ΑΠΟΨΗ: Παραδοχές υψηλής τάσης…

57
ΑΠΟΨΗ: Παραδοχές υψηλής τάσης...

“…Όταν όλες οι Κυκλάδες θα έχουν ενταχθεί στο κεντρικό σύστημα, το καλώδιο αυτό θα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο για επενδύσεις στις ΑΠΕ. Γιατί η ανάπτυξη των νησιών δεν μπορεί να έρθει μόνον από τον τουρισμό…”.

Επιτέλους, ο Πρωθυπουργός από τη Σύρο, όπου εγκαινίασε τη λειτουργία του δικτύου ηλεκτρικής διασύνδεσης με το Λαύριο, παραδέχθηκε ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών (Κρήτης και Κυκλάδων) με το ηπειρωτικό σύστημα γίνονται για την διευκόλυνση της εγκατάστασης αιολικών! Διότι τόσο ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης (καμαρώνει εκ δεξιών του) όσο και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης (…εξ αριστερών του), διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους, κατά τις συναντήσεις μας, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου που μας αφορά (παρότι περιγράφετο σαφώς στις μελέτες των συγκεκριμένων έργων!).

…Μας παρουσίαζαν, μάλιστα, και “επίσημα έγγραφα” και “μελέτες” ότι η ύπαρξη των καλωδίων υψηλής τάσης είναι ασύμβατη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, διότι, λέει, “επιβαρύνεται το σύστημα και δημιουργείται αστάθεια” (!).

Διαβάστε επίσης:  ΑΠΟΨΗ: Η φωταγωγημένη παρακμή

…Ευχαριστούμε, λοιπόν, τον κ. Πρωθυπουργό για την παραδοχή του, διότι κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είμαστε ελέφαντες.

ΥΓ 1. Ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ΑΔΜΗΕ εμφανίστηκαν πολύ ικανοποιημένοι που σε βάθος 20ετίας θα γλυτώσουμε, λέει, περίπου 2,6 δις, λόγω της μείωσης του τέλους για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οποίο δίνουμε τώρα για τις πετρελαϊκές μονάδες στα νησιά.

…Ξέχασαν, ωστόσο, να μας πουν, πόσο θα πάει το μαλλί για τα αιολικά που θα εγκατασταθούν στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, τώρα με τις διασυνδέσεις που “αποτελούν σημαντικό κίνητρο για τις ΑΠΕ”.

Εάν, λοιπόν, αυτά που υποτίθεται θα γλυτώσουμε (2,6 δις), τα πολλαπλασιάσουμε επί 5-6, ΤΟΤΕ βγαίνει ο λογαριασμών των “κερατιάτικων” για την “ανάπτυξη” των ΑΠΕ. Βλ. ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς μας της ΔΕΗ.

Και ίσως και λίγα λέω…

ΥΓ. 2. Το καλώδιο στη Νεάπολη Λακωνίας μην είστε τόσο σίγουροι συνάδελφοι της ΕΡΤ1 ότι θα εγκαινιαστεί τόσο σύντομα…

Πηγή: fhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100009964834484&hc_ref=ARRiY2T9NrfeDUdoWZr3MQ1LYRJFpLEIqZeApWAOUp2eFxANfnsugYmu1RE5KYGoZ1M&fref=nf