Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ο Ερντογάν, μόνη και αδιαφιλονίκητη πηγή εξουσίας στην Τουρκία

Για τα μετεκλογικά σήματα του Ερντογάν μπροστά στη νέα πενταετή προεδρική θητεία, που παρατείνει τη διακυβέρνησή του στην Τουρκία σε μια τρίτη δεκαετία, μιλά στον Αθήνα 984 ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στην Α Αθήνας.

Αναφερόμενος στα νέα πρόσωπα και στις αλλαγές που σηματοδοτούν, εκτιμά ότι «διώχνοντας 16 από τους 18 υπουργούς του, ανάμεσά τους και τον πανίσχυρο τέως υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Ερντογάν κατέστησε σαφές πως αποτελεί την μόνη, αδιαφιλονίκητη πηγή εξουσίας στην Τουρκία και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει». Ενδεχομένως ακόμα και να αναπροσαρμόσει τις στρατηγικές του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι κινήσεις και οι επιλογές των προσώπων ενδεχομένως να δείχνουν προθέσεις επανεκκίνησης σε τομείς όπως η οικονομία, που κυρίως ενδιαφέρει τη Δύση.

«Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ ως επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας, θεωρείται ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως θα τερματιστεί η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική- erdoganomics κατά τους οικονομικούς αναλυτές- και η Τουρκία θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής και άλλα ζητήματα με επιστροφή στην κανονικότητα».

Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι αν και η Άγκυρα άντεξε προεκλογικά χάρη τις οικονομικές «ενέσεις» των χωρών του Κόλπου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ωστόσο η τουρκική οικονομία χρειάζεται άμεσα ξένες παραγωγικές επενδύσεις και καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους, προκειμένου να αποφύγει νέες περιπέτειες και κρίσεις.

Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πρόσωπα που ανέλαβαν τα ηνία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, νέος ΥΠΕΘΑ της Τουρκίας, θεωρείται -και κατά τον Άγγελο Συρίγο- πειθήνιο όργανο του Ερντογάν, στρατευμένος στην ιδέα της Γαλάζιας Πατρίδας και στην υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, υποστηρικτής της Γαλάζιας Πατρίδας είναι και ο επί 13 χρόνια επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών και κατά τον Άγγελο Συρίγο πρόκειται για έναν «δύσκολο παίκτη και βαθύ γνώστη των ελληνοτουρκικών σχέσεων», καθώς διαπραγματευόταν επί μια εικοσαετία με ομολόγους του επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, αλλά και με υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Με σπουδές στη Γερμανία, θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος και ικανός, αφού έχει διοργανώσει ειδικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Κληθείς να σχολιάσει την επιχείρηση περισυλλογής και διάσωσης 91 μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια του Έβρου, που θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας, από αστυνομικές δυνάμεις, συνοριοφύλακες και πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, ο Άγγελος Συρίγος τονίζει  «την ιδιομορφία της περιοχής του Έβρου και τα μετακινούμενα όρια της κοίτης του ποταμού, όταν υποχωρούν τα νερά ανατολικότερα ή δυτικότερα…Γεγονός  που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται νησίδες ή να αποκόπτονται τμήματα της ελληνικής επικράτειας στα ανατολικά ή της τουρκικής επικράτειας στα δυτικά» και προσθέτει πως «συχνά παραμένει ασαφές που ακριβώς βρίσκονται εκείνοι που επιχειρούν να διασχίσουν το ποτάμι».

Σε σχέση με το ζήτημα που ανέκυψε μετεκλογικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Ροδόπη, συνιστά  προσεκτικές κινήσεις στις επιλογές στην περιοχή της Θράκης.

«Πρέπει να επιλέγουμε ανθρώπους που δίνουν λόγο στους ψηφοφόρους και όχι σε κάποιους άλλους, από τους οποίους και εξαρτάται αν θα πάρουν ψήφους» υπογράμμισε υπενθυμίζοντας με νόημα ότι το 1989-90 η Ελλάδα είχε απελάσει από την Κομοτηνή τον Τούρκο πρόξενο λόγω της άμεσης, διαπιστωμένης παρέμβασής του στην εκλογική διαδικασία, στη χώρα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων,...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Καθαρή νίκη του Ιμάμογλου – Ο Ερντογάν χάνει και την Άγκυρα

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το κόμμα Δικαιοσύνης...

Τουρκία: Με το βλέμμα στην Κωνσταντινούπολη οι δημοτικές εκλογές – Στην Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, το ενδιαφέρον στρέφεται...