Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, 2025
11.9 C
Athens

Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη: Δείτε τι παθαίνει το σώμα μας!

Οι άνθρωποι που σταματούν να τρώνε τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να δουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην υγεία τους μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, ακόμα κι αν δεν μειώσουν τις θερμίδες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν συμβεί εντυπωσιακές αλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε μικρή ομάδα παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, παρότι δεν είχαν χάσει ούτε γραμμάριο σωματικού βάρους.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η ζάχαρη είναι μεταβολικώς επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων της, αλλά εξαιτίας του τρόπου επίδρασής της στον οργανισμό, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Obesity», εξέτασε τις επιδράσεις του περιορισμού της ζάχαρης στο μεταβολικό σύνδρομο – μία ομάδα παθήσεων και διαταραχών που συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και τύπου 2 διαβήτη.

Στις διαταραχές από τις οποίες μπορεί να πάσχει κανείς συμπεριλαμβάνονται η υπέρταση, η αυξημένη περίμετρος μέσης, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα μειωμένα επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου (προδιαβήτης ή διαβήτης).

Στη μελέτη συμμετείχαν 43 παιδιά, ηλικίας 9 έως 18 ετών, τα οποία ήσαν παχύσαρκα και έπασχαν από τουλάχιστον μία ακόμα παράμετρο του μεταβολικού συνδρόμου.

Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων Benioff του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), υπέβαλλαν τα παιδιά σε μία σειρά εξετάσεων και στη συνέχεια τους ζήτησαν να ακολουθήσουν πιστά επί εννέα ημέρες ένα διαιτολόγιο, το οποίο περιείχε κάθε είδους πρόχειρο φαγητό αλλά κανένα γλυκό.

Στην πραγματικότητα, το νέο διαιτολόγιο περιείχε ό,τι συνήθιζαν να τρώνε τα παιδιά, ακόμα και τα χοτ-ντογκ, τις πίτσες και τις τηγανητές πατάτες, αλλά τα γλυκά είχαν αντικατασταθεί με άλλους υδατάνθρακες (π.χ. ψωμιά, ζυμαρικά) ενώ οι συνολικές θερμίδες, λίπη και πρωτεΐνες είχαν παραμείνει σταθερές.
Επιπλέον, οι ερευνητές ζύγιζαν καθημερινά τα παιδιά και μόλις έβλεπαν ότι κάποιο πήγαινε να χάσει βάρος, του ζητούσαν να αυξήσει την πρόσληψη τροφής, διότι δεν ήθελαν να υπάρξουν αλλαγές στους δείκτες της υγείας τους εξαιτίας του αδυνατίσματος.

Τους ζήτησαν επίσης να αποφύγουν να αυξήσουν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητάς τους.

Αποτέλεσμα: στο τέλος των εννέα ημερών η διαστολική αρτηριακή πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) των παιδιών είχε μειωθεί κατά 5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), τα τριγλυκερίδιά τους είχαν μειωθεί κατά 33 mg/dl και η «κακή» (LDL) χοληστερόλη τους κατά 10 mg/dl.

Επιπλέον, το σάκχαρό τους είχε μειωθεί κατά 5 mg/dl και τα επίπεδα ινσουλίνης κατά το ένα τρίτο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα παιδιά άρχισαν να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα μηνύματα κορεσμού της πείνας από τον οργανισμό τους και κάποια άρχισαν να γκρινιάζουν ότι οι ερευνητές τους ζητούσαν να τρώνε πάρα πολύ.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζάχαρη είναι μεταβολικώς επιβλαβής όχι εξαιτίας των θερμίδων ή των επιδράσεών της στο σωματικό βάρος, αλλά απλώς επειδή είναι ζάχαρη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Λάστιγκ, καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στο UCSF.

«Είναι τα ισχυρότερα που διαθέτουμε έως σήμερα για το ότι οι δυσμενείς επιδράσεις της δεν σχετίζονται με τις θερμίδες ή την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά με την ίδια την φύση της».

«Δεν έχω δει ποτέ σε μελέτες με ανθρώπους τόσο δραματικά αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο ερευνητής δρ Ζαν-Μαρκ Σβαρτς, καθηγητής στο Τμήμα Βασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Touro της Καλιφόρνια.

«Μέσα σε μόλις εννέα ημέρες από τον περιορισμό της ζάχαρης από το 28% των ημερήσιων θερμίδων στο 10%, είδαμε σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους εντυπωσιακές βελτιώσεις.
»Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου περιέχουν ζάχαρη, επομένως είναι δύσκολο να αποκλειστεί εντελώς από τη διατροφή. Αλλά ακόμα κι έτσι, τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ μεγάλα»

Οι δύο επιστήμονες λένε επίσης ότι τα ευρήματά τους καταρρίπτουν τον μύθο ότι «μία θερμίδα είναι θερμίδα, απ’ όπου κι αν προέρχεται» και, αντιθέτως, δείχνουν ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία το είδος της θερμίδας.

«Άλλο είναι οι θερμίδες του ψωμιού και άλλες των γλυκών – και αυτό πρέπει πλέον να το καταλάβουμε όλοι», κατέληξε ο δρ Λάστιγκ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Mειώστε τη χοληστερόλη με αυτη την τροφή αντί για κρέας

Στην αγορά κυκλοφορούν υποκατάστατα κρέατος τα οποία όμως είναι πλούσια σε νάτριο και αυτό δεν τα καθιστά ιδανική επιλογή. Ποια είναι η καλύτερη λύση...

Έλαιο δαμάσκηνου: Τα απίστευτα οφέλη που σου προσφέρει και σίγουρα δεν το γνώριζες!

Τα δαμάσκηνα είναι ένα πολύ παρεξηγημένο φρούτο, που πολλοί από εμάς δεν έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ωστόσο, κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας τόσο στην...

10 + 1 τροφές για να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φυτικές ίνες!

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια η αξία τους στη διατροφή έχει αναγνωριστεί σε σημείο, ώστε σήμερα να...

Παθήσεις εντέρου: Με ποια διατροφή θα προστατευθείτε

Το έντερο παίζει βασικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και τη διατήρηση της ίδιας της ζωής, αφού εκεί συντελούνται οι διεργασίες αξιοποίησης της...

Oι φυτικές ίνες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με μελέτη

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ωστόσο πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο από την συνιστώμενη ποσότητα. Τώρα, μια μελέτη της Ιατρικής...

12 Συγκλονιστικά Πράγματα που Συμβαίνουν στο Σώμα μας όταν Τρώμε Αυγά. Το 4ο ούτε...

Ίσως δε το ακούτε συχνά, αλλά τα αυγά πραγματικά αξίζει να καλούνται «υπερτροφές». Οι διατροφολόγοι λένε ότι τα αυγά είναι απίστευτα θρεπτικά και ωφέλιμα. Προσθέστε...

Δύο σημαντικοί λόγοι για να τρώμε περισσότερα αυγά

Tη δεκαετία του 1960, τα αυγά και ιδιαίτερα οι κρόκοι, θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την αύξηση της διατροφικής χοληστερόλης. Μάλιστα η American Heart Association συνιστούσε το...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλήματα υγείας – Πως ξυπνάει ο καρκίνος!

Η ζάχαρη είναι ένας υδατάνθρακας με μεταβολικές και ορμονικές επιδράσεις… Η ζάχαρη μαζί με...

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας!

Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας! Οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τη ζάχαρη, καθώς δεν διαθέτουν...

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης – “Μην τα καταναλώσετε, αν τα έχετε προμηθευτεί”

Ανακαλείται από την αγορά, μετά από απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ζάχαρη λευκή...

Είναι η καστανή-μαύρη ζάχαρη πιο υγιεινή από τη λευκή;

Τι απαντούν οι ειδικοί στο ερώτημα. Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στο χρώμα και...