Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις Κασσελάκη και Τσίπρα για τα ΑΕΙ την ώρα που μιλούσε ο Φάμελλος

Στα τρία φαίνεται να πως έχει χωριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ,

καθώς ο πρώην, ο νυν και ο… αναπληρωτής Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, σε ένα σκιώδες θέατρο εντυπώσεων, με φόντο την Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου από το βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες για διακοπές στην Αρκαδία, παρενέβη σχεδόν ταυτόχρονα με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματική μπίζνα της ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise».

Ο «ορατός» Τσίπρας

Λίγα λεπτά αργότερα, με γραπτή δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για το προς ψήφιση νομοσχέδιο πως «πρόκειται για άλλο ένα σκαλοπάτι στο κατήφορο της συστηματικής απαξίωσης των θεσμών, ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος, από μια κυβέρνηση που κάθε φορά που για αυτό εγκαλείται, απλώς απαντάει ότι εκλέχθηκε με 41%». «Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι πλέον «ορατός» στη δημόσια σφαίρα και πολύ περισσότερο στην κομματική καθημερινότητα, έχοντας λάβει σαφείς αποστάσεις από πρόσωπα και πρακτικές της διακυβέρνησής του.

Πάντως, η διαδοχική παρέμβαση των τριών ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν πέρασε απαρατήρητη από βουλευτές και στελέχη, καθώς αρκετοί σχολίασαν χαμηλοφώνως πως η επικράτηση του Σωκράτη Φάμελλου (μαζί με τους Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα) στο 4ο Συνέδριο του κόμματος δημιούργησε νέα δυναμική υπέρ του και εντός Βουλής, εντείνοντας τις πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες για πιθανή είσοδο του Στέφανου Κασσελάκη στο Κοινοβούλιο.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προϋποθέτει πλην της παραίτησης ενός εκ των βουλευτών Επικρατείας, με πιθανότερη αυτή του Όθωνα Ηλιόπουλου και την παραίτηση όλων των επιλαχόντων μέχρι την ένατη θέση του ψηφοδελτίου, στην οποία είχε τοποθετηθεί τιμητικά από τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Κασσελάκης. Μόνο που την προοπτική αυτή φαίνεται να ακυρώνει, κατά δήλωσή της, η Ζωρζέτα Λάλη, την οποία είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας για το ψηφοδέλτιο επικρατείας, καταλαμβάνοντας την όγδοη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Λάλη προτίθεται να ορκιστεί Βουλευτής, σε περίπτωση που υπάρξει παραίτηση όλων των προηγούμενων στη λίστα, μολονότι πηγές της Κουμουνδούρου μετέδιδαν χθες πως εκείνη έχει παραιτηθεί από μέλος του κόμματος, τον περασμένο Νοέμβριο.

Διέξοδος οι Βρυξέλλες

Ακόμη και αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιθυμούσε να τονώσει το αρχηγικό του προφίλ, συμμετέχοντας ως βουλευτής στις κοινοβουλευτικές εργασίες, εντούτοις ακόμη και ένα από τα πρόσωπα που προηγούνται του ίδιου στη λίστα, να κρατήσουν την έδρα, τότε η ιδιότητα του βουλευτή απομακρύνεται οριστικά για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει σύντομα ο κ. Κασσελάκης και βουλευτική ιδιότητα, μόνο που στην περίπτωση αυτή φαντάζει μονόδρομος η συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές. Σε περίπτωση, μάλιστα, που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η συμμετοχή του στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, θα τον κατέτασσε αυτομάτως στα ευρύτερα πρόσωπα του κοινοβουλευτισμού, στη χώρα.

Το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης θα κηρύξει την Πέμπτη, 14 Μαρτίου την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος για τις Ευρωεκλογές, παρουσιάζοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αναζωπύρωσε χθες τα σενάρια περί συμμετοχής του στον εκλογικό στίβο στις 9 Ιουνίου, παρότι η ευρωλίστα του κόμματος θα καταρτιστεί μέσα από προκριματικές εκλογές, τον επόμενο μήνα.

Ο πήχης

Ταυτόχρονα, η τυχόν συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει και υπέρ της συσπείρωσης του κόμματος, καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει τον εκλογικό πήχη πολύ ψηλά, δηλαδή πάνω από το ποσοστό 17% που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, σε μια προσπάθεια «ολικής επαναφοράς» του. Από πλευράς της, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη τόνισε, μιλώντας στο Action24, πως «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιτύχει μεγαλύτερο ποσοστό από τις τρέχουσες δημοσκοπικές προβλέψεις και να διατηρήσει την δεύτερη θέση».

Ερωτηθείσα, ακόμη, για το ενδεχόμενο παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου, γεγονός που θα σημάνει την είσοδο του κ. Κασσελάκη στη Βουλή, «η παρουσία του κ. Ηλιόπουλου κοσμεί το κοινοβούλιο. Παράλληλα, διεξάγει σπουδαία ερευνητική δουλειά για την ανθρωπότητα. Δεν γνωρίζω όμως τι πρόκειται ο ίδιος να αποφασίσει», υποστήριξε. «Προφανώς είναι σημαντικό για έναν πρόεδρο κόμματος να βρίσκεται στην Βουλή και να ασκεί το ρόλο του σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής εντός και εκτός κοινοβουλίου», επισήμανε η κ. Γεροβασίλη, για να συμπληρώσει αναφορικά με τους επιλαχόντες βουλευτές στο ψηφοδέλτιο επικρατείας πως «τους αντιλαμβάνομαι ως αυτόνομες και σημαντικές προσωπικότητες και οι ίδιοι θα επιλέξουν τι θα κάνουν».

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Παρά την ανάπαυλα στα ορεινά της Αρκαδίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε χθες αιφνιδιαστικά στη Βουλή, όπου είχε σύσκεψη με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τόσο για την αποτίμηση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και για τον προγραμματισμό των δράσεων, στο εξής.

Στη σύσκεψη, εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, ενώ τοποθετήθηκαν αρκετοί βουλευτές, με την σκυτάλη να περνά σήμερα στο Εκτελεστικό Γραφείο. Η δεύτερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου με την νέα του σύνθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί με τηλεδιάσκεψη, παρότι ενόχληση καταγράφηκε από μερίδα στελεχών και για το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης συνδέθηκε ψηφιακά στην πρώτη, πανηγυρική συνεδρίαση του νέου οργάνου την περασμένη Δευτέρα, καθώς βρισκόταν για διακοπές στην Πελοπόννησο.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος του κόμματος, θα μεταβεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα περιοδεύσει και τη Δευτέρα, για να επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη, 12 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση του κόμματος για την ακρίβεια και τη στεγαστική κρίση, πριν δηλαδή ο κ. Κασσελάκης αναχωρήσει για τη Σπάρτη, καθώς θα υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία από την Παρασκευή, 15 Μαρτίου και για δύο εβδομάδες.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Γιάννης Λούλης: Κυριαρχία της μετριότητας στο πολιτικό σκηνικό

Τελευταία σωρεύονται τα δεδομένα μιας σπασμωδικής ασημαντότητας, που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ οδεύουμε στις ευρωεκλογές. Τούτο, πρωτίστως αφορά την κυβερνητική παράταξη. Αυτή, αν και...

Μελέτη, Αυτιάς και πάει λέγοντας: Τελικά με τι κριτήρια επιλέγονται οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές;

Με ηχηρά ονόματα, αλλά ελάχιστες πραγματικές εκπλήξεις οι λίστες των υποψηφίων που έγιναν γνωστές από τα κόμματα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. Και δεν θα...

Γιατί ο λαϊκισμός «πονάει»

Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει κάτι αξιοπερίεργο. Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, έχουν εγκατασταθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του.. Κοινοβουλίου και μετατρέπουν...

Το παρασκήνιο της ανατροπής με Μπελέρη, το τηλεφώνημα της Μέτσολα στον Μητσοτάκη, οι… μυστηριώδεις...

Το ισχυρό δίλημμα Μητσοτάκη -Δεν σας κρύβω ότι από επαγγελματική και μόνο διαστροφή παρακολούθησα την ομιλία του προέδρου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την...

Η βία στην κοινωνία μας τείνει να γίνει συνήθεια

Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο κάποιοι θέλουν να ορίσουν τη γυναικοκτονία ως ξεχωριστό αδίκημα. Υπάρχει ο όρος ανθρωποκτονία ο… οποίος καλύπτει όλα τα είδη...

Gold Switzerland: «Έρχεται ασφυξία από το τσουνάμι του αμερικανικού χρέους»

Συνέπεια της τρέχουσας «φούσκας χρέους» θα είναι η αποπληθωριστική κατάρρευση των αγορών που θα επιφέρει «ασφυξία» όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Gold...

Η περιφρόνηση στην “ησυχία, τάξη και ασφάλεια”…μπάτε σκύλοι

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημά μας είναι κοινωνικό. Δεν σημαίνει ότι αυτό απαλλάσσει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΠΑΣΟΚ: “Υπότροπος ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη κατάθεση υπομνήματος κατά των ναζιστών εγκληματιών”

Έντονη κριτική της Χαριλάου Τρικούπη προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο -σε ανακοίνωση του-χαρακτηρίζει υπότροπο...

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε σήμερα να στείλει υπόμνημα κατά των Σπαρτιατών, ενώ έληξε η προθεσμία από τις 20 Απριλίου!

Δεν υπάρχει το μπάχαλο που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά...

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...