Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Είναι η καστανή-μαύρη ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στο χρώμα και την υφή και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα

Εδώ και δεκαετίες πλέον η καστανή και μαύρη ζάχαρη έχει πάψει να είναι μόνο ένα υλικό ζαχαροπλαστικής αλλά έχει μπει στην καθημερινότητα μας. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν προτιμούν τη λευκή ζάχαρη για τον καφέ ή το τσάι τους. Πολλοί είναι εκείνοι που στο ντουλάπι τους έχουν μόνο καστανή ή μαύρη ζάχαρη. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα στη λευκή και τις πιο σκουρόχρωμες και είναι τελικά πιο υγιεινές η καστανή και η μαύρη ζάχαρη;

Η διαφορά είναι στη μελάσα

Η καστανή ζάχαρη είναι ένα είδος ραφιναρισμένης ζάχαρης, που προέρχεται από το ίδιο φυτό με τη λευκή. Το καφέ χρώμα της οφείλεται στην παρουσία της μελάσας, ενός παχύρρευστου, σκούρου σιροπιού, που παράγεται από τη διύλιση του ζαχαροκάλαμου ή του χυμού τεύτλων σε ζάχαρη. Η ανάμειξη της μελάσας με τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη δημιουργεί την καστανή. Στην ουσία είναι λευκή ζάχαρη με επικάλυψη μελάσας. Η λευκή έχει σειρά σταδίων επεξεργασίας (συγκομιδή, πλύσιμο, εκχύλιση, καθαρισμός, κρυστάλλωση κλπ, με τη μελάσα να εξαφανίζεται για να προκύψει το λευκό χρώμα.

Η κολλώδης μαύρη ζάχαρη προκύπτει από διαφορετική διαδικασία. Η μελάσα παραμένει ανέπαφη από την αρχή έως το τέλος. Παράγεται με βρασμό του χυμού ζαχαροκάλαμου, μέχρι να γίνει ένα σκούρο σιρόπι που εν συνεχεία, ψύχεται και αφήνει σκούρα καφέ και μαύρα κομμάτια ζάχαρης. Η περιεκτικότητα της σε μελάσα είναι πολύ υψηλότερη γι’ αυτό και είναι και πιο κολλώδης. Αυτό δημιουργεί και το μειονέκτημα ότι η μαύρη ζάχαρη μπορεί να σκληρύνει ή αλλιώς «να πετρώσει», κάτι που συμβαίνει όταν εξατμίζεται η υγρασία της μελάσας. Για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να αποθηκεύσουμε τη μαύρη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές δοχείο ή να προσθέσουμε μια φέτα ψωμί ή ένα μαστιχωτό ζαχαρωτό στο δοχείο φύλαξης. Έτσι θα διατηρήσουμε τον βαθμό υγρασίας μέσα στο δοχείο και η ζάχαρη δεν θα «πετρώσει».

Ποια είναι πιο υγιεινή;

Η καστανή ζάχαρη έχει μια πιο αρωματική και πιο ήπια γεύση αλλά είναι πιο υγιεινή; Οι ειδικοί λένε ότι η διαφορά με τη λευκή είναι τόσο μικρή που δεν μπορούμε να τη θεωρήσουμε καλύτερη από τη λευκή ζάχαρη ή να πιστεύουμε ότι διαθέτει ανώτερη θρεπτική αξία.

Από άποψη θερμίδων, ο αριθμός είναι σχεδόν ο ίδιος: Συγκεκριμένα, ένα κουταλάκι καστανής έχει 15, ενώ ένα κουταλάκι λευκής ζάχαρης 16 θερμίδες. Τη μοναδική πραγματική διαφορά την κάνει η μελάσα. Κυρίως στην μαύρη ζάχαρη, που η παρουσία της είναι σαφώς πιο έντονη, υπάρχουν ίχνη σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Ελάχιστες ποσότητες βέβαια που δεν κάνουν σημαντική διαφορά στη διατροφή μας.

Όσο λιγότερη, τόσο καλύτερα

Είτε λευκή, είτε καστανή ή μαύρη οι γιατροί τονίζουν ότι η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι λιγότερο από 50 γραμμάρια ημερησίως (περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού). Φαίνεται μεγάλη ποσότητα όμως καθημερινώς παίρνουμε ζάχαρη από τροφές και ροφήματα που μοιάζουν… αθώα.

Σύμφωνα με αρκετούς διατροφολόγους η συνιστώμενη ποσότητα πρέπει να μειωθεί στα 25 γραμμάρια ημερησίως στις γυναίκες και στα 36 στους άντρες. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε πως η υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και τερηδόνα στα δόντια. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζουμε την καστανή και μαύρη ζάχαρη όπως τη λευκή και να χρησιμοποιούμε όση λιγότερη γίνεται.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

Εκπληκτικό! Έρευνα του Α.Π.Θ. εξέτασε 48 διαφορετικά ελληνικά μέλια. Δείτε ποιο μέλι είναι το...

Νέα έρευνα από το ΑΠΘ αποδεικνύει την ευεργετική δράση των ελληνικών μελιών στο ανθρώπινο οργανισμό. Συλλέχθηκαν 48 διαφορετικά δείγματα μελιού από όλη την Ελλάδα...

Τα top-5 οφέλη υγείας που έχουν οι μελιτζάνες

Μαζί με τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές, οι μελιτζάνες (Solanum melongena) ανήκουν στην οικογένεια των φυτών νυχτολούλουδου (Solanaceae). Μάλιστα, οι μελιτζάνες μεγαλώνουν με τρόπο παρόμοιο...
Καρκίνος: Το 30-35% των θανάτων συνδέονται με τη διατροφή

Άγνωστα στην επιστήμη γονίδια και όχι η διατροφή παράγουν μακροχρόνια και υγιή ζωή

Το μυστικό για μια μακροχρόνια και υγιή ζωή βρίσκεται περισσότερο στα γονίδια παρά στη διατροφή σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Πιστεύεται ευρέως ότι η κατανάλωση λιγότερων...

Η πιο γρήγορη δίαιτα! Υπόσχεται 8 κιλά σε 15 ημέρες! 

Μια εύκολη, γρήγορη αλλά και υγιεινή δίαιτα που στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή και θα σας βοηθήσει να χάσετε όλα τα κιλά, που πήρατε στις...

Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη: Δείτε τι παθαίνει το σώμα μας!

Οι άνθρωποι που σταματούν να τρώνε τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να δουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην υγεία τους μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, ακόμα κι...

Δίαιτα express: Χάσε 10 κιλά σε 10 ημέρες!

  Θεαματική απώλεια βάρους με έξυπνο τρόπο. Η πιο γρήγορη δίαιτα υπόσχεται απώλεια 10 κιλών σε 10 ημέρες (1 κιλό την ημέρα) Φυσικά και είναι ακίνδυνη και...

Μόνιμη φυσική θεραπεία για την σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τον πόνο στα κάτω...

Κάνει θαύματα! Η σπονδυλική στήλη, ο πόνος στην πλάτη και το πόδι, εμφανίζονται συνήθως λόγω της καθιστικής ζωής ή της ακραίας φυσικής δραστηριότητα. Σταματήστε να ανησυχείτε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη: Δείτε τι παθαίνει το σώμα μας!

Οι άνθρωποι που σταματούν να τρώνε τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να δουν εντυπωσιακές βελτιώσεις...

Μια κουταλιά σε γερνάει κατά 2,4 μήνες

Με όσα συμβαίνουν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά επηρεάζουν την υγεία μας έχει ένα παραπάνω...

Στα ύψη η τιμή της ζάχαρης – Η Ελλάδα κατέστρεψε την παραγωγή της και την ΕΒΖ

Εμείς, κατορθώσαμε – γιατί περί κατορθώματος πρόκειται – την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης και την...

Πήρε μια χούφτα ζάχαρη και πασπάλισε τα φυτά – Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Τι θα συμβεί αν πάρετε μια χούφτα ζάχαρη και την ρίξετε πάνω στα φυτά...