Ποια είναι η Σόφη που κυνηγούν οι διαβόλοι;

Γύρω από την Σόφη κινούνται πρόσωπα, άλλοτε με τη βαριά παρουσία τους, άλλοτε σαν σκιές. Πάντα, σε κάθε σκηνή του βιβλίου, είναι κυρίαρχη η φωνή των διαβόλων που βρίσκονται χρόνια τώρα στο κατόπι της πρωταγωνίστριας. 

56

Μία γυναίκα πενήντα Μαΐων, μία νοικοκυρά, μία σύζυγος, μία μητέρα, μία ερωτευμένη γυναίκα. Αυτά και άλλα πολλά είναι η Σόφη, που άλλοτε μεταμορφώνεται σε Σοφάκι και άλλοτε σε… σοφάρα, με τους διαβόλους στο κατόπι της να την κυνηγάνε και να μην την αφήνουν να πάρει ανάσα, ακόμα και ανήμερα των γενεθλίων της.

Η γυναίκα αυτή , μία γυναίκα της διπλανής πόρτας, είναι η φιγούρα που δεσπόζει στο ιλαροτραγικό χρονογράφημα ή κωμικοτραγικό ευθυμογράφημα, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, το μυθιστόρημα της Μαίρης Χαβανίδου – Παπανδρέου, «Τσικ του τσικ με τον Διάβολο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Σε αυτό το μυθιστόρημα που κινείται πέρα από τις συμβατικές συγγραφικές φόρμες, το κεντρικό πρόσωπο είναι μία πενηντάρα, η Σόφη, γύρω από την οποία κινούνται και άλλα πρόσωπα, άλλοτε με τη βαριά παρουσία τους, άλλοτε σαν σκιές. Πάντα, σε κάθε σκηνή του βιβλίου, είναι κυρίαρχη η φωνή των διαβόλων που βρίσκονται χρόνια τώρα στο κατόπι της πρωταγωνίστριας.

Η συγγραφέας αφηγείται τη ζωή της νοικοκυράς που δεν λέει να ησυχάσει μέσα της και γύρω της λόγω των επιρροών από το άμεσο περιβάλλον της, με στιλ ιδιαίτερο, που περνάει σαν κύμα μέσα από τους διαλόγους, που χαρακτηρίζονται από σπιρτάδα και όχι εσωστρέφεια, από απλή καθημερινή γλώσσα, και ρέουν σαν να είναι κινηματογραφικό σενάριο.

Το μυθιστόρημα κινείται στον ρυθμό που δίνουν οι γρήγορες ανάσες της Σόφης, κάθε στιγμή που αναμετράται με τους διαβόλους της. Ένα μυθιστόρημα, σαν σκωπτικό παρατράγουδο, που πότε άμεσα πότε έμμεσα, μια κι έχει ιδιαίτερο ρυθμό, ανατέλλει, εξελίσσεται, δύει στα διαβολεμένα κουπλέ μιας αυγουστιάτικης γενέθλιας μέρας. Στη στραφταλιστή φεγγαριά τ’ ουρανού, στη στροφή της παράνοιας του ανεκπλήρωτου παράνομου έρωτα, απειλεί την ανάσα.

Την ανάσα της Σόφης που αφήνει πνοές σε κλεφτρόνια ζωής. Στους διαβόλους της κοινής λογικής. Σε ανέραστους πόθους τής καθωσπρέπει ηθικής. Στης δειλίας τον τρίκερο… που τσιράκι του χρόνου χαριεντίζεται άσκεφτα με τη φτήνια του πόνου.

Η Μαίρη Χαβανίδου – Παπανδρέου είναι και ζωγράφος. Στην έκδοση περιλαμβάνονται ως art work πίνακες ζωγραφικής της συγγραφέως.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

ΤΙΤΛΟΣ: Τσικ του τσικ με τον Διάβολο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαίρη Χαβανίδου – Παπανδρέου

ISBN: 978-618-5095-69-7

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14*21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 454

ΤΙΜΗ: 16 ευρώ