Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Γιατί τα κινητά θα σταματήσουν να έχουν internet το επόμενο διάστημα;

Η σύνδεση στο internet με τα κινητά τηλέφωνα είναι κομβική για πολλούς πολίτες.

Όχι μόνο για να μπορούν να βρουν πληροφορίες όπου κι αν βρίσκονται, αλλά γιατί πολλοί δουλεύουν..με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό και οι εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν την ταχύτητα στο internet, ενώ πλέον καταγράφονται και τα παγκόσμια ρεκόρ. Επίσης, να θυμίσουμε ότι και στην Ελλάδα πλέον είναι διαθέσιμο το δορυφορικό internet.

Τα παραπάνω σίγουρα χαροποιούν όσους δουλεύουν από το διαδίκτυο, όμως, αναμένεται να προκαλέσουν και κάποια προβλήματα. Ποια είναι αυτά; Η εξέλιξη της τεχνολογίας σημαίνει ότι θα μπει τέλος στο σήμα 3G από τα τέλη του 2021, ενώ θα δοθεί περισσότερο βάρος στο 4G αλλά, κυρίως, στο δίκτυο 5G.

Μάλιστα, η εταιρεία Cosmote ανακοίνωσε επίσημα πως από το Σεπτέμβριο του 2021 θα ξεκινήσει η σταδιακή απενεργοποίηση του 3G και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Πρέπει να στηριχθεί η συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data

Ο λόγος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να στηριχθεί η συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data, με επίκεντρο την επένδυση στις υπηρεσίες 4G αλλά και στις νέες τεχνολογίες, όπως το 5G. Με την απενεργοποίηση του 3G θα απελευθερωθεί το φάσμα που χρησιμοποιεί τώρα το, πλέον παλιό, δίκτυο για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμπειρία internet.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όποιος έχει συσκευή 3G και θέλει να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στο mobile internet θα πρέπει να αναβαθμίσει μέσα στο 2021 σε 4G ή 5G συσκευή. Διαφορετικά, οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε mobile internet, όμως μόνο με σήμα 2G, κάτι που θα φέρνει υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες.

Ποια κινητά θα σταματήσουν να έχουν internet το επόμενο διάστημα – Τι συμβαίνει
Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η κάλυψη του 5G προβλέπεται να φτάσει το 60% σε τρία χρόνια, ενώ το ακόμα πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο των έξι ετών βλέπει κάλυψη 94%.

Μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να υπάρχει κάλυψη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος. Οι απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα των χρηστών 3G:
Τι σημαίνει η κατάργηση του 3G;

Εάν έχετε συσκευή 4G δεν θα επηρεαστείτε από την αλλαγή, παρά μόνο εάν πρόκειται για συσκευή παλαιάς τεχνολογίας, όπου ενδεχομένως να παρατηρήσετε πολύ μικρές διαφορές.

Εάν έχετε συσκευή 3G και θέλετε να έχετε την ίδια ή καλύτερη εμπειρία mobile internet θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με μία νέα συσκευή 4G. Διαφορετικά θα μπορείτε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για υπηρεσίες φωνής και μηνυμάτων μέσω του δικτύου 2G με λιγότερες όμως δυνατότητες mobile internet.

Εάν έχετε συσκευή 2G και είστε ικανοποιημένοι από τη σύνδεση mobile internet που έχετε, δεν χρειάζεται να κάνετε καμία αλλαγή. Πώς μπορώ να έχω την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet;
Για να έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία mobile internet, γίνεται η σύσταση να αποκτήσετε μια συσκευή 4GVOLTE τελευταίας τεχνολογίας γιατί:

H εμπειρία σας θα βελτιωθεί σημαντικά μιας και το δίκτυο 4G / 4G+ της COSMOTE προσφέρει 6 φορές υψηλότερη μέση ταχύτητα από το δίκτυο 3G. Θα μπορείτε να αναβαθμίσετε και την εμπειρία της υπηρεσίας φωνής για να έχετε κάλυψη μέσω WiFi Calling σε δύσκολα σημεία που δεν υπάρχει επαρκές σήμα κινητής (π.χ. υπόγεια). Θα μπορείτε να κάνετε παράλληλη χρήση φωνής και internet.
Υπάρχει περίπτωση να μην έχω κάλυψη 4G;

Όλη η κάλυψη του 3G δικτύου θα αντικατασταθεί πλήρως από 4G. Επιπλέον η δωρεάν υπηρεσία WiFi Calling που είναι διαθέσιμη για όλες της 4G VoLTE συσκευές διασφαλίζει την κάλυψη στα ποιο απαιτητικά σημεία (υπόγεια κ.λ.π.) μέσω WiFi, αρκεί να υπάρχει σταθερή σύνδεση internet.

Internet κινητά: Πολλοί είναι οι χρήστες του διαδικτύου που «σερφάρουν» μόνο από τα τηλέφωνά τους. Ποιοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και γιατί.
Οι 4G συσκευές ανήκουν σε δύο μεγάλες κατηγορίες:Θα επηρεάσει την 4G συσκευή μου η κατάργηση του 3G δικτύου;

Στις 4G VoLTE συσκευές που υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες, δηλαδή υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φωνής μέσω 4G αλλά και κλήσεις μέσω WiFi Internet όπου δεν υπάρχει κάλυψη από δίκτυο κινητής αλλά υπάρχει WiFi Internet.
Στις 4G non-VoLTE συσκευές που δεν υποστηρίζουν WiFi Calling υπηρεσίες.

Έτσι, εάν η συσκευή σας είναι 4G Non-VoLTE δεν θα δείτε διαφορά στην υπηρεσία internet, παρά μόνο κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών σας κλήσεων.
Έχω tablet με ενσωματωμένη sim κάρτα. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε 4G tablet δεν χρειάζεται κάποια ενέργεια εκ μέρους σας. Στην περίπτωση που έχετε 3G tablet θα πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα 4G προκειμένου να έχετε internet όταν δεν θα είστε συνδεδεμένοι σε WiFi.

Έχω ειδικό εξοπλισμό pocket WiFi (ή USB stick) προκειμένου να έχω internet. Με αφορά η κατάργηση του 3G δικτύου;

Εφόσον έχετε αγοράσει τον ειδικό εξοπλισμό προ πενταετίας ή παλαιότερα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τον αλλάξετε προκειμένου να συνεχίσετε να έχετε internet.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο διαδίκτυο

Έτσι κλέβουν τους κωδικούς από τις κάρτες SIM – Μεγάλη προσοχή

Διαστάσεις παίρνει η νέα μορφή απάτης που ονομάζεται «SIM Swapping», με την οποία οι δράστες αποκτούν πρόσβαση στους κωδικούς κάρτες SIM των συνδρομητών κινητής...
Facebook Pages: Αλλάζουν όλα - Τα Likes θα ανήκουν στο παρελθόν

Meta: Επανέρχονται Facebook και Instagram μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ

Σε κανονική λειτουργία επανέρχονται το απόγευμα της Τρίτης οι υπηρεσίες της Meta Platforms έπειτα από πρόβλημα αδιευκρίνιστης φύσης που κλείδωσε τους χρήστες έξω από...

Social media: Τι είναι το φαινόμενο “popcorn brain” που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain». Το φαινόμενο...

Προσοχή: Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας – Σας κλέβουν

Διαγράψτε άμεσα αυτές τις 13 εφαρμογές από το κινητό σας, σας κλέβουν με την ομάδα της McAfee να εντοπίζει αυτές τις εφαρμογές οι οποίες...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα του 2030 – Τα τέσσερα σενάρια

Συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 180 δισ. ευρώ σε μια περίοδο 15ετίας, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης...

Facebook: Αναστάτωση με το PIN που ζητάει το Messenger

ο Facebook ζητά από τους χρήστες να εισάγουν PIN για να εμφανιστούν και να φορτωθούν οι συνομιλίες τους καθώς για λόγους ασφαλείας, το ιστορικό συνομιλιών δεν...

Η Google παρουσίασε το Gemini

Η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία του Gemini, του «μεγαλύτερου και πιο ικανού μεγάλου γλωσσικού μοντέλου» της μέχρι σήμερα. Το chatbot Bard της εταιρείας θα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αυξάνονται έως και 20% οι χρεώσεις σε κινητά, σταθερά και internet

Aυξημένες έως και 20% είναι οι χρεώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και Internet...

«Να κλείνετε τα κινητά σας 5 λεπτά ανά 24 ώρες γιατί αλλιώς…»

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα εθνικά μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο πρωθυπουργός της...

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε από τις ενοχλητικές κλήσεις – Τι είναι το «μητρώο 11»

Οι ενοχλητικές κλήσεις και τα ανεπιθύμητα τηλεφωνήματα δεν έχουν τέλος σε καθημερινή βάση. Ο...

NASA: Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Internet να αναζητούν πλανήτες στο γαλαξία μας

Η ανακάλυψη εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα, είναι πλέον μια σχεδόν...