Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
17.5 C
Athens

Το Facebook δεν προκαλεί ψυχολογική βλάβη, διαπιστώνει μελέτη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια διάδοση του Facebook συνδέεται με εκτεταμένη ψυχολογική βλάβη, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης (OII).

Η έρευνα εξέτασε πώς η διάδοση του Facebook μπορεί να επηρέασε τα επίπεδα ευημερίας των χρηστών σε 72 χώρες. Αυτό αντικρούει την κοινή πεποίθηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν ψυχολογική βλαβή, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, έχει δεχτεί επικρίσεις μετά από μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και δημοσιεύματα του Τύπου ότι η πλατφόρμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ορισμένων χρηστών.

Η νέα έρευνα εξέτασε μόνο το Facebook και όχι τις άλλες πλατφόρμες της Meta, στις οποίες περιλαμβάνεται το Instagram.

«Η έρευνα είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία. Συνήθως πιστεύεται ότι αυτό είναι κακό για την ευημερία. Και τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και τα δεδομένα που αναλύσαμε δεν έδειξαν ότι ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Andrew Przybylski, του OII.

Προηγούμενες εργασίες του OII διαπίστωσαν επίσης μικρή συσχέτιση μεταξύ της χρήσης της τεχνολογίας και την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ωστόσο, η μελέτη εξέτασε μόνο τις συνολικές επιπτώσεις της χρήσης του Facebook σε εθνικό επίπεδο. Τα ευρείας κλίμακας ευρήματα δεν θα αποκάλυπταν τον αντίκτυπο της χρήσης του Facebook σε ευάλωτες ομάδες. Επίσης, δεν εξέτασε τους κινδύνους που παρουσιάζουν ορισμένοι τύποι περιεχομένου, όπως το υλικό που προωθεί τον αυτοτραυματισμό.

Ο Przybylski δήλωσε πως οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τις εταιρείες του Διαδικτύου. Στη Βρετανία αναμένεται να θεσπιστεί το νομοσχέδιο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (OSB). Ωστόσο, η καθηγήτρια Σόνια Λίβινγκστοουν, του London School of Economics, προειδοποίησε ότι η συνάφεια της μελέτης με το OSB είναι περιορισμένη.

«Η κριτική ότι οι ανησυχίες για τον χρόνο που περνούν οι χρήστες στην πλατφόρμα δεν υποστηρίζονται από ισχυρά στοιχεία είναι δίκαιη. Ωστόσο, η μελέτη που αναφέρεται εδώ είναι τόσο γενική που δεν είναι χρήσιμη στις τρέχουσες ρυθμιστικές ή κλινικές συζητήσεις», δήλωσε στο BBC.

Και ενώ το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών – η έρευνα δεν εξετάζει τους νέους ως ξεχωριστή ομάδα και ούτως ή άλλως τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν το Facebook.

«Αυτό μου θυμίζει ένα συνέδριο στο οποίο πήγα και στο οποίο τέθηκε το ερώτημα αναρωτήθηκε ‘τι αλλαγές έφερε μισός αιώνας τηλεόρασης;’. Πώς μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση;» είπε.

Υποστήριξε όμως την έκκληση των συγγραφέων για περισσότερη έρευνα και την πρόσβαση σε δεδομένα. Η έρευνα του καθηγητή Przybylski και του συν-συγγραφέα Matti Vuorre βασίζεται σε μεγάλο όγκο δεδομένων που τους παρείχε το Facebook. Και οι δύο ερευνητές είναι ανεξάρτητοι από την εταιρεία και η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από τον τεχνολογικό γίγαντα. Το Facebook έδωσε στους ερευνητές στοιχεία που δείχνουν πώς αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών σε κάθε χώρα μεταξύ 2008 και 2019, χωρισμένος σε δύο ηλικιακές ομάδες, 13-34 και άνω των 35 ετών.

Η ομάδα του OII συνέκρινε αυτά τα δεδομένα με άλλα που σχετίζονται με την ευημερία και συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας Gallup World Poll Survey από σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Συνολικά, οι ερευνητές δήλωσαν πως δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με αρνητική επίδραση στην ψυχολογική ευημερία.

Η Meta δήλωσε ότι ελπίζει πως «η πρώτη στο είδος της μελέτη» που χρησιμοποιεί εσωτερικά δεδομένα από μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, να οδηγήσει σε παραγωγικές συζητήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους γονείς και τους ακαδημαϊκούς.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται με την ευημερία τους μόνο όταν κατανοούμε την πλήρη εικόνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

ΠΗΓΗ: BBC

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΕ: Tο Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) – Τι κατοχυρώνει

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κανονισμό περί τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο, στο οποίο...
Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μελέτη: Οι τοξικές ουσίες από τα μικροπλαστικά μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα

Οι τοξικές χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, παιδικά καθίσματα...

Μελέτη: Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη μέση ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας

Οι μεσήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Καρδιαγγειακό...

Οι φράουλες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση φράουλας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και κατάθλιψης σε υπέρβαρους μεσήλικες...

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα...