Δυστυχώς, τα σύγχρονα κινητά, λόγω της μεγάλης οθόνης αλλά και των πολλών εργασιών που μπορούν να κάνουν είναι ενεργοβόρες συσκευές και οι μπαταρίες τους χρειάζονται διαρκώς φόρτιση, παρά το γεγονός ότι τα τσιπάκια τους είναι σχεδιασμένα για χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας ομάδας ερευνητών από τα πανεπιστήμια Κορνέλ και Μίσιγκαν υπόσχονται ότι σχετικά σύντομα η κατάσταση αυτή θα αλλάξει: συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα νέο υλικό -το «μαγνητοηλεκτρικό πολυφερροϊκό»- το οποίο θα αντικαταστήσει στο κοντινό μέλλον τη σιλικόνη με την οποία κατασκευάζονται σήμερα τα τσιπάκια των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων.
Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου αυτού υλικού είναι ότι δεν λειτουργεί όπως τα σημερινά τσιπάκια με συνεχή τροφοδοσία ρεύματος, αλλά, αντιθέτως μερικοί παλμοί ηλεκτρισμού θα είναι αρκετοί για να επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος κατά 100 (ολογράφως, εκατό) φορές σε σχέση με τα σημερινά υλικά.
Η επιστήμη πίσω από το συγκεκριμένο υλικό είναι εξαιρετικά σύνθετη για να αναλυθεί έστω και στοιχειωδώς. Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες που το ανακάλυψαν πιστεύουν ακράδαντα είναι ότι πλέον, αντί για συνεχή τροφοδοσία με ρεύμα των τσιπ του κινητού, θα αρκούν μερικοί παλμοί ρεύματος για να λειτουργήσει. Υπολογίζουν, δε, ότι με μια απλή φόρτιση η μπαταρία του κινητού μας θα επαρκεί για περίπου τρεις μήνες!
Όσο για το πότε το υλικό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία παραγωγή, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα χρειαστούν μερικά ακόμα χρόνια, ωστόσο, όχι και πολλά.