 τίτλους. Ο Λευτέρης Κουσούλης, αρθρογραφεί συχνά στον Τύπο καθώς και στο Διαδίκτυο, τόσο για την πολιτική, όσο και για άλλες καθημερινές πλευρές της ύπαρξης. Επιλεγμένα κείμενά του έχουν γίνει αντικείμενο έκδοσης. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει:
  • Κείμενα για την Πολιτική & την Επικοινωνία (2007)
  • Ήττα της Πολιτικής – 18 θέσεις απέναντι (2008)
  • Αναμνήσεις από το Βίτενμπεργκ – Όψεις του αδιεξόδου και η αναζήτηση της αισιοδοξίας (2009)
  • Σταθεροί Τόποι (2012)
  • Έξω από το καταφύγιο – Κείμενα για τη συνειδητοποίηση (2013).
  • 10+10, (2014)

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις «Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις».

Τον συναντάτε στο Διαδίκτυο, τον βρίσκετε στο facebook, τον γνωρίζετε καλύτερα στο lefteriskousoulis.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται ανθρωπιστική καταστροφή: Τελειώνουν τα λεφτά των πολιτών

Επιστολή των εμπόρων στον Μητσοτάκη: «Άνοιξε τα εμπορικά μαγαζιά την 1η Δεκεμβρίου, αλλιώς χαθήκαμε» Κοντά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή...
Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον...

Οι λεονταρισμοί και οι ελιγμοί του Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζονται για μία ακόμη φορά στον γερμανικό τύπο. Τι σημαίνει όμως η διαφαινόμενη αλλαγή...

Μια απλή μελέτη…

Πρέπει, να κατανοήσουμε και κυρίως οι εκάστοτε κυβερνήτες μας, ότι με την Τουρκία και δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ και δεν πρέπει να...
Ξαναζεσταμένες και άνοστες οι θεωρίες για νέες κόντρες Θεοδωρικάκου - Κεραμέως

ΑΠΟΨΗ: Ξαναζεσταμένες και άνοστες οι θεωρίες για νέες κόντρες Θεοδωρικάκου – Κεραμέως

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι κλειστά λόγω της πανδημίας. Πολλοί γονείς παιδιών που είναι μαθητές του γυμνασίου είναι...

Γνωρίζουν κάτι οι Γάλλοι; Στολίσκος γαλλικών πλοίων με επιθετικές διαθέσεις στην Α. Μεσόγειο

Μπαράζ παραβιάσεων τουρκικών κατασκοπευτικών στο Αιγαίο Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν το σύνθημα στο Παρίσι πιθανότατα για την...

Τουρκία: Από την εκπαίδευση στο δογματισμό

Η προσήλωση της Τουρκίας από την άνοδο του Προέδρου Ερντογάν και εντεύθεν στο βαθύ Ισλάμ είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Η νεολαία της Τουρκίας γυρνάει την πλάτη στον ηγέτη της

Οι παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε ζωτικούς τομείς της τουρκικής κοινωνίας προκειμένου να τη διαμορφώσει σύμφωνα με τα δικά του «θέλω». φυσικά...

Ακολουθήστε μας

7,492ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΑΠΟΨΗ: Ιερός πόλεμος με στόχο τη Δύση

Στην καρδιά της Ευρώπης, μόλις χθες, ένας δάσκαλος αποκεφαλίστηκε επειδή έδειξε στους...

ΑΠΟΨΗ: Είμαστε όλοι Καστελλοριζιοί…

Μέρες του 1933 - 1938 θυμίζουν όλο και πιο επικίνδυνα αυτές που...

ΑΠΟΨΗ: Αναζητείται αντιπολίτευση

Μάθαμε επιτέλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει, δραστηριοποιείται και έκανε τόσο κόσμο να...

ΑΠΟΨΗ: Συγκρατημένα και αποφασιστικά

Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας έχει επανεκκινήσει και πλέον να έχουμε μία...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή