Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
2.2 C
Athens

Ιγνατίου: Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες για αποκλιμάκωση

Την προσωπική του εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ,δεν κινείται σε γραμμή αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή αλλά θα επιμείνει να ισχυρίζεται με επιμονή ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα σε Κύπρο και Αιγαίο, καταθέτει με άρθρο του που δημοσιεύει το ethnos.gr, ο γνωστός δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου:

Υπάρχει περίπτωση να σκέφτονται διαφορετικά οι γραφειοκράτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου από τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αρκετοί εκ των οποίων είναι διορισμένοι από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών;

Το ερώτημα τίθεται σε συζητήσεις μεταξύ διπλωματών, αναλυτών και δημοσιογράφων και είναι ενδιαφέρουσες οι απόψεις όλων.

Αρκετοί έχουν καθημερινή τριβή με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για διάφορα ζητήματα, όχι μόνο για τα λεγόμενα «δικά μας» εθνικά θέματα, και εντοπίζουν διαφορές κυρίως στον τρόπο σκέψης.

Οι γραφειοκράτες αποτελούν τη συνέχεια του κράτους, ενώ αρκετοί αξιωματούχοι έρχονται και αποχωρούν με τον εκάστοτε πρόεδρο της Αμερικής.

Η Συρία

Το παράδειγμα της Συρίας είναι μια καλή απόδειξη για τις διαφορές απόψεων μεταξύ του Λευκού Οίκου και των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών. Ενας υπουργός, ο Τζιμ Μάτις, παραιτήθηκε και κάποιοι σημαντικοί διπλωμάτες αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την υπόσχεση του κ. Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βόρεια Συρία. Οι παραιτήσεις δεν πτόησαν τον Αμερικανό πρόεδρο και -όπως θα γράψει η Ιστορία- προχώρησε στην υλοποίηση των ανόητων σχεδίων του, με αποτέλεσμα να προδώσει με οικτρό τρόπο τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, η Αμερική είναι η ηττημένη δύναμη στη Συρία και εάν επιτευχθεί και η αποχώρηση από το Ιράκ, θα συντελεστεί το διπλό «έγκλημα» από την άποψη της προστασίας των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Και σε άλλα διεθνή θέματα εντοπίζονται διαφορές, αλλά όλο και λιγότερο ακούγονται οι εισηγήσεις των διπλωματικών και των στρατιωτικών.

Νικητής αναδεικνύεται πάντα ο κ. Τραμπ αλλά και ο στενός κύκλος των συνεργατών του, που υλοποιούν και παρουσιάζουν τις όποιες σκέψεις τούς αναπτύσσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο εντοπίζουμε παράξενες συμπεριφορές.

Ο πρέσβης στην Αθήνα και η πρέσβης στην Κύπρο προωθούν μια ισχυρή ατζέντα συνεργασίας και, για να είμαστε δίκαιοι, έχουν επιτύχει να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς με την Αμερική.

Ο φιλοαμερικανισμός στην Ελλάδα είναι σε αύξηση και αυτό οφείλεται και στη συνετή στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αντιπολίτευση δεν άρχισε να ρίχνει πέτρες.

Τιμά μέχρι τώρα την πολιτική που άσκησε ως πρωθυπουργός και αυτή η στάση βοηθά και την παρούσα κυβέρνηση.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια εξαιρετική ενημέρωση για την παραβατικότητα της Τουρκίας, διαπιστώσαμε ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξυπηρέτησαν με ενθουσιασμό -θα έλεγα- την ατζέντα του κ. Μητσοτάκη, κάτι που έδειξαν και με τις δημόσιες δηλώσεις τους.

Ομως πληροφορούμαστε ότι και στη συνάντηση του Οβάλ Γραφείου και πίσω από τις κλειστές πόρτες ήταν και οι δύο υποστηρικτικοί.

Αυτός που προβληματίζει διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους είναι ο πρόεδρος της Αμερικής.

Προσπαθώντας κανείς να αποκωδικοποιήσει τη στάση του και πριν από την τετ α τετ συνάντηση αλλά και από πληροφορίες για τη συμπεριφορά του στη διάρκειά της, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι έδειξε μια περίεργη αδιαφορία, του ανθρώπου που δεν γνωρίζει το θέμα αλλά και δεν έχει ενδιαφέρον να το μάθει.

Οι ερωτήσεις που έκανε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προβληματικές, αλλά έχει σημασία ότι οι κ. Πενς και Πομπέο είχαν μια θετική αντίδραση σε αυτά που άκουγαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Για να μη δοθεί λανθασμένη εντύπωση λέγεται ότι την ίδια συμπεριφορά έδειξε και στη συνάντηση με τον Ερντογάν, στις 13 Νοεμβρίου, όταν άφησε τους συνεργάτες του να μιλούν.

Ιδιαίτερα στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους γερουσιαστές ήταν εντελώς αποστασιοποιημένος.

Αρκετοί άνθρωποι αναρωτιούνται μεγαλοφώνως τι θα πράξει ο πρόεδρος Τραμπ στην περίπτωση -που όλοι απεύχονται- κατά την οποία η Τουρκία υλοποιήσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή της Κρήτης ή στο Καστελόριζο. Διπλωματικές πηγές καθησυχάζουν ότι είναι αμερικανική πολιτική η αποφυγή κάθε στρατιωτικής εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και γι’ αυτόν τον σκοπό διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις με την Αγκυρα και σε υψηλό επίπεδο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Ομπράιαν, ξεκαθάρισε προς την Αγκυρα και την Αθήνα ότι ο κ. Τραμπ απορρίπτει κάθε δημιουργία προβλήματος για το ΝΑΤΟ…

Συνομίλησαν δυο φορές

Μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο κ. Πομπέο συνομίλησε δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τουλάχιστον μία φορά με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Το πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι δύσκολο αυτήν τη στιγμή να το προβλέψουμε.

Ήδη λέγεται πως ήταν αυτός που εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον Ερντογάν όταν του εισηγήθηκε στο Βερολίνο να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις διαδικασίες της αποκλιμάκωσης. Για την πληροφορία αυτή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσπάθειες της Αμερικής, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει κανένα ενδιαφέρον αυτήν τη στιγμή να συνομιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη.

Πιστεύει ισχυρά ότι η παραβατικότητά του είναι στο πλαίσιο της απόλυτης νομιμότητας, διότι έχει δικαιώματα στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Και με τέτοια «λογική» ποιος Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Διογκώνεται με γοργό ρυθμό η αντικοινωνική συμπεριφορά…

Τα πολύ συχνά κρούσματα, οι περιπτώσεις εγκληματικότητας που ξεκινούν από τσαντάκηδες, κλοπές και διαρρήξεις, δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, απαγωγές με απαίτηση λύτρων, γυναικοκτονίες, δολοφονίες...

Όλα όσα έγιναν στο Φόρουμ του Νταβός: Τι είπαν για “νέα μορφή καπιταλισμού” και...

Αγγελος Ρουσσος Οδηγός για όσους θέλουν να γνωρίζουν τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα αφού οι ισχυροί….μίλησαν! ΗΑτζέντα του Νταβός έκλεισε σήμερα μετά από διαλόγους...

Φταίει ξανά για τα χάλια του ΣΥΡΙΖΑ η «Διαπλοκή», η εκρηκτική άνοδος του ΠΑΣΟΚ...

Aναβολή τουλάχιστον για δύο βδομάδες φαίνεται να παίρνει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων με την μετάλλαξη «Όμικρον». Αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες και το...

Ο Τσίπρας, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ και ο ευεργετηθείς αχάριστος

Τις χειρότερες των εκτιμήσεων για τις προσωπικές του ικανότητες και την πολιτική του επάρκεια επιβεβαίωσε και πάλι ο κ. Αλέξης Τσίπρας, διαψεύδοντας πανηγυρικά όσους...

Το ρολόι της Αποκάλυψης δείχνει ακόμα «100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα» – Τίποτε δεν...

Οι κίνδυνοι που θέτουν για τον πλανήτη τα πυρηνικά όπλα, η κλιματική αλλαγή και -εσχάτως- η πανδημία αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά, κυρίως λόγω «ενός...

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές του «στο Κόκκινο», τι θα γίνει με τον Μόσιαλο και τα…...

Καθημερινό είναι το… πάρτι που στήνεται πλέον στο Μαξίμου, άμα τη εμφανίσει, του καθημερινού ΣΥΡΙΖΑΪΚΟΥ Δελφινάριου πουφέρει την υπογραφή «Παύλος Πολάκης». Χθες είχαμε νέο σώου...

Ο σοσιαλισμός μέσα στον καπιταλισμό

Ρίξτε μια ματιά στα «πόθεν έσχες» τους, στις εξαψήφιες ή και επταψήφιες καταθέσεις τους, στα δεκάδες ακίνητά τους. Δεν φτιάχτηκαν με σοσιαλισμό, είναι προϊόντα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
991ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τα ελληνικά νησιά στο στόχαστρο του Ερντογάν

Κορώνες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και για τους ελληνικούς εξοπλισμούς εξαπολύουν συνεχώς...

«Αμέτρητα» οχήματα συνοδεύουν τον Ερντογάν – Επιστρατεύθηκαν έως και… ασθενοφόρα (βίντεο)

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μεταβεί προχθές στο Γκαζιαντέπ και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο για...

Φουντώνουν οι προβλέψεις! Τέλος εποχής για τον Ερντογάν – Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας

«Ποτέ οι πιθανότητες για νίκη του ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP δεν ήταν περισσότερες στις τουρκικές...

Τουρκία: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Ερντογάν

«Η τουρκική αντιπολίτευση πραγματοποίησε συγκέντρωση πολλών χιλιάδων στη Μερσίνα ζητώντας την παραίτηση του Ερντογάν» Στην...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή