Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα εθνικά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας,
Anthony Norman Albanese (Άντονι Νόρμαν Αλμπανίζι), ενθάρρυνε τους κατοίκους της χώρας να απενεργοποιούν τα smartphones τους καθημερινά για πέντε λεπτά.
Ειδικότερα, μιλώντας την Παρασκευή, ο Albanese τόνισε ότι ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Πρέπει να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να κινητοποιήσουμε, επίσης, τους καταναλωτές. Απλά πράγματα, κλείστε το τηλέφωνό σας κάθε βράδυ για πέντε λεπτά. Για τους ανθρώπους που το παρακολουθούν αυτό, κάντε το κάθε 24 ώρες, κάντε το ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας ή ό,τι άλλο κάνετε.”
- Παραδόξως, όπως μεταφέρει το μέσο Guardian, η εν λόγω συμβουλή ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχε εκδώσει η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ το 2020, προτείνοντας εβδομαδιαίες επανεκκινήσεις των smartphones για τον μετριασμό των hacking κινδύνων.
Σύμφωνα πάντα με το μέσο, ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Dr. Priyadarsi Nanda, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, συμφωνεί και αυτός. Ο λόγος;
Η τακτική επανεκκίνηση ενός smartphone κλείνει υποχρεωτικά τις εφαρμογές και τις διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο, εμποδίζοντας ενδεχομένως την κακόβουλη παρακολούθηση ή τη συλλογή δεδομένων.
“Δεδομένου του πόσο πολύ χρησιμοποιούμε τα smartphones στη ζωή μας, γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου άνθρωποι δεν έχουν απενεργοποιήσει τα τηλέφωνά τους για έναν ολόκληρο χρόνο.”
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν κατά της υπερβολικής εξάρτησης από αυτή τη στρατηγική. Ενώ η καθημερινή επανεκκίνηση είναι ένα θετικό βήμα, δεν είναι αλάνθαστη, ειδικά απέναντι σε αποφασισμένους hackers με προηγμένες τεχνολογίες. Ο Dr. Arash Shaghaghi, ανώτερος λέκτορας στην κυβερνοασφάλεια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, υπογράμμισε επίσης τη σημασία του να είστε προσεκτικοί και με τις εγκαταστάσεις εφαρμογών και τις άδειες που χορηγείτε, καθώς τα smartphones θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητά σας μέσω κακόβουλων εφαρμογών που παρακολουθούν τοποθεσίες ή υποκλέπτουν συνομιλίες.