Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
10 C
Athens

Το ακραίο σενάριο που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον Ερντογάν – Tι εκτιμούν οι αναλυτές

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια την αποτροπή πιθανού σεναρίου περικύκλωσης ενός μεγάλου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκικά πολεμικά πλοία


«Αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι κάποια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει επί του πεδίου. Δηλαδή, θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας».

Με αυτά τα λόγια ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, προσπαθεί να «διαβάσει» τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με φόντο το κρεσέντο -λεκτικών προς το παρόν- προκλήσεων στο οποίο έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Η αλήθεια είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις τελευταίες κινήσεις του δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας.

Αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.

Το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.

«Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι. Το κλωθογυρίζει το ζήτημα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα» προσθέτει ο κ. Φίλης, ο οποίος -όπως και άλλοι αναλυτές- βλέπει ένα ακόμη καλά οργανωμένο βήμα στην εκστρατεία απειλών και κλιμάκωσης στην οποία έχει αποδυθεί η Αγκυρα με επίκεντρο τη στρατιωτικοποίηση των νησιών.

Το ακραίο σενάριο που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον Ερντογάν - Tι εκτιμούν οι αναλυτές (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα νησιά στο επίκεντρο

Όπως προέκυψε και από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, οι εν λόγω εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των τούρκων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Στρατηγού, Atilla Gülan, και του Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Ναυάρχου, Ercüment Tatlıoğlu.

Οπως μετέδιδε ο τουρκικός Τύπος πριν από τη συνεδρίαση, οι τούρκοι στρατηγοί με τους αρμόδιους υπουργούς θα συζητούσαν «τα βήματα της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση» και ως τελευταίο παράδειγμα ανέφεραν τη μεταφορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο. Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα συζητούνταν, δε, και «οι απαντήσεις που θα δοθούν σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας», σε εθνικιστικών κορώνων που εκστομίζουν τούρκοι αναλυτές και σχολιαστές τηλεοπτικών παραθύρων, οι οποίοι -για λόγους προφανώς εντυπωσιασμού- δεν διστάζουν να κάνουν λόγο ακόμη και για… αποκλεισμό ελληνικών νησιών. Ενα σενάριο βέβαια που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά παραμένει -ως οφείλει- στο τραπέζι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εκφράζουν αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν ελληνικά εδάφη.

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο» δήλωσε, σε μια αποστροφή του λόγου, ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Όταν μιλάμε για την πατρίδα, ωστόσο, τον πρώτο λόγο πάντα έχει το εθνικό καθήκον. Κανείς, λοιπόν, δεν πρέπει να προεξοφλεί ούτε πώς η Ελλάδα θα οργανώσει τον αμυντικό της σχεδιασμό, ούτε πώς θα στηρίξει το έμψυχο δυναμικό της. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Αρχές που διαπερνούν τις δικές σας αθόρυβες καθημερινές πράξεις. Που αποτελούν όμως και τις πιο ηχηρές απαντήσεις στα μεγάλα λόγια κάποιων άλλων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι Έλληνες «κλείνουν τα αυτιά τους στα πυροτεχνήματα και στις απειλές, ακούγοντας μόνο τη φωνή της δικαιοσύνης αλλά και της ιστορίας», ενώ τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».

Το ακραίο σενάριο που εξετάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τον Ερντογάν - Tι εκτιμούν οι αναλυτές (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ακραίο σενάριο

Όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, αν και φαντάζει ακραίο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια την αποτροπή πιθανού σεναρίου περικύκλωσης ενός μεγάλου νησιού του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκικά πολεμικά πλοία με βασικό αίτημα την άμεση αποστρατιωτικοποίησή του.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες θέλουν να λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί και πάλι το σχέδιο της κρίσης του Μάρτη του ’87 που εφαρμόστηκε επί αρχηγίας πατρός Χρήστου Λυμπέρη που ο ελληνικός Στόλος είχε προλάβει να πιάσει όλα τα κρίσιμα περάσματα του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την… ύπουλη στρατηγική που εφαρμόζει το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να ξεσηκώσει τον τουρκικό λαό εναντίον της Ελλάδας, εξήγησε Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Ο αντιναύαρχος ε.α., μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων του Star Channel, τόνισε πως ο τούρκος πρόεδρος και οι επιτελείς του φανατίζουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας με φανταστικά σενάρια προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη κατά της χώρας μας.

Στόχος του Ερντογάν είναι να πείσει τον απλό τούρκο πολίτη ότι η Τουρκία είναι το θύμα στη διαμάχη και τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα και όχι ο θύτης, όπως πραγματικά είναι.

Στο ίδιο μήκος, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος – ο οποίος μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA»-  επεσήμανε την παγίδα στην οποία, κατά τον ίδιο, δεν πρέπει να πέσει η Ελλάδα.

«Είναι εμφανές ότι ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει την ένταση με την Ελλάδα, δεν θέλει όμως και γενικευμένο πόλεμο. Προσπαθεί να μας σύρει σε μία ένταση, προκειμένου να πέσουμε εμείς στο λάθος και να πέσουμε στην παγίδα που μας στήνει» είπε αρχικά.

«Είναι το ίδιο πλαίσιο με τα Ίμια, με τη διαφορά ότι αυτό που λέει η ελληνική πολιτεία είναι ότι ένα τοπικό γεγονός δεν θα το αφήσουμε να μείνει τοπικό, γιατί δημιουργεί τετελεσμένα. Οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί γιατί οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει αυτό το διπολικό παιχνίδι των Τούρκων με τη Ρωσία, ενισχύοντας την θέση τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο» συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΑΠΟΨΗ: Ο θρίαμβος του παλαιού

Ιδρυματισμός

«Ως εξώγαμο τέκνο αγνώστου πατρός πέρασα τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής μου έγκλειστος στο Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντιλήψεως, ευρέως γνωστό στο...

Η Επιτροπή Ελληνισμού επεκτείνεται στην ομογένεια των ΗΠΑ

Μετά από την πρώτη μου επίσκεψη στις ΗΠΑ στα τέλη του 2019 όπου πραγματοποίησα ομιλίες σε ομογενείς της Νέας Υόρκης και του Χιούστον για...
Exit Poll (2ο κύμα): ΝΔ: 32%-34% – ΣΥΡΙΖΑ 24%-26%

Ξαφνική προκήρυξη εκλογών 17 Δεκεμβρίου…

Το τοξικό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση των υποκλοπών, επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Το τελευταίο… διάστημα πληθαίνουν οι εισηγήσεις προς...

Για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα του ακρωνυμίου ΜΚΟ, που είναι «Μπίζνες...

Για άλλη μία φορά αποκαλύπτεται το πραγματικό νόημα του ακρωνυμίου ΜΚΟ, που είναι «Μπίζνες Καλά Οργανωμένες» και η περίπτωση της «Κιβωτού του Κόσμου» καταδεικνύει...

«Αιώνας της Τουρκίας»… Στρατηγικό όραμα ή εκλογική προπαγάνδα;

Σε μια μαζική γιορτή πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το όραμα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti)...

Τι κρύβει τελικά η ρωσική αποχώρηση από την Kherson – Περίτεχνη παγίδα ή υπόγεια...

Eίναι μία από τις πιο ζοφερές μέρες της Ρωσίας από το 1991 και μετά ή μήπως αποτελεί προπομπό για διαπραγματεύσεις και υπόγεια συνεννόηση της...

Εκεί βαδίζει η Τουρκία! Τα “απανωτά χαστούκια” από τη Διεθνή κοινότητα θα τη συνετίσουν...

Δεν θα μας εξέπληττε καθόλου αν βλέπαμε το επόμενο χρονικό διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο με προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών να επιχειρεί να ενεργήσει γεωτρήσεις...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ειδικές Δυνάμεις: Οι Έλληνες παντού, οι Τούρκοι πουθενά – Ηγέτες στα Βαλκάνια οι Special Operators – Οι Ελληνικές Μονάδες στις κορυφαίες του ΝΑΤΟ

Το 2022 κλείνει με έναν εντυπωσιακό απολογισμό για τις δραστηριότητες και τις επιδόσεις των...

Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 52 ετών εν ενεργεία Ταξίαρχος

O Ταξίαρχος αισθάνθηκε τη νύχτα αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης όπου και κατέληξε. Πέθανε σε...

Η Τουρκία δεν λέει να ησυχάσει! Πανέτοιμες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί

Οι ταραχώδεις καιροί της ελληνικής κρίσης — η οποία ταλάνισε επί μια δεκαετία περίπου...

Ενισχύονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με Γαλλικά μη επανδρωμένα UCAV Patroller

Oι Γάλλοι φέρονται μάλιστα να έχουν προτείνει την αντικατάσταση των Sperwer με τα Patroller...