Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021
7.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το Βέλγο, Καμίγ Γκιτ.

Ποια είναι η θρεπτική αξία της ντομάτας

Ανεξάρτητα από το όνομα της, η ντομάτα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές, γευστικό και ευπροσάρμοστο τρόφιμο το οποίο συναντάται σε χιλιάδες ποικιλίες που διαφέρουν σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα.

Η ντομάτα είναι καρπός του φυτού Solanum lycopersicum το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών (Solanaceae). Αν και είναι στενά συνδεδεμένη με την ιταλική κουζίνα στην πραγματικότητα κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική και έχει ταξιδέψει από πολλούς πολιτισμούς με διάφορα ονόματα όπως χρυσό μήλο, ροδάκινο του λύκου και μήλο της αγάπης.

Αν και θεωρείται φρούτο από βοτανολογικής απόψεως, δεν διαθέτει την επιδόρπια γλυκύτητα των άλλων φρούτων, αντιθέτως διαθέτει μια όξινη και ελαφρώς καυστική γεύση. Εσωτερικά αποτελείται από σαρκώδη τμήματα και σπόρους τα οποία περιβάλλονται από μεγάλη ποσότητα νερού.

Είναι μια έξοχη επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την σκελετική υγεία.

Η ντομάτα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C , βιταμίνης Κ, Καλίου και Μαγγανίου. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α – τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένη. Η λυκοπένη είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες. Σε μικρότερες περιεκτικότητες μπορεί να βρεθεί στο καρπούζι, στις φράουλες και στο γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο έχει υπάρξει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας από αρκετούς μελετητές για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και τις καρκινοπροστατευτικές του ιδιότητες. Ανήκει στην ομάδα καροτινοειδών και ως αντιοξειδωτικό έχει την ικανότητα να εμποδίζει και να εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Σε αντίθεση με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά οι επιδράσεις των οποίων, έχουν εξεταστεί μόνο σε πειραματόζωα, τα αποτελέσματα του λυκοπένιου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί πάνω σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι δρα προστατευτικά έναντι μιας διαρκώς αυξανόμενης λίστας διαφόρων μορφών καρκίνου. Τέτοιες μορφές καρκίνου είναι του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομήτριου, των πνευμόνων, και του παγκρέατος.

Πληθώρα επιστημονικών μελετών αρχικά επικεντρώθηκαν στην συμβολή του λυκοπένιου των ντοματών, στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα μια μέτα- ανάλυση 21 μελετών η όποια δημοσιεύτηκε στην Επιδημιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντιμετώπισης Καρκίνου(Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention) επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας, παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη. Όταν τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν έδειξαν ότι οι άντρες που έτρωγαν αυξημένη ποσότητα ωμών ντοματών είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμα και αυτοί που κατανάλωναν μόλις μια ωμή ντομάτα την ημέρα εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%. Αλλά και κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο από μόνο του μπορεί να μειώσει το βάρος των όγκων κατά 8-17% κάνοντας την ασθένεια λιγότερη επιθετική.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς είναι από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του. Μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του λυκοπένιου έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του παγκρέατος.

Ανάμεσα στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται και η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στην βιταμίνη Β6, στην νιασίνη και στο φολικό οξύ. Η νιασίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σαν μια ασφαλής μέθοδος για την μείωση της χοληστερίνης ενώ δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ απαιτούνται για την μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας, ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων .

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση των αντιοξειδωτικών ουσιών της ντομάτας.

Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπένιου φαίνεται να είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη για αυτό προτιμάτε να καταναλώνεται ψητές ντομάτες ή σάλτσες ντομάτας. Επίσης, επειδή το λυκοπένιο, το β- καροτένιο, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη E είναι λιποδιαλυτά συστατικά καλό είναι πάντα να συνοδεύεται με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το πιο υγιεινό ποτό μέντας για να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι σε 24 ώρες!

Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό είναι μεγάλη απόλαυση, αλλά ακόμα μεγαλύτερες είναι και οι τύψεις που νιώθουμε όταν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα από το...
αντιγηραντική τροφή, έρευνα,

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Αυτή είναι η αντιγηραντική τροφή που έχετε στο ντουλάπι σας και δεν...

Γνωρίζουμε ότι τα οφέλη της κανέλας στην υγεία μας είναι πάρα πολλά αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει και κάτι που σίγουρα...
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι 18 πιο εθιστικές τροφές

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι 18 πιο εθιστικές τροφές

Ο εθισμός στο φαγητό είναι αντίστοιχος με άλλους εθισμούς, π.χ. στο αλκοόλ ή στις ναρκωτικές ουσίες, και χαρακτηρίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Έρευνες έχουν...
ρόφημα, καίει λίπος, κοιμάστε,

Ποιο είναι το «μαγικό» ρόφημα που καίει το λίπος της κοιλιάς ενώ … κοιμάστε

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στο τι τρώμε...
λαχανικό, ρίχνει, πίεση, χοληστερίνη,

Το λαχανικό που ρίχνει πίεση, χοληστερίνη και προστατεύει από τον καρκίνο

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ! Είναι το πιο υγιεινό λαχανικό στον κόσμο κι όμως…κανείς δεν το τρώει! Σύμφωνα με ένα νέο βαθμολογικό πίνακα, ο οποίος...

Σταμάτα να τρως κέτσαπ ! Δες τι προκαλεί στον οργανισμό σου

H κέτσαπ είναι από τα αγαπημένα μας υλικά στο σουβλάκι, αλλά και πάνω από τις τηγανητές πατάτες. Πολλοί είναι εκείνοι που την χρησιμοποιούν καθημερινά...
Τέλος το τσιγάρο και στο αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ τις 6 τροφές που καθαρίζουν τους πνεύμονες από τη νικοτίνη!

Η νικοτίνη αυξάνει την πίεση του αίματος και προκαλεί σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Ακόμα και αν σταματήσετε το κάπνισμα η επίδραση της νικοτίνης διαρκεί για...

Βρείτε μας

7,772ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το βραχιόλι για τον Μάρτη

Το βραχιολάκι που μας έφτιαχνε η μητέρα μας από κόκκινη και λευκή κλωστούλα, πλεγμένη...

Έθιμα και παραδόσεις του Μάρτη

Ο Μάρτης πήρε το όνομα του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη (Mars...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 Μαρτίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1947.... Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει τις εργασίες του, με πρώτο διευθυντή το...

Υπόθεση Λιγνάδη: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα στην υπόθεση Λιγνάδη. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή