Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Απελπισμένος Ερντογάν άρα και επικίνδυνος! Τα αδιέξοδά του και το “όπλο” του

Γιατί ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους κάθε μέρα όλο και περισσότερο, με εμπρηστικές δηλώσεις;

Ο Yavuz Bayadar με ένα άρθρο του στην ιστοσελίδα Ahval, δίνει μια λογική απάντηση: είναι απελπισμένος!

Όπως γράφει τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, ο Ερντογάν δεν έχει άλλη επιλογή από το να εντείνει την ρητορική του. Η απελπισία του φαίνεται από τη στάση που τηρεί έναντι των Αμερικανών για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία αλλά και από τις απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η Τουρκία από την εξωτερική πολιτική των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, κατέληξε στο τίποτα άλλο, εκτός από προβλήματα με τις γειτονικές χώρες. Αυτό οφείλεται στον πολιτικό σουρεαλισμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και στις σταθερά απρόβλεπτες αποφάσεις του προϊσταμένου του, Ταγίπ Ερντογάν”.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο “συγκρούσεις, αναταραχές και απογοήτευση κυριαρχούν στην τουρκική ατζέντα και η επιμονή της Άγκυρας στον μεγαλοϊδεατισμό, οδηγεί από αδιέξοδο σε αδιέξοδο. Αν μη τι άλλο, ο Ερντογάν , την τελευταία δεκαετία,έχει μετατρέψει την Τουρκία σε ηττημένη στην εξωτερική πολιτική, η οποία στο σημερινό πολύπλοκο κόσμο απαιτεί πρόσθετη προσοχή “.

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο Ερντογάν πρόσθεσε την πρόσφατη διαμάχη με τον Λίβανο εξαιτίας παρατηρήσεων του προέδρου του Μισέλ Αούν, ο οποίος δήλωσε ότι οι Οθωμανοί ασκούσαν τρομοκρατία εναντίον των Λιβανέζων κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θύματα λόγω πείνας, στρατολόγησης και καταναγκαστικής εργασίας.

Ο Yavuz Bayadar επισημαίνει: “Ωστόσο, η κατάσταση στη Συρία είναι για την Άγκυρα πιο σοβαρή από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Ερντογάν, με τη συνήθη θυμωμένη του ρητορική, έστειλε μηνύματα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες.

“Κάνουμε βήματα για να καταστήσουμε ασφαλέστερα τα συριακά εδάφη, μεταξύ του ποταμού Ευφράτη και των ιρακινών συνόρων”, δήλωσε.

“Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε de facto την εγκατάσταση της ασφαλούς ζώνης στα ανατολικά του Ευφράτη, μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Είναι ιδανικό να το κάνουμε αυτό μαζί με τους Αμερικανούς μας φίλους, αλλά αν δεν οικοδομήσουμε κοινό έδαφος, θα αρχίσουμεμόνοι μας. Στόχος μας είναι να εγκαταστήσουμε τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Σύριους στην ασφαλή ζώνη κατά μήκος 450 χιλιομέτρων.Διαφορετικά θα χρειαστεί να ανοίξουμε τις πύλες”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει λάβει κάτι παραπάνω από το μισό των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε για τη συμφωνία μετανάστευσης το 2016. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Natasha Bertaud απάντησε ότι: “Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει διαθέσει 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,2 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα 6 δισεκατομμύρια (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) που συμφωνήθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 8α διατεθεί σύντομα”.

Είναι προφανές ότι στη Συρία η Τουρκία είναι πολύ στριμωγμένη από τη συμφωνία για την “ασφαλή ζώνη” ανατολικά του Ευφράτη.

Το βάθος της ζώνης δεν θα είναι 32χλμ, όπως ζήτησε η Άγκυρα, αλλά 5-14χλμ. Το κοινό ζήτημα περιπολίας παραμένει ασαφές και υπάρχει ένα βουνό διαφορών μεταξύ του υποστηριζόμενου από την Τουρκία ελεύθερου συριακού στρατού και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Πηγές του YPG, μιλώντας στο Associated Press, δήλωσαν ότι ανησυχούν για τα σχέδια του Ερντογάν να στείλουν μεγάλους αριθμούς προσφύγων στις περιοχές, φοβούμενοι ότι οι Κούρδοι θα εκτοπιστούν”.

Το μεγάλο όπλο του Ερντογάν είναι οι πρόσφυγες και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω της απίστευτης ανικανότητας των Ευρωπαίων να παραδεχτούν ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας δεν οδηγεί πουθενά.

Απελπισμένος μεν ο Ερντογάν αλλά μάλλον γι΄ αυτό είναι και επικίνδυνος.
militaire.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η Ρωσία νίκησε και έθεσε 3 όρους στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ενώ έστειλε...

Τρία μηνύματα έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη συνέντευξή του στον Dmitry Kiselev, γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου ομίλου ρωσικών ΜΜΕ Rossiya Segodnya...

Οριστικά εκτός Βουλής ο Κασσελάκης – Παρών ο Τσίπρας

Τα περίπλοκα –επιεικώς– οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του αρχηγού του με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που προκάλεσαν την εισαγγελική παρέμβαση, θα μπορούσαν...

Τριχασμένος ο ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις Κασσελάκη και Τσίπρα για τα ΑΕΙ την ώρα που μιλούσε...

Στα τρία φαίνεται να πως έχει χωριστεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια , καθώς ο πρώην,...

Handelsblatt: Πώς οι πλούσιοι Κινέζοι εκτοξεύουν τα ενοίκια στην Ελλάδα…

Αύξηση 56% τα τελευταία πέντε χρόνια… Οι συνέπειες της εκτόξευσης χορήγησης Golden Visa σε επενδυτές τρίτων χωρών αναλύονται σε… δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt. Ενώ το...

Μη κρατικά πανεπιστήμια και οι προοπτικές που έχουν στην Ελλάδα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ή ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική εκπαιδευτική σκηνή. Αν και οι παραδόσεις είναι...

Η “μισή τουρκική Κύπρος”, η Άμυνα, οι S-300, η “προδοσία Σημίτη”

Η επιεικώς ατυχέστατη φράση του υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας για τη μισή Κύπρο που είναι τουρκική(!), όπως ισχυρίστηκε, φέρνει.. στην επιφάνεια ένα σοβαρό ζήτημα,...

Ζοφερό το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η φτωχοποίηση, η ανεργία, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η φιλόδοξη πράσινη πολιτική έχουν βάλει την Ευρώπη σε δύσβατα μονοπάτια εν...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Οι λέξεις – κλειδιά και η αποκωδικοποίησή τους – Το παρασκήνιο και τα δώρα με συμβολισμό

Οι υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διακήρυξη των Αθηνών...

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα – Οι προετοιμασίες η ατζέντα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με...

Ερντογάν: Ανατροπή με την επίσκεψη στην Αθήνα – Χωρίς την Εμινέ και για λίγες ώρες στην Ελλάδα

Ανατροπή με την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου καθώς...

Η ατζέντα του ραντεβού με τον Ερντογάν – Η ιδιωτική επίσκεψη που προγραμματίζει στην Θράκη ο Τούρκος Πρόεδρος

Τι θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της 7ης Δεκεμβρίου. Οι επιδιώξεις Αθήνας και Άγκυρας...